@Pudra özel haberidir, izinsiz kullanılamaz. 27.01.2016

Bebeği kucaktan vazgeçirmek gerekli mi?

Bebeğini sık kucağına alan anne, onu bundan vazgeçirmeli mi? Uzman Psikolojik Danışman Feriha Şenkaya Dildar Pudra.com’a anlattı.

Bebeğin kucağa alınmasıyla ilgili farklı uzmanların farklı görüşlerinin yanı sıra halk arasında da "Bebek kucağa alıştı, vazgeçirmek gerekir" şeklinde bir düşünce hakim. Peki, bu inanışlar doğru mu? Bebek ile anne arasındaki önemli bir iletişim ve bağlanma şekli olan kucağa alma, kısıtlanması ve vazgeçirilmesi gereken bir şey mi? Bebek yalnızca annenin kucağında uyuyabiliyorsa bu konuda ne yapılmalı? PSİ Gelişim Eğitim ve Araştırma Merkezi’nden Uzman Psikolojik Danışman Feriha Şenkaya Dildar, konuyla ilgili tüm yanlış bilinen gerçekleri Pudra.com’a anlattı.

Bebek kucaktan vazgeçirilmeli mi?
 
Anne, bebeği ne kadar sıklıkta kucağa almalı?
Uzun bir beraberlik geçirmiş olmalarına rağmen anne ve bebek ilk defa doğumla birlikte birbirlerini görür, dokunur, tanımaya ve keşfetmeye başlar. “Koşulsuz yakınlık dönemi” olarak adlandırılan bu ilk aylarda bebek anneye, anne de bebeğe bağımlıdır. Adeta birbirinin içine geçmiş olan bu ilişki, sözlü ve sözsüz pek çok yolla şekillenir. Anne ile yaşanan bu ilk deneyimler daha sonra dış dünyaya ve ötekilere genellenir. Bu özel bağlanma döneminde bebeğin temel güven duygusunu geliştirecek olan etmen, annenin tutarlı, süreklilik gösteren, bakım veren ve kucaklayan varlığı olur. Bu nedenle bebeği kucağa alma sıklığı gibi bir düzenlemeden söz etmek mümkün değil. Annesi aracılığıyla hayata tutunacak olan bebeğin, her ihtiyacı olduğunda, annenin varlığını hissetmesi en önemli erken dönem deneyimlerinden biri. Altıncı aydan sonra yavaş yavaş başlayacak ve üç yaşın sonunda tamamlanacak olan “ayrışma ve bireyselleşme” ancak annesiyle güvenli bağlanma ilişkisi yaşamış bebeklerde mümkün olur. (Bebeğinizle aranızda güven bağı kurmanız için 11 öneri başlıklı yazımızı da okumanızı öneriyoruz.)
 
Anne-bebek arasındaki güven bağı
Altıncı aydan sonra erken dönemde anne ile güven dolu bir ilişki kurmuş olan bebek çevreyi araştırmaya ve merak etmeye yönelir. Annenin de, bebeğin bu bağımsızlaşma ritmine uygun olarak merakları ve keşifleri desteklemesi beklenir. Bir yaşında ise çevresini tek başına keşfedebilme becerisine rağmen hala anne desteğine ihtiyaç duyar. Dolayısıyla, bir yaşındaki bir bebeğin anneden uzaklaşarak keşifler yapmasına izin vermek ve ihtiyacı olduğunda da gereken desteği sunabilmek gerekir. Anne ile “güvenli bağlanmadan” sonra sağlıklı “ayrışma ve bireyselleşme” dönemi gerçekleştiren bebekler dış dünyaya karşı güvenli, yeni deneyimlere açık ve keşfetmeye hazır hale gelirler. Kısacası annesine güvenen bebekler ileride dış dünyaya ve kendilerine güvenen çocuklar ve yetişkinler olur.
           
Bebeğin çok sık kucağa alınması kas gelişimini etkiliyor
Bebeğin altıncı ay sonrasında da ilk aylardaki kadar kucakta tutulması sadece kas gelişiminin gecikmesine değil, duygusal pek çok deneyimin oluşmasına da engel olabilir.
 
Kucakta uyumaya alışan bebeğe ne yapmalı?
Uyku anneden ayrılmanın deneyimlendiği bir günlük yaşam döngüsüdür. İlk aylarda tek başına uykuya geçmesi bebek için zor ve kaygı verici olabilir. En erken altıncı aydan itibaren annenin kucağında rahatlaması sağlandıktan sonra kısa aralıklarla yatağa bırakılıp tekrar alınarak, yavaş adımlarla uykuya tek başına geçmesi desteklenebilir. Bu deneyim ne anne ne de bebek için fazla zorlayıcı ve travmatik olmamalıdır. (Bebeğinizin kendi başına uyumasını nasıl sağlarsınız? başlıklı yazımız da ilginizi çekebilir.)
           
İlk yıl anne için de bebek için de önemli
İlk bir yıl anne için olduğu kadar bebek için de zorluklarla dolu. Buna rağmen anne çözüm üretebilmekten ve en önemlisi bebeğin büyümesinden keyif almaktan kendisini yoksun bırakmamalı. Anne için de bebek için de hayatın ilk yılını olumlu deneyimleyebilmek önemli.


Konuyla ilgili diğer yazılarımız
Ağlayan bebekleri susturan mucize teknik!
Yenidoğan bebeğiniz çok ağlıyor ve siz ne yapacağınızı şaşırıyorsanız, hemen bu "kucaklama" tekniğini deneyin.

Bebek büyütürken yapılan 20 klasik hata!
Büyüklerimizden duyup, düşünmeden yaptığımız yanlışları ve doğrularını açıklıyoruz.

​Bebekler için işe yarayan disiplin taktikleri
Disiplin vermek için tek bir yol olmadığı gerçek. Pek çok yöntemi deneyebilirsiniz. Ama içlerinden bazı daha işe yarar olabilir.

​Uyumak istemeyen çocukla nasıl baş edilir?
Uyku saati geldiğinde yaygarayı basan bir çocuğunuz varsa uyku meselesini tatlılıkla çözmenizi sağlayacak 13 taktik Pudra.com’da.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER