@Pudra özel haberidir, izinsiz kullanılamaz. 17.06.2010

Bebekler diş çıkarırken neler yapılmalı?

Bebeğimizin diş çıkarmak üzere olduğunu nasıl anlarız? Bebeğin diş çıkarırken çektiği ağrıyı nasıl azaltabiliriz? Diş çıkarma dönemindeki sorunlara çözümler pudra.com’da.

Diş çıkarma dönemlerinde bebeklerin huzursuzluğu çoğumuz için büyük bir sorundur. Ne yapacağımızı bilemez, belki de onunla birlikte ağlamaya başlarız biz de. Özellikle ilk dişlerin çıkmaya başladığ 4-6 aylık dönemde, bebeğin ağrısını dindirmek için neler yapabileceğinizi biliyor musunuz? Çocuk Diş Hastalıkları Uzmanı Dr. Timuçin Arı’nın tavsiyeleri ile diş çıkarma dönemini rahatça geçirebilirsiniz.

Bebekler diş çıkarırken neler yapılmalı?

Bebeklerde diş çıkarma dönemine ait tüm soruların yanıtı ve pratik bilgiler pudra.com’da…

Bebeğin diş çıkardığını nasıl anlarız?

Çocuklarda diş çıkarma sırasında görülen en tipik belirtiler şöyle:
  • Tükürüğün artması ve ağız dışına çıkması,
  • Çocuğun elini ağzına götürüp diş sürmek üzere olan bölgeleri kaşıması,
  • Çocuğun huzursuz olması,
  • Bazen iştahsızlık görülmesi,
  • Verilen besinin diş sürmenin olduğu bölgeye temasıyla çocuğun rahatsız olması.

Bebeğin diş çıkarırken çektiği ağrıyı nasıl azaltabiliriz?
  • Ellerinizi yıkadıktan sonra diş çıkan bölgeye parmakla hafif masaj yapın.
  • Hafif kabarık olan, diş sürmenin gerçekleşeceği bölgeye bir bez parçasıyla masaj yapın,
  • Küçük bir bez parçasını buzdolabında bir süre soğuttuktan sonra çocuğun diş sürme alanına hafif bir basınçla uygulayın,
  • Çay kaşığını buzdolabında hafif soğuttuktan sora diş süren bölgeye hafif baskı yaparak, bebeğin ağrısını azaltabilirsiniz.
  • Eğer çocukta çok ciddi bir huzursuzluk varsa, düşük oranda ağrı kesici kullanabilirsiniz.
  • Eczaneden alabileceğiniz, diş sürmeyi ortadan kaldıran bazı jeller çocuğun anlık ağrısını azaltır. Ancak bu jelleri kullanırken dikkatli olmalısınız. Jelin içindeki anestezik maddeye bağlı olarak, çocuklarda çok düşük de olsa alerjik reaksiyon görülebilir.
  • Bebeğinize soğuk meyve püresi ya da meyve yedirin. Örneğin buzdolabından çıkarılmış havucu çocuğun eline vermek ya da çocuğun o bölgeyi ısırmasını sağlamak da etkili yöntemlerdendir.

Bebeklerin süt dişleri ne zaman çıkar?

Bazen aileler, çocuğun dişlerinin geç ya da erken çıktığını düşünerek bize başvurabiliyorlar. Halbuki süt dişlerinin çıkma zamanı ve şekli çocuktan çocuğa farklılık gösterir. İlk dişler 4-6 ay arasında çıkar. Önce alt ön dişler, daha sonra arkaya doğru üst dişler ve azı dişleri sürer. Çocuk 24 ya da 30 aylık olana kadar süt dişlerinin çıkma zamanı devam eder.

Bebeğimizin diş çıkarmak üzere olduğunu nasıl anlarız?

Diş çıkarma esnasında çok hafif ateş, hafif iştahsızlık ve bir miktar huzursuzluk olabilir. Araştırmalara göre, diş çıkarma sıkıntısının çok hafif oranda geçtiği ve ciddi ateş, ishal gibi diğer sorunlara sebebiyet vermediği ortaya çıkıyor. Özellikle ilk diş çıkarmada bu tarz semptomlar olduktan sonra, çocuk artık bu sorunla baş edebilmeyi öğreniyor ve diğer dişleri çıkarken bu dönemi daha rahat bir şekilde atlatıyor.

Süt dişleri hangi yaşta yerini daimi dişlere bırakır?

Ağızda ilk çıkan süt dişleri ve daha sonra çıkan daimi dişler, alt ön dişlerdir genellikle. İstisnai durum, 6 yaş dişleri dediğimiz ağızdaki birinci büyük azı dişlerinin, süt dişlerinin değişmesini beklemeden süt dişlerinin en arka kısmında sürmesidir.

Genellikle daimi dişler 7-8 yaşlarında ağızda görünmeye başlar, 12-13 yaşlarında da tamamlanır. Süt dişleri yerini daimi dişlere bırakırken sorunlarla karşılaşılabilir. Özellikle alt ön süt dişlerinin daimi dişlerle yer değiştirmesi esnasında, daimi dişlerin sürme pozisyonu dil ya da dudak tarafından yönledirilebilir. Buna “ektopik sürme” denir.

Ektopik sürme durumunda, yani daimi dişin süt dişinin rehberliğinde değil de damak veya yanak tarafından sürmesi halinde, süt dişinin diş hekimi tarafından çekilip sürme rehberliğinin yapılması çok basit bir tedavi yöntemidir.

Bebeğimizi diş hekimine ilk ne zaman götürmeliyiz?

Teorik olarak ilk süt dişleri çıktığı zaman bebeğinizi çocuk diş hekimine ya da diş hekimine götürmelisiniz. Bu ziyaret, dişlerin sürme zamanlarının, ağız bakımının anlatılması ve ilk süren dişlerin yapısal herhangi bir farklılığının olup olmadığının tespiti açısından çok önemlidir. İlk dişlerin çıkması ya da çocuk bir yaşını doldurduğu güne kadar geçen süre içinde ilk diş hekimi ziyaretinin yapılması gerekir.

Çocuk Diş Hastalıkları Uzmanı Dr. Timuçin Arı


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER