milliyet 30.09.2009

Hava soğuyor, bebek hastalıklarına dikkat!

Bebekleri nezle, grip, bronşit gibi hastalıklardan korumak için nelere dikkat etmeliyiz?

Tatil havasından çıkıp giderek daha fazla sosyal olduğumuz sonbahar aylarında çocukları, özellikle de bebekleri pek çok hastalık bekliyor. Onları bunlardan korumak çok önemli, çünkü bağışıklık sistemi henüz tam olarak güçlenmemiş bir bebek için bu mevsimde yaygın olan grip, nezle, zatürree, bronşit gibi enfeksiyonlar hayati tehlikeye yol açabiliyor.

Hava soğuyor, bebek hastalıklarına dikkat!

Sadece bebekler değil, yakında okula başlayacak ve “mikroplarla iç içe” olacak çocuklar da risk altında. Burada anne-babalara büyük görev düşüyor. Çocuklarını hastalıklardan, soğuk hava koşullarından, kirli ortamlardan korumak için bağışıklık sistemlerini doğdukları günden itibaren mümkün olduğu kadar güçlendirmeliler. Nasıl mı? Tabii ki başta anne sütüyle. İşte çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanlarının konuyla ilgili önerileri...

“Bebekler rüzgardan korunmalı çünkü hemen üşütürler”
Prof. Dr. Hilal Mocan (Hilal Mocan Çocuk Kliniği)


  • Sonbahardaki ani hava değişiklikleri nedeniyle yaz, kış ve bahar giysileri bir arada tutulmalı. Bebekler mutlaka iki kat giydirilmeli, gerektiğinde fazla giysiler çıkarılmalı. Ayrıca aileler bebekler için yanlarında bir koton hırka, bir de ince battaniye taşımalı. Bebekler özellikle rüzgardan korunmalı. Eğer terliyse hemen üşütür.
  • Grip virüsü İnfluenza dışında bu mevsimde Koksaki virüsü de yaygın. Bu, ağızda yaralar yapıyor. Kusma ile başlıyor, ishal, öksürük ve yüksek ateş yapabiliyor.
  • Çocuklar sebze-meyve ağırlıklı beslenmeli. Özellikle elma, muz, ananas bağışıkılık sistemini güçlendiriyor. Balık, ceviz ve fındık yemek de önemli. Mikrodalga kullanılmamalı. Yemekler buharda pişirilmeli. Ayrıca spor çok önemli. Ben dördüncü aydan itibaren spor yaptırıyorum. Genellikle 5-6 yaştan sonra başlanabilir. Yüzmeye 3,5-4 yaşında bile başlanabilir.
  • Kışın evler sık sık havalandırılmalı. Yerler temizlenirken suyun içine bir miktar çamaşır suyu eklenmeli. Ayakkabıyla eve girilmemeli. Eve girer girmez eller yıkanmalı. Giyimden spora kadar önlem alınmalı.


“Aşılar düzenli olarak yaptırılmalı”
Prof. Dr. Leyla Ağaoğlu (International Hospital)


  • Soğuk hava vücudun direncini düşürüyor. Dolayısıyla bulaşıcı hastalıkların görülme sıklığı artıyor. Bu mevsimde en sık üst solunum yolu enfeksiyonlarına yani soğuk algınlığı ve gribe rastlıyoruz. Bunlarda grip aşısı faydalı olabilir. Bir de antibiyotikle tedavi ettiğimiz kısaca “beta” dediğimiz boğaza yerleşen bir bakteri türü var. Bu, bademcik iltihabı gibi hastalıklara yol açar, bulaşıcıdır.
  • Gripte bol sıvı alımı önemli. Ateş düşürücü de kullanılabilir. Ancak asıl ürkütücü olan domuz gribi. Okulların açılmasıyla birlikte bunun artacağından ve kışın daha ağır seyredeceğinden korkuluyor. Buna karşı yakında bir aşı piyasaya çıkacak.
  • Üst solunum yolu hastalıkları alt solunum yolu hastalıklarına, mesela bronşit ve zatürreeye de dönüşebiliyor. Zatürree aşısını da düzenli olarak yaptırmak lazım.
  • Hijyene çok dikkat edilmeli. Öpüşme olayından vazgeçmeli. Bebek illaki öpülerek sevilmez. Tokalaşmak bile riskli. Tokalaştıktan sonra eller yıkanmalı. Mikrop asıl ellerde yuvalanıyor çünkü.


“Bebekler doğadan kopuk büyütülmemeli”
Dr. Erhan Ateş (Mini Med Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Merkezi)

  • Bebekler bu aylarda genellikle çok sıkı giydirilir. Oysa biz soğuktan değil, ani hava değişikliklerinden ve rüzgardan korkuyoruz. Çocukların üşüyüp üşümediğini anlamak için özellikle de ense ve koltukaltına bakılmalı. Genellikle avuç içine ve burnuna bakılır, oysa bu yanlış. Giysilerde ise en sağlıklı kumaşlar ipek, pamuk ve yün.
  • Bebekleri aşırı korumak yanlış. Bugünkü çocuklar aşırı steril ve doğadan kopmuş vaziyette yaşıyorlar. Bu da bağışıklık sistemlerinin gelişmemesine ve sık hastalanmalarına yol açıyor. İlk aylar bu hataları yapıp 3 yaşından sonra doğaya salmak da bir işe yaramaz. Çocuk doğar doğmaz doğayla uyumlu olmalı.
  • Çocukları hastalıklardan korunmak için hijyen ve dengeli beslenme çok önemli. Özellikle kansızlık bağışıklık sistemini zayıflatır. Bu aylarda C ve B vitaminleri önemli. Çocukları, özellikle de bebekleri hastalıklardan korumak için öksüren hapşıran kişilerse mutlaka maske takmalılar.


Bade Gürleyen, Milliyet


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER