03.01.2023

Emziren anne nasıl beslenmeli? Anne sütünü artırmaya yardımcı besinler!

Anne sütü kimi durumlarda yetersiz gelebiliyor ancak korkmayın! Doğru bir beslenme ve psikolojik iyi oluş haliyle sütünüzü ve kalitesini artırabilirsiniz!

Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Hatice Karaböcüoğlu, annenin yetersiz beslenmesinin, beslenmesine engel olan durumların anne sütünün azalmasına yol açabileceğini belirtiyor. Peki anne sütünü artırmak için ne yapabiliriz? Anne sütünün kalitesini artıran besinler var mıdır? Yanıtlarımız Pudra.com'da!

Emziren anne nasıl beslenmeli? Anne sütünü artırmaya yardımcı besinler!

Annenin psikolojisi anne sütü miktarında etkili. İyi uyuyabilmiş, stressiz bir annenin süt üretimi de daha fazla oluyor. Ancak tabii ki beslenmenin de büyük etkisi var. Bu noktada özellikle anne sütünü artırmaya yönelik yardımcı besinlerden faydalanabiliriz. Örneğin yeşil yapraklı sebzeler fitoöstrojen içerir, bu da anne sütünü artırmaya yardımcı olur.

FİTOÖSTROJEN İÇEREN SEBZELER

Yeşil yapraklı sebzeler, ıspanak, ısırgan, karalahana, dereotu, marul, maydanız, roka semizotu gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler bol miktarda vitamin ve mineral içerir. Annenin yeterli kalori almasını sağlar. Fitoöstojen de içeren bu sebzeler süt hormonlarının salgılanmasına destek kolur.
Fesleğende de bol miktarda C ve K vitamini vardır. Annenin stresini azaltmaya, süt üretiminn artmasına destek olur.

SÜT ÜRETİMİNİ DESTEKLEYEN BESİNLER
 
  • Her gün bir çorba kaşığı tahin pekmez tüketimi süt üretimini artırmaya yardımcı olur. 
  • Omega 3 bakımından zengin balıklar da süt üretimini artıran hormonların aktive edilmesine destek olur. Bunların başında somon gelir.
  • Sarımsak da emziren anneler için önemli besinlerden biri. Bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Bebeğin daha uzun süreler emzirilmesine fayda sağlıyor.
  • Kayısı, emzirme döneminde annelerin hormonal değişimlerini düzenlemeye yardımcı olan bol lifli bir meyvedir. Bu nedenle mevsiminde veya kuru olarak dengeli bir şekilde tüketilebilir.​
  • Kahverengi pirinç de süt hormonlarının uyarılmasına yardımcı olan bir başka karbonhidrat türü. Aynı zamanda anne için iyi bir enerji kaynağı.
  • Fitoöstrojen bir sebze olan havuç da bol miktarda beta karoten ve A vitamini içerir.
  • Kan temizleme özelliğine sahip kırmızı pancar dilerseniz haşlanarak dilerseniz salatalarda kullanılabilir. Pancar, anne sütünün kalitesini artırmaya yardımcı olur.

Yulaf, sütün süt kanallarında ilerlemesine yardımcı olur 

Yulaf, yüksek oranda demir içeriğine sahiptir. Kan basıncını da düzenler. Bu da anneyi sakinleştirir. Stresli ortamlarda anne sütünü artırmaya yarayan oksitosin ve prolaktik hormonları baskılanır. Stesi azaltmaya yarayan besinler de bu hormonların tekrar aktive olmasını sağlar. Aynı zamanda yulafın sütün kanallarda ilerlemesine yardımcı olan bir etkisi vardır.

Kaliteli protein kaynakları ile süt üretiminin artmasına yardımcı olun

Kırmızı et, keçi sütü, kefir, köy yumurtası, ev yoğurdu, humus, nohut, mercimek, fasulye ve barbunya bol miktarda protein içerir. Bunlar da emziren anne için iyi enerji kaynaklardır.

Anne sütünü artırmaya yardımcı çaylar 

Rezene çayı, ısırgan otu çayı, zencefil, papatya çayı süt üretiminin artmasına yardımcı olur. Aralarında anneler için en çok önerilen çay rezenedir. Rezene fitoöstrojen bir bitkidir. Yemeklerde veya taze olarak salatada da kullanılabilir. Rezene çayı aynı zamanda anneden bebeğe geçer, bebekte sindirim sorunları oluşmasını engellemeye yardımcı olur.

Demir ve magnezyum bakımından zengin olan amber çayı da, prolaktin hormonu sağlanmasını destekler. Annenin mide bağırsak sorunları yaşamasının önüne geçmeye yardımcı olur.

Prolaktin ve oksitosin hormonu salgılanmasına yardımcı olan bir başka bitki de mine çiçeğidir. Stresi azaltan etkilere sahip bu bitki, uykuyu da düzenler.

KURUYEMİŞ TÜKETİN

Kuru incir, ceviz, badem, fındık gibi kuruyemiş ve kuru meyveler hamilelikte olduğu gibi, doğum sonrası emziren anneler için de çok değerli enerji kaynakları. Günde 3-4 adet ceviz tüketmek, 8-10 adet fındık yemek anneye enerji verir, bu da süt üretiminin artmasına yardımcı olur.

KİMYON, EMZİRME DÖNEMİNDE GAZ SORUNUNU ÇÖZER

Annedeki gaz problemlerinin azalmasına yardımcı olan kimyon, anne sütünün artmasına da yardımcı olur.

​Size emziren anneler için faydalı olabilecek geniş bir besin listesi sıraladık. Ancak unutmayın ki sütü artırdığı bilinen bu besinlerin hiçbirinin aşırı bir şekilde tüketilmesi önerilmiyor. Önemli olan dengeli ve sağlıklı bir şekilde beslenmek. Bu nedenle emzirme döneminizde sütünüzü artırmak için doktorunuzdan size uygun bir beslenme listesi almanız, bebeğiniz kadar kendi sağlığınız ve uykunuza önem vermeniz çok önemli.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER