Pudra.com 07.06.2012

Sınav öncesi bu yiyeceklerden uzak durun!

Bu hafta sonu SBS, bir sonraki hafta sonu da LYS var. Bu heyecanlı sınav öncesi ve esnasında neler yiyip içmeli, hangi besinlerden uzak durmalı? Sınavda dikkat ve konsantrasyonu artırmak için nasıl beslenmeli? Yanıtları, Pudra.com'da...

Yaklaşık 1 milyon öğrenci bu hafta sonu SBS’de, bir hafta sonra da yaklaşık 8 yüz bin öğrenci LYS’de ter dökecek. Sınavda gaz, şişkinlik, kabızlık, mide ağrısı ve bulantısı daha da önemlisi dikkat dağınıklığı yaşamamak için son hafta beslenmeye dikkat etmek gerekiyor. Esteworld Plastik Hastaneler Grubu'ndan Uzman Diyetisyen İpek Ağaca Özger, öğrencilerin son günlerde özellikle gaz yapan erik, çilek gibi meyvelerle bakliyatlardan ve gazlı içeceklerden uzak durmaları gerektiğini vurguluyor ve sınav öncesi beslenmeyle ilgili şu bilgileri veriyor:

Sınav öncesi bu yiyeceklerden uzak durun!

"Sınava sayılı günler kala dışarıdan yemek yememek gerekiyor. Özellikle tavuk ve mayonez gibi sıcakta çabuk bozulan yiyecekleri, dışarıda asla tüketmeyin. Son günlerde hafif ve yağsız besinleri tüketin. Çünkü birçok besinin bir araya geldiği, soslu ağır yiyeceklerle kızartma gibi yağlılar, vücuda rahatsızlık vererek başarıyı olumsuz etkiliyor.

Gaz yapan çilek ve erikten uzak durun

Vücutta gaz ve şişkinliğe neden olan pek çok besin maddesi var. Mevsim itibariyle bu besin maddelerinin başında erik ve çilek geliyor. Sınava girmeden önce erik ve çilekten uzak durun. Bunun yanı sıra gaz yapan brokoli, lahana, karnabahar, pırasa, turp, salatalık ile kuru fasulye, nohut, bezelye, mercimek, barbunya gibi baklagilleri tüketmekten kaçının.

Çay, kahve ve kola, kalp çarpıntısı ve uykusuzluk yapıyor

Ayrıca gazlı ve kafeinli içeceklere de dikkat etmekte yarar var. Son günlerde çok fazla çay, kahve ve kola içmenin kalp çarpıntısına, huzursuzluğa, uykusuzluğa neden olabilir.

Dikkat ve konsantrasyonu balık, ceviz ve zeytinyağlı yeşil salatalarla artırın
Beslenmenizde konsantrasyonu artıran balık, ceviz, zeytinyağı, yeşil yapraklı sebzeler, kırmızı et, maydanoz ve yeşil biber gibi yiyeceklere ağırlık verin.

Sınav öncesi ve sırasında çikolata ve şekerlemelerden uzak durun
Stresi azaltmak için sınav sabahı mutlaka kahvaltı yapın. Kahvaltıda tam buğday ekmeği ya da kepekli ekmekleri tercih etmek stresi azaltır, mutluluk hormonunu artırır.

Sınav sabahı stresle beraber mide bulantısı ve iştahsızlık yaşamanız doğaldır. Bu sebeple, kahvaltıda miktarları az tutun.

Yapılan en büyük hata; sınav öncesi ve sırasında çikolata, şekerleme gibi basit şeker alınması. Zira şekerli yiyecekler kan şekerini hızla yükseltip düşürdüğü için konsantrasyonu azaltır. Kan şekeri dalgalanmalarını önlemek için sınav sırasında kepekli ya da tuzlu bisküvi yemelisiniz."

İpek Ağaca Özger
Uzman Diyetisyen


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER