Pudra.com 11.03.2011

Bebek karyolası seçerken nelere dikkat etmeliyiz?

Bebeklerin sağlıklı ve rahat uyuması için karyola ve yatak seçimi çok önemli. Peki, bebeğin karyolası nasıl olmalı? Bebek yatağı alırken nelere bakmalıyız?

Bebek odasının en önemli parçası karyoladır. Bebeğin ilk yılında en çok zaman geçirdiği ve bebek gelişimini en çok etkileyen karyola seçimini nasıl yapmalıyız? Mehmet Özdoğan'ın bu konudaki araştırması pudra.com'da...

Bebek karyolası seçerken nelere dikkat etmeliyiz?

Bebeklerin sağlıklı ve rahat uyuması her ebeveynin arzusu. Yanlış seçimler, hem sizin hem de bebeğin uyku düzenini alt üst eder. Peki, yüzlerce çeşit arasından seçim yaparken kriterleriniz ne olmalı?

Piyasadaki tam donanımlı yataklar, bebeğinizin ilk birkaç yılını kusursuz geçirmesi için tasarlanmış. Hem oyun parkı yataklara ilgi büyük, hem de günümüz güvenlik şartlarına uyum sağlamış eski tip bebek karyolalarına. Dikkat edilmesi gereken en önemli özellik, materyalinin ahşap veya kumaş olması. Kumaşın da plastik olmamasına özen gösterin. Aksi takdirde, kanserojen madde içeriyor olabilir.

Uzmanlara göre, ahşap modellerin de boyanmadan, ağacın doğal rengi korunarak satılması gerekiyor. Boya ve cilanın bebeğin sağlığına kısmen zarar verdiği savunuluyor. Yatakların da lateks ve ortopedik olması gerek. En sık düşülen hata, büyüyen kardeşin yatağını, bebek için de kullanmak. Ancak, yatakların ömrü maksimum dört yıl. Karyola modeli yataklar 100-1500 lira arası, oyun parkları da 90-1200 lira arasında.

PARMAKLIK KRİTERLERİ
Bebek yataklarının en önemli kısmı karyolası. Keskin ve sivri hatları olmayan karyolalar tercih edilmeli. Parmaklıkların inip kaldırılabilir olması da bir başka önemli etken. Ancak, bu mekanizmaya dikkat edilmeli. Güvenli uygulanması gerekiyor çünkü. Parmaklıkların inip kalkmasını sağlayan sustanın bebeğin parmaklarını sıkıştıramayacağı alt kısımda bulunması gerekiyor. Ayrıca, karyolanın parmaklık yüksekliğinin 50 cm’den az olmaması gerekiyor.

Parmaklıklarla ilgili dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta da, iki parmak arası boşluğun ne kadar olduğu. En az dört, en fazla altı santim olmalı ki; kolu veya kafası sıkışmasın. Parmaklıkların mümkün olduğu kadar sağlam olması gerekir, lake olanları MDF veya suntadan değil de, birinci sınıf ve kuru ağaçtan yapılanlarını tercih edin.

DÖNÜŞME ÖZELLİĞİ ŞART
Karyolanın üç yaşından sonra da kullanılabilir olmasını istiyorsanız, modelleri daha dikkatli inceleyin. Bazı modellerin ayak ucunda iki ya da üç tane komodin şeklinde çekmece bulunur. Bebek büyümeye başladıkça, bu çekmeceler çıkartılıp, daha büyük bir yatak haline gelir. Parmaklıklar da genişletilebilir. Her ne kadar ekonomik görünse de bu modellerin bazı sıkıntıları da yok değil. Odada fazla yer kapladığı gibi, uzmanlar, üç yaşından sonra çocukların parmaklıksız yataklarda yatmalarının gelişimi açısından daha faydalı olduğunu savunuyor. Ayrıca, bu dönüşme işlemininin tadilatı, bazen yenisini almaktan daha maliyetli olabiliyor.

TOPLAM YÜKSEKLİK 120 CM’Yİ GEÇMESİN
Alt çekmecelerin çok yüksekte olmamasına dikkat edin. Bebeğin altını değiştirmek zorlaşır. Karyolanın toplam yüksekliği 120 cm’i geçmemeli. Bu çekmecelerin dezavantajı da var. Bebek büyüdüğü zaman onu biraz daha emniyete alıp, yatağı aşağıya indirip, böylece korkuluk yüksekliğini arttırmak isterseniz altta bulunan çekmecelerden dolayı bunu yapamazsınız. İlle de çekmece olmalı diyorsanız, uzun tek bir çekmece yerine mutlaka sağlam yapıda en az iki çekmeceli olanları tercih etmelisiniz. Çünkü uzun çekmeceler diğerleri kadar dayanıklı ve kullanışlı değildir, açıp kaparken esneme yapabilir veya altı çıkabilir.

OYUN PARKI YATAKLAR HER YERE TAŞINABİLİR
Klasik beşik tipi karyolaların yanı sıra, fonksiyonel park yataklar da var. Evde çok yer yoksa, sizin için iyi bir alternatif olabilir. Bebek, üç yaşına gelene kadar bu yatakları kullanabilir. Bunlarda genellikle ahşap gibi sert materyaller de kullanılmaz. Bebek altı aylık olana kadar yatak bölümü üst kısımda, park bölümü alt kısımda oluyor. Çünkü bebek çok hareketli değildir ve güvenlik riski içermez. Altıncı aydan sonra riskli dönem başlıyor. Yatağın bu dönemde alt kısma alınması gerekiyor. Böylece ayağa kalksa bile sıkıntı yaşanmıyor.

Uzmanlara göre bebek, bir yaşından sonra kendine ait böyle eğlenceli ve güvenli bir alan olmasından memnun oluyor. Üstelik bu yatakların neredeyse hepsi taşınabilir. Bu mutlaka aramanız gereken bir özellik, çünkü; bebeğin uyku düzeninin bozulmaması ve yerini yadırgamaması gerekiyor. Seyahatlere rahatlıkla götürebilirsiniz. Titreme özelliği her ne kadar tasvip edilmese de, bebek anne karnında sallantıyla hayata başladığı için bunu isteyebiliyor. Bu modellerin büyüyebilir olanları, hem tadilat parası gerektirmiyor hem de odada yer kaplamıyor.

İÇ YATAK (DÖŞEK) SEÇİMİ
İç yatak seçiminde mümkünse antibakteriyel ve doğal kauçuktan imal edilmiş lateks yataklar tercih edilmeli. Visco yatakların bebekler için kanserojen madde özelliği taşıdığı söylense de, en çok tercih edilenler arasında.

Yataklar ne sert, ne yumuşak olmalı. En uygunu orta sertlikteki yaylı yarı ortopedik yatak. Lateks ve ortopedik yataklar, kanserojen madde içermiyor. Piyasalarda, 70x130, 70x140, 60x120 olmak üzere üç farklı yatak var. Çocuk bu yatakları dört yaşına kadar kullanabilir. Yatak karyolaya tam otursun ki, bebeğin kolunu veya kafasını sıkıştırmasını engelleyebilin.

Mehmet ÖZDOĞAN, Hürriyet


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER