Psidanismanlik.com 27.11.2013

Kardeş kavgasını nasıl engelleyebilirsiniz?

İki çocuğunuzun birbiriyle kavga etmesini, küçük çocuğun büyüğünü rahatsız etme davanışını değiştirmek için yapabileceklerinizi Psikolog Cansu Akay anlatıyor.

“22 aylık çocuğum 3 buçuk yaşındaki ablasına vurmaya çalışıyor.”

Kardeş kavgasını nasıl engelleyebilirsiniz?

“2 yaşındaki oğlum 8 yaşındaki abisini hırpalıyor.”

“Ufak çocuğum 5 yaşındaki abisinin sırtına tırmanıyor ve bir daha aşağıya inmiyor.”

Kardeşler arasında yukarıdaki örneklerdeki gibi küçük olan kardeşin kavgayı başlattığı, büyük olan kardeşe saldırdığı, onu hırpaladığı görülebilir. İki yaş civarında olan çocukların henüz beyin gelişimleri tamamlanmadığı için duygularını ifade etmekte zorlandıkları görülür. Kendilerini kelimelerle ifade edemezler ve fiziksel olarak tepki gösterirler.

Bir ebeveyn olarak küçük çocuğunuzun abisini veya ablasını rahatsız ettiğini görüyorsanız ve çocuğunuzun bu davranışını değiştirmek istiyorsanız öncelikle çocuğunuzun hislerini, ihtiyaçlarını anlamalısınız. Mesela küçük çocuğunuz ablasına vuruyorsa;

  • Çocuğunuz ablasıyla iletişime geçmek istiyor olabilir. Ablasının dikkatini çekmek için ona vuruyor, ablasına kendini göstermek istiyor olabilir. Böyle bir durumda ufak çocuğunuzun hareketlerini kelimelere dökün: “Görüyorum ki ablanın dikkatini çekmek için ona vuruyorsun. Bunun için kelimeleri kullanabilirsin. ‘Abla ben buradayım, benimle oyun oynar mısın’ diyebilirsin.“

  • Çocuğunuz ablasının sahip olduğu bir eşyayı istiyor olabilir. Böyle bir durumda: “Ablana vurmak yerine ondan oyuncağı ile oynamak için izin isteyebilirsin” diyebilirsiniz. Ablalar, abiler genelde kardeşleri ile oyuncaklarını paylaşmakta isteksiz olabilirler. Bu durumda ufak kardeşe sırasını bekleme, büyük kardeşe ise paylaşma kavramlarını anlatmalısınız.

  • Çocuğunuz mutsuzluğunu ablasına saldırarak dışa vuruyor olabilir. 2-3 yaş civarı bebekler genellikle mutlu, neşeli bir kişiliğe sahip olsalar da, bazen mutsuz olabilirler ve yardıma ihtiyaç duyabilirler. Fiziksel bir rahatsızları olabileceği gibi, bazı korkuları ve kaygıları da olabilir. Çocuğunuzla bu tarz konulara dikkat ederek iletişim kurabilirsiniz.

  • Çocuğunuz sizin ablasıyla olan ilişkinizi kıskanıyor olabilir. Her çocuk anne ve babasıyla tek başına vakit geçirmek ister ve bu vakitleri kardeşleriyle paylaşmayı istemez. Eğer ufak çocuğunuzun, ablasının sizinle geçirdiği zamanı kıskandığından şüpheleniyorsanız, gün içinde çocuklarınıza ayrı ayrı vakit ayırmaya çalışın. Mesela bir süre büyük çocuğunuzun ödevlerine yardım edecekseniz öncesinde ufak çocuğunuzla 5-10 dakika oyun oynayın, böylece ablasıyla geçirdiğiniz zamanda sizi daha az özleyecek, durumu daha iyi tolere edebilecektir.

    Tüm bunların yanında büyük çocuğunuza da ufak kardeşiyle nasıl ilgilenmesi gerektiğini anlatabilir, kendi davranışlarınızla büyük çocuğunuza model olabilirsiniz.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER