Milliyet Cadde 24.05.2011

Doğum sonrası kadınlar ne zaman çalışmaya başlamalı?

Anne bebek ilişkisinin sağlıklı olması için annenin ne kadar süre bebeğe bakması gerekir? Doğum sonrası işe dönmek için en doğru zaman nedir?

Bebeğinize kavuştuğunuzdan beri zamanınızın neredeyse tamamını onunla geçiriyor, aranızdaki bağı her geçen gün sağlamlaştırıyorsunuz. Ama, bir süre sonra çalışma hayatına yeniden başlama zorunluluğu doğuyor. Doğum izni biten ve işe geri dönmek zorunda kalan anneler için yeni bir süreç başlıyor. Bu süreçte, en yoğun yaşanılan duygu, 'suçlu hissetmek', dozu değişse de her anne de görülüyor.

Doğum sonrası kadınlar ne zaman çalışmaya başlamalı?

Bu yazıda çalışan annelerde suçluluk duygusuna neden olan iş hayatına dönüş konusunu inceliyoruz:

Anadolu Sağlık Merkezi’nden Uzman Psikolog Aylin Sezer, “Bebeğin ekonomik olarak aileye yeni sorumluluklar getirdiği bir gerçek. ‘Çocuğumun daha iyi şartlarda yetişmesi ve geleceği için çalışmak zorundayım’ diye düşünmek, bu gerçekliğin farkında olmak suçluluk duygunuzu hafifletecektir” diyor. Konuyla ilgili soruları yanıtlıyor:

* Doğum sonrasında kadınlar ne zaman çalışmaya başlamalı?
İyileşme ve normal hayata dönmekten söz edilirken, daha çok üreme organlarının iyileşmesine, fiziksel uyuma odaklanılır. Bu bakış açısı, annenin yaşadığı psikolojik ve sosyal değişiklikleri göz ardı eder.

Gebelik ve doğumla, kadın vücudunda yaşanan fiziksel değişimlerin geri dönmesi yaklaşık altı hafta sürer. Fakat bu süre, anne olmaya geçiş, eşle ilişkideki değişiklikler, gebelikle bırakılan sosyal ve mesleki faaliyetlere tekrar başlamak için yeterli değil. Çalışmalar, kadınların doğum sonrası altı ay içinde fiziksel toparlanmaya ek olarak psikolojik ve sosyal olarak da gebelik öncesi duruma gelmeye başladıklarını gösteriyor. Bebeğin fiziksel ve duygusal gelişimi için önemli olan emzirme sürecinin de en az altı ay olması bu noktada önemli.

* Anne bebek ilişkisinin doğru kurgulanması açısından annenin ne kadar süre bebeğe bakması gerekir?
Annenin bebeğini bir bakıcıya bırakıp işine devam edebilmesi için gereken süre anne ve bebeğe göre değişkenlik gösterebilir. Bu süreçte, annenin işe dönüşü, dolayısıyla bebeğinden ayrılmayı nasıl anlamlandırdığı, nasıl yaşadığı önemli. Anne yoğun suçluluk duyguları içindeyse veya bebeğin bakımının getirdiği tükenmişlikle baş edeme- diği için işe döndüyse, evde geçirilen süre ne olursa olsun, her ikisinde de sağlıklı bir ayrılma sürecinden söz edemeyiz. Ayrıca annenin bebeğini emanet edeceği kişiye güvenebilmesi, o kişiyle iyi iletişim içerisinde olmasına dikkat edilmeli.

Bebeğin psikolojik gelişimi göz önünde bulundurulduğunda da, anne figürünün oluşmasının öneminden bahsediyoruz. Annenin fiziksel olarak orada bulunmasa da akşama gelecek olduğunu hissetmesi önemli. Annenin yokluğunun, kayıp veya terk edilmek anlamına gelmediğinin bebek tarafından içselleştirilmesi gerekiyor. Böylece bebek annesinin dönüşünü bekler, onunla geçirdiği vakitten zevk alır.

* Çalışan anne ve çocuk ilişkisi nasıl olmalı?
Annenin işe dönmesi ve evden ayrılması hem anne hem de bebek için zor bir süreç. Bunun için evden ayrılmanın adım adım gerçekleştirilmesi önemli. Bebeğe bakacak kişinin, anne işe geri dönmeden bir hafta önce eve gelmeye başlaması, anne ve bebekle vakit geçirmesi, bebeğin annenin yanında bakıcıya alışması, annenin bakıcıyı bebeğiyle ilişkide gözlemleyebilmesi adına önem taşıyor. Mümkünse ilk birkaç hafta işe haftada üç gün gitmek veya daha erken saatte çıkmak her iki tarafı da duygusal olarak daha iyi hazırlar. Annenin bebeği emzirmeye devam etmesi, işteyken sütünü pompayla çekmesi, hâlâ ‘bağlı’ olduklarını hissettirir.

Gün sonunda bebeğiyle ilgilenmeye başlamadan önce yeni annenin kendine 5-10 dakikalık bir zaman ayırması, bebekle ilgili görevlerin eşler arasında dönüşümlü yapılması, ev ve işteki taleplerin belirlenip dengelenmesi, anneye bu süreçte destek olacaktır.
İşe giderken, birçok anne, bebeğinin üzüleceğine inanarak onunla vedalaşmadan, bebek uyurken gitmeyi tercih eder. Ancak bu bebeğin, ayrılık karşısındaki tepkisini ifade edememesine yol açabilir. Annenin vedalaşarak ayrılması, bebeğin kendini güvende hissetmesine yardımcı olur.

Pudra.com'un Bebekten sonra işe başlamak için doğru zaman nedir? konulu yazısında işe başlamayı düşünen annelere öneriyoruz. Ayrıca, Çocuktan sonra çalışma hayatına nasıl adapte olursunuz? yazımızda ise işe dönmekle ilgili önerilerimizi bulabilirsiniz.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER