@Pudra özel haberidir, izinsiz kullanılamaz. 16.05.2017

Bebek saçı nasıl kesilir?

Bebeklerin saçları nasıl kesilmeli? Bebek saçını keserken nelere dikkat etmeli? Bebeklerin saçını kazıtmak gerekir mi? Cevapları yazımızda...

Bebeklerin bazıları gür saçlarla dünyaya gelirken bazılarında daha az saç olabiliyor. Bu herhangi bir sorun anlamına gelmiyor, zaten bebekler ilk 6 ayında doğdukları saçları tamamen dökerek yeni saçlara sahip oluyorlar. İlk aylarda bebeğin saçını kesmek doğru olmaz ancak daha sonraki zamanlarda artık saçları çok uzayıp gözünü kapatacak, bebeği rahatsız edecek hale gelmişse saçlarını kesmeyi düşünebilirsiniz. Bebeğin ilk saç kesimi genellikle 1 yaş civarında yapılır. Bebek saç kesimini bu konuda uzman, çocuk saç kesimi yapan bebek ve çocuk kuaförlerine yaptırabilirsiniz. Fakat çoğunlukla ebeveynler bebeklerinin ilk saç kesimini kendileri evde yapmayı tercih ettikleri için Pudra.com olarak bu konuda anne babalara tavsiyeler hazırladık.



Bebek saçı nasıl kesilir?
Bebek saç kesimi için nelere ihtiyacınız var?

Bebek saç kesimine başlamadan önce şu malzemeleri hazır etmeniz işinizi kolaylaştırabilir.
  • Bebeğin rahat oturabileceği ve durabileceği bir koltuk (mama sandalyesi veya emniyet kemeriyle bağlayabileceğiniz bir sandalye)
  • Saç kesimine uygun küçük bir makas
  • Tarak ve yumuşak fırça
  • Havlu
  • İçi su dolu spreyli şişe
  • Oyalanması için oyuncaklar
 

Bebeğin saçını keserken nelere dikkat etmek gerekiyor?

Bebeğinizin saçını keserken çok dikkatli olmalı ve bebeğinizi korkutmamaya özen göstermelisniz. Şu adımları uygulayarak bebeğinizin saçını kesebilirsiniz:
 
Doğru zamanı seçin
Bebeğin saç kesimi için keyfinin yerinde olduğu bir zamanı tercih edin. Altı temiz, karın tok ve ruh halinin iyi olduğu bir zamanlama hem bebeğiniz hem de sizin için daha rahat olur.
 
Bebeğinizle sürekli konuşun
Biliyorsunuz ki bebeğiniz her söylediğinizi kelimesi kelimesine bilmese de ne demek istediğinizi ses tonunuz ve hareketlerinizden anlar. Ona önceden saçının kesileceğini, bunun canını yakmayacağını, çok kolay olacağını anlatın. Saç kesimi sırasında sürekli sakin tavırlarla onunla konuşmaya devam edin.
 
Mama sandalyesine oturtun 
Bebeği rahat durabileceği mama sandalyesine veya kemerini bağlayabileceğiniz başka bir koltuğa oturtun, kemerini bağlayın.
 
Yanınızda bir kişi daha olsun
Bu işi kesinlikle yalnız yapmayın. Yanınızda hem size yardımcı olacak hem de bebeği oyalayabilecek biri mutlaka olsun. Bazı bebekler sandalyeye oturmak yerine birinin kucağında olmayı daha çok severler. Size yardımcı olacak ikinci kişi bu görevi de üstlenebilir. Bu öneriyi daha önce Bebek tırnağı nasıl kesilir? haberimizde de vermiştik, iki kişi olmak her zaman işleri kolaylaştırıyor.
 
Bebeği oyalayacak bir şeyler verin
Saçı kesilirken bebeğin dikkatini dağıtmak için sevdiği bir oyuncağı eline verebilirsiniz.
 
Havluyu boynuna dolayın
Kesilen saçlardan korunmak için çok sıkmayacak şekilde bebeğinizin boynuna bir havlu dolayın. Buna alternatif olarak mama önlüğünü de kullanabilirsiniz. Bu, kestiğiniz saçların bebeğinizin vücuduna yapışmasına engel olur. Böylece saçların bebeğinizi kaşındırmasına engel olursunuz.
 
Bebeğin saçını ıslatın
Bebeğin kesilecek saçından bir tutam alın, spreyli şişede bulunan su ile ıslatın.
 
Yavaşça kesin 
Islattığınız parçayı işaret ve orta parmağınızın arasında sıkıştırın ve ayarladığınız boyuta göre yavaşça kesin. Bunu yaparken bebeğinizle konuşmaya devam edin, sakin davranın. Saç kesimini yaparken ve bebeğinizin başına dokunurken en çok dikkat etmeniz gerekenlerden biri de bıngıldak. Bıngıldağa çok bastırmamaya ve sert bir darbe almamasına dikkat edin (Bıngıldak hakkında bilinmesi gerekenler başlıklı yazımıza da okuyabilirsiniz).
 
Tarak yardımıyla düzeltin
Bir bölümü kestikten sonra bir tarak yardımıyla saçı düzeltin, istediğiniz şekli aldıysa yeni bir parçayı ıslatın ve kesin. Daha sonra yumuşak bir fırçayla bebeğinizin saçlarını tarayabilirsiniz.
 
Eğer bebeğiniz çok rahatsız olduysa, korkuyorsa ve duramayacak gibiyse kesme işini hemen durdurun. Israrcı olarak daha fazla korkmasına ve kalıcı bir korku oluşmasına izin vermeyin. Eğer onu hiç rahatsız etmeyeceğinize eminseniz uykusunda kalan parçaları kesebilir ya da bu işi başka bir zamana ertelemeyi düşünebilirsiniz.

bebek saçı
 

Bebeğin saçı nasıl gürleşir?

Bu aslında birçok anne babanın merak ettiği bir soru. Bazı bebeklerin ilk aylarda saçı çok seyrek görülebilir, düşünüldüğü gibi sürekli yatar pozisyonda olmak veya başka nedenler saç dökülmesine sebep değil. Bebeğin anne karnından sonra yaşadığı hormonal değişimler nedeniyle saçlar dökülür. Saç dökülmesi, korkulacak bir durum değil. Daha gür çıksın diye bebeğin saçını kazıtmak ise kesinlikle yanlış. Sanıldığı gibi kazıtılan saç daha gür geri çıkmaz. Bebeğin saçının gürleşmesi için iyi anne sütü, kaliteli ve çeşitli bol ek gıda, vitamin ve mineralleri yeterli miktarda tüketmesi gerekir. Yani bebek gelişiminin önemli bir kısmı beslenme ile oluyor. Bebeklerin cildi yetişkinlere göre daha hassas olur, bu nedenle onları cilt tiplerine uygun şampuanlarla yıkanmakgerekir. Konak tedavisinde ise zeytinyağı kullanmak bebek cildi için daha sağlıklı olur. Bebekle ilgili her konuda olduğu gibi saç kesiminde de hijyenik olmanız, bebeğe kullandığınız makası, havluyu ve her türlü malzemeyi önceden çok iyi dezenfekte etmeniz gerekiyor. Bebekler çok hassas olduğundan herhangi bir sebeple ciltlerini tahriş etmemek için çok dikkatli olmalısınız.


Konuyla ilgili diğer yazılarımız
Bebeklerde diş temizliği nasıl yapılmalı?
İki yaş öncesi diş temizliği hem diş sağlığında hem de diş fırçalama alışkanlığının kazandırılmasında büyük önem taşıyor. İki yaşından küçük bebeklerde diş temizliğinde dikkat edilmesi gerekenleri yazdık.

Banyoda bebeğin güvenliği nasıl sağlanır?
Bebeğinizin banyo zamanı, hem siz hem de bebeğiniz için en eğlenceli zamanlardan biri ama bebeğinize banyo yaptırırken mutlaka dikkat etmeniz gereken kurallar var.

Bebeklerde ve çocuklarda sık görülen cilt hastalıkları
Bebeklerde ve çocuklarda doğuştan veya zamanla oluşabilen birçok cilt hastalığı çeşidi var. Pişik, atopik dermatit, egzama, cilt lekeleri ve bilinen diğer tüm cilt hastalıkları hakkında merak edilenler Pudra.com'da.

Bebeğinizin yüz ifadeleri ne anlama geliyor?
Bebeğinizin yüz ifadesine bakarak rahatsızlığını, şaşırdığını ya da korktuğunu anlayabilirsiniz. Bebeğinizin yüz ifadelerinin ne anlama geldiği Pudra.com'da.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER