pudra.com 15.09.2010

Doğum fotoğrafçısı nasıl çalışır?

Bir doğum ve bebek fotoğrafçısı nasıl çalışır? Onlara nasıl ulaşılır? Bu işin bütçeleri nelerdir? Konseptler nasıl belirlenir? Çekim yenidoğan bebek için zararlı mıdır? Tüm bu soruların yanıtlarını fotoğrafçı Jasmin Traub veriyor.

Doğum anını fotoğraflarla belgelemek, bebeğinizin en güzel dönemlerini fotoğraflayıp, ömür boyu saklayacağınız bir anı yaratmanız için sizlere bir doğum ve bebek fotoğrafçıları rehberi hazırlamıştık. Bu rehberimizde yer alan doğum fotoğrafçılarını yakından tanımak için tıklayın...

Doğum fotoğrafçısı nasıl çalışır?

Doğum ve düğün hikayesi fotoğrafları yanında İstanbul Bağdat caddesindeki bebeklere özel dizayn edilmiş stüdyosunda bebek ve çocuk fotoğrafları çeken Jasmin Traub'u tanıyalım.

Bize kendinizden bahseder misiniz?

Alman bir baba ve Türk bir annenin çocuğu olarak 1975 yılında Ankara'da dünyaya geldim. İlk fotoğraf makineli fotoğrafım 3 yaşında çekilmiş. Bizim eve ilk slr analog makina Kore Savaşı zamanında girmiş. Dedem subay, savaşa gönderilen Türk askerlerinden. Dönerken yanında bir Pentax getiriyor. Aileye fotoğraf virüsü o şekilde giriyor. Fotoğraf çocukluktan gelen bir merak yani. Lise ve üniversite boyunca hobi olarak devam etti. Ancak üniversitede fotoğrafçılık okumadım, ODTÜ mezunuyum. Ekonomi okudum, sonrasında Boğaziçi Üniversitesi Executive MBA programını bitirdim. 12 yıllık profesyonel kariyerimi bırakarak hobim olan fotoğrafçılığı yapmaya başladım. Doğum ve bebek fotoğrafçılığından çok keyif alıyorum.

Doğum fotoğrafçılığı nedir?

Doğum fotoğrafçılığı, daha doğrusu doğum fotoğrafı, bebeğin doğduğu güne ait, her anının, kare kare, ilklerinin belgelenmesidir. İlk doğum anı, ilk muayenesi, annesiyle ilk karşılaşması, ilk emzirme, ilk banyosu, hayatının 2,5 senesini birlikte geçireceği ilk bezinin bağlanması…

Genelde baba adayları doğum fotoğrafı denildiği zaman bir tereddüt ediyorlar, nedir acaba bu diye. Hiçbir şekilde annenin herhangi bir mahrem görüntüsü olmaksızın, tamamen o günün hikayesini anlatan fotoğraflar çekiyorum.

Neden doğum fotoğrafçılığı?

Doğum çok mucizevi bir an ve her şeyden önce o bebeğin dünyaya gelişi bir kez yaşanacak bir şey ve o andaki hiç bir detayı kaçırmamak gerektiğini düşünüyorum. Bu mucizevi an yaşandığı anda orada bulunuyor olmak eşsiz bir haz. Tüm o detayları fotoğraf kareleri ile unutulmaz kılmak da çok güzel. Fotoğraftan öte bir şey var, orada o günün hikayesini yazıyoruz hep birlikte, bebeğin dünyaya geldiğindeki ilk çığlığı, ilk muayenesi, ilk banyosunu, anneyle ilk buluşması, o sırada ağlayan babası, aile büyüklerinin yaşadığı sevinci, bebek şekerlerini, ilk giydiği tulumu, ilk battaniyesini, hediye gelen ilk oyuncaklarını, her şeyi en güzel ve doğal şekilde belgeliyorum. Ailenin fotoğrafları ve albümü ellerine aldıklarında gözlerindeki mutluluğu görmek inanılmaz bir şey. Bu fotoğraflar sayesinde o günü an be an tekrar tekrar yaşıyorlar.

Doğum fotoğrafçılığına başladıktan sonra hayata bakışınız değişti mi?

Kesinlikle evet, daha mutlu bir insan haline geldim. Artık hayata daha olumlu yaklaşıyorum, hayat size sunulan inanılmaz bir hediye, bu sebeple keyfini çıkarmak lazım. Mucizelere inanırım ama bu kadar çok olduğunu bilmiyordum. Her yeni hayat bir mucize aslında.

Peki bu mesleğin zor tarafları yok mu hiç?

Bu işi çok sevmek lazım. Tabii ki 7x24 ulaşılabilir olmanız lazım. Bir tatile bile çıkarken gelebilecek doğumları göz önünde bulundurarak planınızı yapıyorsunuz. Anne sizi tanıdığı ve size güvendiği için o anda sizi görmek ister. Çok kez geciken veya planlanan zamanda gelmeyen doğumlar sebebiyle tatilimi iptal ettim. Ya da U2 konserinin olduğu gün doğum gelebilir ve biletiniz yanabilir.



Aileler sizi nasıl buluyor?

Genelde internet yoluyla ulaşıyorlar. İnternet sayfam (www.jasmintraub.com). Bunun dışında daha önce doğumunu çektiğim ailelerin beni tavsiyesi ve facebook gibi sosyal ağlar üzerinden, doktor tavsiyesi ile diğer arkadaşlarının tavsiyesi ile. Pek çok doktor muayenehanesinde broşürlerim var.

Genelde annelerden mi talep geliyor, babalardan mı?

Genelde anneler çok ilgililer. Anneler biraz daha duygusal yaklaşıyorlar, biz kadınlar fotoğrafa daha meraklıyız. Ama eşinden habersiz ona sürpriz yapmak isteyen babalar da arayabiliyor.

Aileler doğum fotoğrafı çekimi için ne kadar bir bütçe ayırmalılar?

Aslında düşünüldüğü kadar pahalı değil. Çok farklı alternatifler mevcut. Hangi fotoğrafçı ile çalışacağınız da önemli tabii ki. Sırf çekim yapıp CD’de tüm fotoğrafları yüksek çözünürlükte teslim edebildiğim gibi, öncesinde stüdyomda hamilelik fotoğrafları sonrasında yine stüdyo veya evde bebek fotoğrafları çekimi dahil, panoramik albüm ve anneanne/babaanne albümleri hazırladığım da oluyor. En düşük paketler 300 TL’den başlayıp, en kapsamlı paket de 1000 TL’ye ulaşabiliyor, ama ortalamada yalnızca albümlü bir doğum fotoğrafları çekimi deneyimi yaşamak isterlerse 450-500 TL gibi bir maliyeti olacaktır. Ancak verilen fiyattan önce karşılığında ne alacağını çok iyi araştırmalı aile. Sonunda ellerine geçecek fotoğraf kalitesi en önemlisi tabii ki.

Yalnızca sezaryen doğumlarda mı doğum fotoğrafı çekilir?

Hayır, genelde öyle sanılıyor, ancak normal doğumda da doğum fotoğrafı çekiyorum. Ancak tabii ki sezaryen doğumdaki gibi önceden belirlenmiş bir tarihte randevu kesinleşmiyor. Doğum başladığı zaman aile beni arıyor ve ben de belli bir aşamada onların yanına gidip doğum sonuna kadar ailenin yanında kalıyorum. Tabii normal doğumlarda ne kadar zaman harcayacağınız hiç belli olmuyor. Bir aile ile bir keresinde 17 saat geçirmiştim mesela. Ama mutlu sona ulaştığımızda kaç saat geçmiş olduğunu umursamıyorum bile.

Çekim Öncesi Nasıl bir Yol İzliyorsunuz?

Doğumdan önce aileyle tanışıp onlarla onların rahat hissedebileceği bir yakınlık kurmayı tercih ederim, herkes tanıdıkları insanların yanında kendini güvende ve rahat hisseder bu nedenle aileyle doğum olacağı gün hastanede tanışmak benim tercih ettiğim bir durum değil. Bana sorarsanız özellikle anneler doğum fotoğrafçılarıyla doğumdan 1 ay önce tanışıp nasıl bir çekim deneyimi yaşayacakları konusunda bir fikir sahibi olmalı. Bu konuda altıncı hislerine güvenmeli.

Çekim öncesi ve sonrası konsepte nasıl, aileyle birlikte mi karar veriyorsunuz?

Ailenin fikri benim için çok önemli, özellikle çekim sonrası albüm tasarımıyla ilgili renk, doku, kompozisyon tercihlerini mutlaka sorarım, örnekler göstererek onlara yardımcı olmaya çalışırım.

Fotoğraf çekimi yenidoğan bebek için zararlı mıdır?

Fotoğraf çekimi sırasında flaş kullanımı zararlı. Yeni doğmuş bir bebeğin refleksleri de tam olarak gelişmediği için, gelen ani ışığa tepkisi de yeteri kadar olmayacağından, bebeğin, flaşın yaratacağı ani ve parlak ışığı göz kırpma hareketi ile süzemez. Bu sebeple yenidoğan bebeklerin çekiminde flaş kullanılmaması gerekiyor.

Fotoğrafları çekerken nasıl bir ekipman kullanıyorsunuz ve fotoğraf renkli mi siyah beyaz mı oluyor?

Dijital makineyle çekiyorum. Nikon D3 kullanıyorum. Üzerinde zor ışık şartlarında beni yolda bırakmayacak objektifler kullanıyorum. Çektiğim fotoğrafları hem renkli hem siyah beyaz olarak aileye veriyorum. Ameliyathane fotoğraflarını, kan faktörünü ortadan kaldırmak adına, siyah beyaz çekiyorum.

Eminim ki bütün anlar sizin için özeldir, sizi en etkileyen anları bizimle paylaşır mısınız?

Annenin bebeği ilk kez kucağına aldığı an ve diğer aile fertlerinin bebeği gördüğü anlar muhteşemdir.

Anne ve babalara doğum ve bebek fotoğrafları, albümleri ve hikayeleriyle ilgili önerileriniz var mı?

Bir kere her anne babaya doğuma profesyonel bir fotoğrafçıyla girmelerini öneriyorum, bir kez yaşanacak bir anda işi şansa bırakmamalı, hastanelerin zorunlu tuttuğu fotoğrafçıyla değil kendi tercih ettikleri, tanıdıkları fotoğrafçıyla doğuma girerlerse daha rahat ederler. Tabii doğum fotoğrafçılarının sayısı çok arttı, hangisiyle çalışacaklarına karar verirken, yüreklerinin sesini dinlemelerini öneriyorum.

Ayrıca bebeğin doğumdan itibaren her ay düzenli olarak fotoğraflarını çektirmeyi ihmal etmesinler çünkü özellikle 1 yaşına kadar çocuğun değişimi inanılmaz oluyor, bir ay anneye benzeyen çocuk ertesi ay babanın kopyası oluyor, bu değişimi kaçırmasınlar. Ve bebek albümlerini panoramik albüm şeklinde yaptırmalarını tavsiye ediyorum, bebekle ilgili duygularını düz yazı ya da belki bir şiirle bir şekilde kelimelerle ifade edip bebek fotoğraflarının yanı sıra bunları da eklesinler,harika bir anı olarak yıllarca kalacaktır. Ayrıca çocukların özel günlerinde, doğum günlerinde, maçlarında, bale gösterilerinde anne babalar çocuklarını alkışlarken fotoğraf çekmeyi fotoğrafçıya bıraksınlar ve bir daha geri dönüşü olmayan bu anları yıllar sonra bile bakıp tekrar tekrar hatırlayacak olmanın mutluluğunu yaşasınlar. Tüm ailelerin çocuklarıyla sağlıklı, keyifli, güzel zamanlar geçirmesini dilerim.

Sizce aileler neden sizi tercih ediyor?

Bir kere doğru ekipmanla doğru şekilde kurallara uygun çekim yapıyorum. Ailenin hastane veya doktorla sorun yaşamasına sebep olmuyorum. Doğum süreci sırasında ek bir stres yaşatmıyorum. Tüm fotoğrafları doğal akışında gizli bir gölge gibi çekiyorum. Onun dışında fotoğraflarımın o anın duygusunu çok iyi yansıttığını söylüyorlar. Bence bunun sebebi de o gün ben o ailenin bir ferdiyim, tüm sevinci ve heyecanı birlikte yaşıyorum. İster istemez de o duygu fotoğraflara yansıyor.

Pudra.com'un doğum ve bebek fotoğrafçıları rehberinde yer alan doğum fotoğrafçılarını yakından tanımak için tıklayın...

İLETİŞİM:
JASMİN TRAUB PHOTOGRAPHY
Web: www.jasmintraub.com
Adres: Bağdat caddesi Hacı Mehmet sokak Onur Ap A Blok 9/11 Selamiçeşme-İstanbul
Tel: 0 533 469 00 65 – 0 216 411 99 83
E-mail: jasmin@jasmintraub.com


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER