Pudra.com 11.10.2011

Doğal ebeveynlik nedir?

Dünyada doğal ebeveynlik akımının en önemli temsilcilerinden olan Dr. William Sears ve Martha Sears, "Doğal ebeveynlik, bir dizi katı kural değil, bir çocuk büyütme yaklaşımıdır" diyorlar.

Dünyada doğal ebeveynlik akımının en önemli temsilcilerinden olan Dr. William Sears ve Martha Sears’ın “Doğal Ebeveynlik” adlı kitabı, anne babaların bebeklerini anlayarak büyütmelerini sağlamaya yönelik bir rehber.

Doğal ebeveynlik nedir?

Dünyanın pek çok ülkesinde bu konuda konferanslar veren, çeşitli dergilere ve internet sitelerine danışmanlık yapan Sears çiftinin, doğal ebeveynlik tanımlaması ve bebek büyütmeye bakış açılarını Pudra.com sayfalarında sizinle paylaşıyoruz.

Doğal ebeveynlik nedir?
Doğal ebeveynlik, bir dizi katı kural değil, bir çocuk büyütme yaklaşımıdır. Doğal ebeveynliği benimseyen ebeveynlerin bazı ortak davranışları vardır: Bebeklerini emzirmek, bebeklerini bol bol kucaklarına almak, olumlu disiplin uygulamak gibi. Ama bunlar sadece bazı bağlanma yöntemleridir, doğal ebeveyn olmanın kriterleri değildir. Bu yüzden, emzirmeye karşı biberonla beslemek, bebeği ağlamaya bırakmak veya bırakmamak, hangi disiplin yöntemlerinin kabul edilebilir olduğu gibi çelişen görüşleri bir tarafa bırakın ve işin özüne odaklanın.

Her şeyin ötesinde doğal ebeveynlik, bebeğinizin bireysel ihtiyaçları karşısında zihninizi ve kalbinizi açık tutmak ve her ikiniz için de işe yarayacak kararları alırken çocuğunuzla ilgili bilgilerin size yol göstermesine izin vermek demektir. Basit bir tanımla doğal ebeveynlik, bebeğinizin verdiği sinyalleri okuyabilmeyi ve bunlara uygun şekilde cevap verebilmeyi öğrenmektir.

Sizin de göreceğiniz gibi doğal ebeveynlik ya hep ya hiç türü bir yaklaşım değildir. Önerdiğimiz her şeyi her zaman yapamayabilirsiniz, çünkü belki de dışarıda bir iş hayatınız vardır. Ama bu, doğal ebeveyn anne olamayacağınız anlamına gelmez. Pediatr olduğum için, ev kadını annelerden tam zamanlı çalışan annelere kadar birçok anneyle karşılaşıyorum ve bu anneler doğal ebeveynlik yaklaşımını gayet başarılı bir şekilde sürdürebiliyorlar. Aslında doğal ebeveyn anne olmak, özellikle de çalışan anneler için ideal bir ebeveynlik tarzıdır. Çocuğuyla arasında güçlü bir bağ kurabilen bir anne için hem çalışıp hem ebeveynlik yapmak daha kolaydır.

Bebeklik dönemi, bağlanmanın başlangıcı
Çocuk büyütmek, daha önce hiç gitmediğiniz bir yere seyahat etmek gibidir. Bebeğiniz doğmadan önce bu yolculuğun nasıl olacağının hayal edersiniz. Rehber kitaplar okursunuz. Programlar yaparsınız. Bu yolculuğu yapan arkadaşlarınızla konuşursunuz. Bebeğiniz doğup bu yola birlikte çıktıktan sonra, bazı manzaraları hatırladığınızı ve bazı önemli bilgileri bildiğinizi fark edersiniz. Ama aynı zamanda bu yolculuğun birçok açıdan rehber kitaplarda anlatıldıklarından çok farklı olduğunu keşfedersiniz ve kendinizi tamamen bambaşka bir yolculukta bulursunuz.

Hava bir gün iyiyken, ertesi gün fırtına kopar. Bazen çok eğlenirsiniz; bazen ilk uçakla eve dönmek istersiniz. Neyse ki yolculuk boyunca doğru yolda olup olmadığınızı size gösterecek işaretler vardır. Tanıştığınız insanlar ileride başınıza gelebilecek şeyleri size anlatırlar. Bebeğinize kulak vererek onun dilini anlamaya başlarsınız. Bu zorlu yer hakkında daha fazla bilgi sahibi oldukça, kendinizi daha rahat hissedersiniz. Ve zamanla buranın harika bir yer olduğunu ve burada hem kendinizle hem de bebeğinizle ilgili pek çok yeni şey öğrendiğinizi keşfedersiniz.

Tüm yolculuklarda olduğu gibi ebeveynlikte de sürekli yeni düzenlemeler yapması gerekir. Her şeyi önceden göremezsiniz ve bazı günler de hiçbir yere gidemeyebilirsiniz. Bebeğinizle birlikte bu yolu kat ederken kendi yolunuzdan gidersiniz. Ama esnek bireyseniz ve dikkatinizi verirseniz, gideceğiniz yere ulaştığınızda çocuğunuzla aranızda güçlü bağlar olduğunu görürsünüz.

Yol boyunca yardım almak

"Tamam, kesinlikle bebeğime bağlanmak ve onun için en iyi şeyin ne olduğunu anlayabilmek istiyorum. Ama bunu nasıl başaracağım?" diye düşünüyor olabilirsiniz.

Çoğunuzla bağlanmaya giden yolunuz, diğer ebeveynlerinkinden farklı olacaktır, çünkü tıpkı sizin gibi çocuğunuz da bir birey. Başlangıçta diğer ebeveynlerin benimsediği, bebeğinize bağlanmanıza yardımcı olacak bazı yöntemlere başvurursunuz.

Tüm bu yöntemler bizim doğal ebeveynlik olarak adlandırdığımız ebeveynlik tarzının bir kısmını oluşturur. Çocuğunuzla ilişkiniz bu yolcukta ulaşmak istediğiniz yerdir. Doğal ebeveynlik ise sadece oraya ulaşmanın yoludur.

Aslında doğal ebeveynlik, çoğu ebeveynin içgüdüsel olarak benimsediği bir tarzdır. Anne babalar kalplerini ve zihinlerini bebeklerinin ihtiyaçlarına ve duygularına açtıkları zaman, bu ihtiyaçlara ve duygulara cevap verebilmek ve bunlara kendi hayatlarında yer açabilmek için anlattığımız birçok yöntemi kullanırlar. Önemli olan bebeğinize bağlanmanız ve o büyürken bu bağı sürdürebilmenizdir.

"Doğal Ebeveynlik" adlı kitapla ilgili detaylı bilgi almak için tıklayın


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER