@Pudra özel haberidir, izinsiz kullanılamaz. 25.01.2012

Yenidoğan fotoğrafları nasıl çekilir?

Yenidoğan fotoğrafçılığı nedir, nasıl yapılır? Fotoğrafların yenidoğan bebeklere zarar vermemesi için çekim nasıl yapılır? Yenidoğan Fotoğrafçısı Nur Ölçer Pudra.com için açıklıyor.

Fotoğraf: Nur Ölçer

Bebeğinizin hayata başladığı ilk günlerinin usta eliyle fotoğraflanmasını ve bebeğinize ilerisi için güzel bir anı bırakabilmeyi istemez misiniz? Sizi bu amaca hizmet eden ve 2-15 günlük bebekleri fotoğraflayan Yenidoğan Fotoğrafçısı Nur Ölçer ile tanıştıracağız.

Yenidoğan fotoğrafçılığı konusunda eğitim alan ve bu alanda kendini geliştiren Ölçer, Pudra.com’a yenidoğan fotoğrafçılığı hakkında bilmemiz gerekenleri anlattı.

Nereden aklınıza geldi yenidoğan fotoğrafçılığı?
Fotoğrafçılıkla zaten ilgileniyordum. Ancak bir tutku haline gelince ileri fotoğrafçılık atölyesine katıldım ve hangi alanda uzmanlaşmam gerektiğini düşünmeye başladım. Uzun bir süre araştırdım. Farklı alanlarla ilgili atölyelere katıldım. Düğün, doğum, hamile fotoğrafları çekiyordum zaten. Ancak bir yeğenimin olacağını öğrenince bebek fotoğrafçılığına odaklanmaya karar verdim.

Araştırmalar sonunda, Türkiye'de çok fazla bilinmeyen ama Amerika'da bir hayli popüler olan "Newborn Photograghy / Yenidoğan Fotoğrafçılığı"nda karar kıldım.

Türk insanını, yenidoğan fotoğrafçılığı ile tanıştırmayı hedefliyordum. Bu işi yerinde, uzmanından öğrenme hevesiyle bu dalın popüler ismi Kelley Ryden ile irtibata geçtim. Eğitimine gidebilmek için bir süre bekleme listesindeydim. Sonunda yer açıldı ve benim de maceram başladı.

Yenidoğan fotoğrafçılığı için nasıl bir eğitim aldınız?
Kelley Ryden ve Tracey Raver, Amerika'nın, hatta dünyanın yenidoğan fotoğrafçılarına eğitim veren en önemli isimleri, bu işin duayenleri. Eğitime gittiğimde beş farklı ülkeden katılımcılar vardı. Onlardan aldığım eğitimler ise pozlama ve kamera teknikleri ile photoshop oldu.

Ne kadarlık bebeklerle çekim yapıyorsunuz?

2-15 günlük bebekler benim uyuyan güzellerim. Onlar uyurken yenidogan çekimi yapıyorum. Zaten bu pozlar, 9 ay süresince anne karnında durdukları, alışık oldukları pozlar.

Fotoğrafların yenidoğan bebeklere zarar vermemesi için çekimi nasıl yapıyorsunuz?
Tüm fotoğraflarımı doğal ışıkla çekiyorum, flaş kullanmıyorum. Çekimde çıplak oluyorlar, üşümesinler diye odayı önceden ısıtıyorum. Tüm kullandığım malzemelerin hijyenine çok dikkat ediyorum. Şapka, battaniye gibi aksesuarlar her seferinde yıkanıyor.

Bu ilk günlerde çekilen fotoğraflar müthiş bir anı olarak kalıyor. Bir de 7-8 aylıkken bebeğinizin fotoğraflarını çekerseniz, benzer hallerini yakalayabilirsiniz ama bu ilk iki haftaki halini bir ay sonra bile yakalamak imkansız. Ben yaptığım işte çok iyiyim. O kadar ki, anneler çekim bittikten sonra “Biraz daha kalsaydınız, çok güzel uyutuyorsunuz” diyorlar. Yenidoğan bebekler çok hassaslar, onları nasıl tutmak gerekir, neden hoşlanırlar, neden hoşlanmazlar; resmen benim uzmanlık alanım oldu.

Çekimler ne kadar sürüyor?

3-4 saatte bitiyor.

Bir çekim için ne kadar para ödeniyor?

Butik bir hizmet veriyorum. Öncelikle aileler ne tarz ürünler istediklerini söylüyorlar. Ona göre bir paket fiyatı hazırlıyorum. Pakette özel albüm, foto kitap, kanvas baskılar ve çok değişik ürünler oluyor.

Çekim için istenilen zamandan ne kadar önce size başvurmak gerekiyor?

Ailelerin en geç bir ay öncesinden randevu almaları gerekiyor.

Bugüne kadar karşılaştığınız en ilginç çekim deneyiminiz neydi?

Benim yenidoğan çekimimi arkadaşlarına hediye olarak alanlar çok oluyor. Bir defasında çiftin yakın arkadaşları bir çekim hediye etmişler. Çift çekim öncesinde çok heyecanlılardı.

Bir hafta boyunca “Nasıl olacak, acaba biz daha bebek o kadar küçükken evden çıkabilir miyiz?” diye sordular. Neyse, sonunda onları ikna ettim. Sonuçta bebekler bir haftalıkken zaten ilk doktor ziyareti için çıkıyorlar, aile bebekleri 12 günlükken bana çekime geldiler. Ama hala endişelilerdi. Acaba bebeğe zarar gelir mi diye düşünüyorlardı. “Ya çekim sırasında uyanırsa ne yapacağız?” diye soruyorlardı. Sonra çekim başladı ve benim bebekle olan iletişimimi gördüler, çok rahatladılar. Çekimin sonunda da “Sizden 'bebek nasıl uyutulur’ konusunda ne kadar çok şey öğrendik” diyerek teşekkür ettiler.


Nur Ölçer'in yenidoğan fotoğraflarından örnekleri görmek için tıklayın.

Nur Ölçer'in çalışmalarını takip etmek ve kendisinden bilgi almak için kişisel web sitesi www.nurolcer.com, Twitter ve Facebook üzerinden takip edebilirsiniz.
POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2