Pudra.com 16.10.2012

Bebeğin çok hareketli olması ne anlama gelir?

Kıpır kıpır bir bebeğiniz varsa yaramazlığından şikayet etmek yerine durumdan memnun olmalısınız. Hareketli bebeklerin gelişimleri akranlarından öndedir.

İZLE: ÇOCUKLARDA AŞIRI HAREKETLİLİK👇 
Bebeklerin anne rahmine düştükleri andan itibaren hareketlerinin bir anlamı var. Çünkü bebekler hareket ettikçe gelişiyorlar. Bu nedenle çocuklara hareket etmeleri için olabildiğince alan bırakmak gerektiğini, hareket etmenin bir özgürlük, öğrenme aracı olduğunu söyleyen Anadolu Sağlık Merkezi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Namık Kemal Akpınar, hareketin vevek gelişimindeki anlamını şöyle açıklıyor:

Bebeğin çok hareketli olması ne anlama gelir?

"Annenin, hamileliğini öğrendiği andan itibaren heyecanla beklediği ilk şey bebeğinin hareketlerini hissetmektir. Anneler bu hissi 'tarif edilemez' bir mutluluk diye tanımlıyorlar. Hamilelik süresince bebeğin hareketleri sürekli takip edilir, belli bir süre hareketsiz kaldığında acaba yolunda gitmeyen bir durum mu var diye endişelenilir. Hatta anne adayının üzüldüğü dönemlerde anne karnındaki bebeğin hareketlerinin de azaldığı, annenin mutluluğunda arttığı, güzel bir yemek sonrası dans ettiği bile söylenir. Gebelik süresince bebeğin anne karnındaki hareketleri gebeliğin yolunda gittiğinin de bir göstergesidir.

Bebeğin hareketliliği doğum sonrasında da tüm hızıyla sürer. Doğum sonrası bebekteki hareketlilik, kol ve bacaklarda, biz erişkinlere göre anlamsız ve istemsiz hareketler şeklinde devam eder. Zamanla sinir sisteminin gelişmesi ile beraber anlamsız ve istemsiz oluşan el-kol bacak hareketleri de azalmaya başlar.

Hareket sistemi nasıl gelişir?
Zamanla üst beyin kontrolünde istemli hareketler olmaya başlar, hareket sistemindeki gelişim de yukarıdan aşağıya olacak şekilde devam eder. Hareket sistemi ile gelişmenin değerlendirilmesinde sırasıyla baş kontrolü, kollarla uzanma, elle tutma çalışmaları, başparmak kontrolünün gelişmesi, destekli oturma, desteksiz oturma, emekleme, sıralama, yürüme, koşma, merdiven çıkma ve inme vardır. Bu gelişim basamaklarının uygun aylarda olmaya başlaması hareket sisteminin gelişmiş olduğunun göstergesidir.

İlk 6 aydaki kol-bacak hareketleri bebeğin kaka yapmasını, gaz çıkışını kolaylaştıran hareketlerdir ve gereklidir.

Bebeğinize geniş hareket alanı sağlayın
Çocuğun emeklemeye başlaması ile beraber, dış dünyayı keşfetme ve öğrenme turları da başlar. İlk olarak etrafındaki, albenisi yüksek oyuncak ve objelere uzanmaya çalışır, zamanla görüş alanındaki uzak noktaları keşfeder. Uzanabildiği çekmeceler merak noktalarıdır. Oralara tutunup kalkmaları, çekmeceyi çekip içindekileri atmaya başlamaları bebeklere sonsuz keyif verir. Bu dönemde bebeğe geniş hareket alanı sağlanması gerekir.

Ortalıkta sivri uçlu, keskin kenarlı eşyalar bulundurmayın, sehpa veya masadan sarkan örtüleri kaldırın. Yürümeye başladıktan sonra da ortamı ani hareketler ve duramaması olasılığına karşı hazırlayın, alanı genişletin.

Hareketli bebeklerin gelişimleri akranlarından önde olur
Hareketli bebeklerde kilo fazlalığı görülmez, hatta kiloları daha az bile olabilir. Çevreyle ilgili, araştırmacı yönleri algılamaları daha ön planda olduğundan gelişimleri de akranlarına göre daha önde olur. Hareketli bebeklerin yorulmaları sonrasında uykuya dalmaları daha hızlı olur, uyku derinlikleri ve süresi daha fazla olur.

Bebeğiniz yürümeye başladığında dikkat etmeniz gerekenler
  • Yürümeye başlayan bebek, özellikle dışarıya çıkıldığında başına buyruk tek başına yürümek ister. Buna dış ortam tehlikelerinden koruyarak kontrollü izin verin.
     
  • Parka veya bahçeye çıkıldığında serbestçe davranmasına izin verebilirsiniz.
     
  • Özellikle 1,5 yaşından sonra merdiven çıkmak ve inmek isteyecektir. Ellerinden uygun şekilde tutarak izin verin.
     
  • Yollarda yürürken çocuğu özellikle sol elinizle, iç tarafta tutun.
     
  • Evlerde özellikle diz boyu olan elektrik prizlerine karşı koruyun. Kapaklı korunaklı prizleri tercih edin.
     
  • Özellikle mutfak çekmeceleriyle oynayacağından orada sivri-keskin aletler bulundurmayın.
     
  • Çocuğunuzu AVM’lerdeki yürüyen merdivenlere tek başına bırakmayın.
     
  • Havuz kenarları ıslak olduğundan çocuğun kayıp düşme olasılığı da artar. Onu tek başına bırakmayın. Ayaklarına kaymayan ayakkabılar giydirin."


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER