yegan sasik psikolog
@Pudra özel haberidir, izinsiz kullanılamaz.

Okula başlama yaşı ve okul seçimi

Okula başlama zamanı neye göre belirlenir? Çocukların okula başlamaması için alınan raporda neler yazar? Okul seçimi neye göre yapılmalı? Tüm bu soruların cevaplarını Uzman Psikolog Yegan Sasık anlatıyor.

Okulların kapanmasına az kaldı. 4+4+4 sistemi akılları karıştırıyor. Bu sene ana sınıfına gitmiş olan öğrencilerin ebeveynlerinin bugünlerde en çok sorduğu sorular ‘Çocuğum gelecek sene okula başlamalı mı başlamamalı mı?’ ve ‘Başlayacaksa hangi okula gitmeli?’...

Okula başlama yaşı ve okul seçimi

Yeni eğitim sistemimiz nedeniyle çocuklarımızın 1. sınıfa başlama ya da başlamamasını konuşur olduk. Yoksa eskiden yaşı gelen her çocuk 1. sınıfa gidiyordu. Ancak bu sistemin yeniliği ve alt yapının sistem için hazır olmayışı gibi nedenlerle aile inisiyatifi veya uzman görüşü ile belirli ay aralığındaki çocukların okula başlaması bir sonraki seneye ertelenebiliyor.

Okul öncesi eğitim neden önemli?


Anne babaların bilinçlenmesi gereken temel konu okul öncesi eğitimin önemi. Ne yazık ki toplumumuzda okul öncesi çoğunlukla oyun ya da bakım evi olarak kabul görüyor. Oysa okul öncesi eğitim çocukların oyun yolu ile öğrendiği ve ilkokula hazırlandığı bir süreç. Okul öncesi eğitimin çocuğun tüm okul hayatını etkileyecek sağlam temeller üzerine kurulması gerekir. Eğitim ve öğretim ciddi ve bilimsel temelli olmalı ve bu yaş grubu çocukların gelişim özellikleri ve öğrenme biçimlerinde uzmanlaşmış eğitimciler tarafından verilmeli.

Yeni sisteme göre kaç aylık çocuklar 1. sınıfa başlamalılar?


4+4+4 sisteminin ilk uygulamasından sonra veli ve eğitimcilerin önerileri dahilinde sistem revize edildi ve okula başlama koşulları şu şekilde belirlendi: '1. sınıfa başlanacak tarihte 60-61-62-63-64-65-66-67-68 aylık olan çocukların okul olgunluğuna sahip olmadığı düşünülüyorsa sadece veli-ebeveyn inisiyatifine bağlı olarak hiçbir kurum veya uzmandan rapor almaya gerek kalmaksızın 1. sınıfa başlanması bir yıl ertelenebilir. 69-70-71 aylık çocukların okul olgunluğuna sahip olmadığı görüşü mevcut ise bir uzman raporu ile 1. sınıfa başlamaları bir yıl ertelenebilir'.

Çocuğun ilkokula başlamaması için alınan 'Rapor' ne demek?


Gelelim yeni sistemde adı sıkça geçen ‘rapor’un ne olduğuna. ‘Rapor’ sözcüğü velileri oldukça ürkütmüş durumda. Hatta kimi veliler sırf ‘rapor’ almamak için çocuklarını hazır olmadıkları halde 1. sınıfa başlatmak istiyorlar. 'Rapor’ bir çocuk gelişimi-ruh sağlığı uzmanı tarafından verilir. Rapor çocuğun o sene için ilkokul 1. sınıf düzen ve müfredatına uygun olmadığı; gelecek sene okula başlamasının çocuğun sosyal-duygusal alan ve bilişsel becerileri edinmesi yani öğrenmenin çok daha kolay, sıkılmadan ve yorulmadan gerçekleşebilmesi için uygun olduğunun kağıda dökülmesidir. ‘Rapor’ herhangi bir tanı ve/veya etiketleme amacı ile değil, sadece çocuğun o an için okula hazır olup olmadığı ile ilgili bilgi içerir. Bir sonraki sene çocuğun hem yaş alması hem de sosyal, duygusal, fiziksel ve bilişsel olarak yeni kazanımlar elde etmesi ile okula başlamaya hazır hale gelmesi beklenir.

1.sınıfa başlamanın uygun olup olmadığı tamamen bireysel farklılıklar gösterir. Eğer çocuğunuzun okula hazır olup olmadığı ile ilgili kafanızda soru işaretleri varsa mutlaka bir uzmandan görüş almanızı tavsiye ederim.

Normal gelişim gösteren ve destekleyici aile ortamına sahip her çocuk kendi kabiliyetleri dahilinde gerekli bilgileri zaten ediniyor. Ancak erken zamanda ilkokula başlanması kimi zaman çocukları sıkar ve mevcut kapasiteleri varsa bile düzen, kurallar ve hatta çalışma saatleri çocukları yorabilir. Dolayısı ile kişisel fikrim çocukların erken başlamamaları yönünde.

Okul seçiminde nelere dikkat etmeli?


Çocukların hangi okula gidecekleri de anne babaların zihinlerini kurcalayan bir diğer soru. Anne babaları endişelendiren karar çoğu zaman özel okul mu devlet okulumu seçimi oluyor. Eğer tercihiniz özel okuldan yana ise maddi koşullarınıza uygun, sizi ödemeleri nedeniyle ruhsal olarak yormayacak okullar seçmenizi tavsiye ederim. İyi bir okul fakat evde ödemeler ile ilgili kaygı ve sıkıntı yaşayan anne babalar görmek çocuklar için ağır bir yük oluşturur.

Okul tercihinde sıkça karşılaştığımız sorunlardan biri de yabancı dil eğitiminin olup olmaması. Kimi çocuklar çok dilli eğitimde zorlanabiliyor. Dolayısı ile seçim aşamasında sizin hayal ve beğenileriniz ya da yakınlarınızın çocuklarını gönderdikleri okulları değil, çocuğunuzun eğilim ve becerileri ile örtüşen okulları tercih etmeniz uygun olur.

Okula başlama zamanı ve nasıl bir okulun daha işlevsel olacağı her çocuk ve aile düzenine göre farklılık gösterir. Karar aşamasında çocuklarınızın kişiliklerini ve öğrenme biçimlerini, ailevi önceliklerinizi ve yaşam koşullarınızı gözden geçirerek karar vermenizi öneririm.


 
POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER