@Pudra özel haberidir, izinsiz kullanılamaz. 26.05.2017

Stresi alt etmeden iyi ebeveyn olmak zor!

İyi anne-babalığın yolu mükemmel olmaya çalışmaktan değil stresle baş edebilmekten geçiyor. Ebeveynler için stresle savaşta 10 etkili yöntem Pudra.com'da.

Bir ebeveynseniz stresliyken iyi bir anne ya da baba olunamayacağını er ya da geç fark edeceksiniz. Çünkü çocuklarla iyi iletişim için tahammül sınırı ve anlayışınızın geniş olması gerekiyor. Bunun sırrı da stresle giriştiğiniz savaştan galip çıkmanızda yatıyor. 

Ebeveynler için 10 Stres Atma Yöntemi
Yaşadığımız modern hayatın hepimize stres yüklediği bir gerçek, şu da başka bir gerçek ki stresliyken insanlar daha sabırsız ve tahammülsüz oluyor. Çocuğunuzla, düzgün bir iletişim kurabilmeniz için onun ritminde bir oyun oynamanız gerekiyor. Ama sizin ağzınızdan "Hadi! Hadi!"den başka söz çıkmıyor. Çünkü o an bedeniniz orada olsa da ruhunuz ve düşünceleriniz yalnız kalıp kafa dinleyeceğiniz yarım saatte. Çünkü omuzlarınızda stresin yükü var ve bu şekilde onunla başa çıkabileceğinizi sanıyorsunuz. Oysa çocuklar ruh halinizi şıp diye anlıyor, yapmayacağı binbir türlü huysuzluğu sizin en tahammülsüz anında yapıyor. İşte size bir ilişki kaosu daha...

Herşey gerçekten de stresli olduğunuzun farkına varıp doğru adımları atabilmekle başlıyor. Aşağıdaki 10 stres atma yöntemini hemen bugün uygulamaya başlayabilirsiniz. Yaratacağı farkı emin olun çok yakın sürede hissedecek ve kendinizi her geçen gün daha da geliştireceksiniz. 


1. Gün boyunca sakin ve derin nefes almayı sık sık kendinize anımsatın

Nefes almayı hatırlamak kulağa çok basit gelebilir, ama hayatınızı değiştirecek önemli bir ayrıntı. Randevunuza geç mi kaldınız? Nefes alın. Çocuklar oyuncaklarını tuvalete mi atıyor? Nefes alın. Derin nefes almanız daha fazla oksijen almanızı sağlayacağı için vücudunuzda dolaşan stres hormonlarını azaltır. Sakin nefesler alıp vermeyi fark etmeniz, durdur tuşuna basmanız gibi aslında. Sizi o ana taşıyacak ve böylece seçeneklerinizi gözden geçirme şansınız olacak. Gerçekten stres tarafından ele geçirilip çocuğunuza bağırmayı mı yoksa konuyu tekrar ve daha iyi ele almaya tercih mi edeceksiniz? Evinize ve arabanıza, derin derin 3 kez nefes almanızı anımsatacak post-itler yapıştırın. Göreceksiniz, gün geçtikçe bu pratikte daha iyi hale geleceksiniz.

2. Yoğun programlar yapmaktan kaçının
Stresin en büyük sebebi, kaldırabileceğimizden daha fazla sorumluluk almak. Aslında bu bizim farkında olmadan yaptığımız bir tercih. Kısa süreye çok şey sıkıştırmayı uzun vadede iyi bir durum olarak yorumlasak da, bize maliyeti fazla oluyor. Kendimizi olması gerekenden daha fazla meşgul ettiğimiz zaman çocuklarla iletişim şansımızı kaybediyoruz ve haliyle onlar da yoldan çıkıyorlar. Çocuklarınızı ve ilişkinizi öncelikli hale getirin. Plan yaparken bu önceliğinizi mutlaka göz önünde bulundurun.
stres, uyku
3. Yeterince uyuyun
Uyku stresi uzaklaştırmanın en temel yöntemlerinden biri. Vücudunuz uyku esnasında sizi iyileştirir ve biyokimyasal dengeyi tekrar sağlar. Bunu uygulamak zor olabiliyor, çünkü uyku saatlerimizi doğru planlamıyoruz. Emin olun daha fazla uyuyabilirsiniz. Telefonunuzla sosyal medyada takılmak, beyninizi ekranın mavi ışığıyla uykusuzluğa programlamak yerine hafif bir müzik koyup loş bir ortamda kendinizi uykuya hazırlayın. Bunu haftada birkaç gün bile yapabilseniz, stres seviyenizde azalma gözlemleyeceksiniz.

4. Hareket edin
Derin nefes almaktan ve vücudun istediği kadar uyumaktan sonra sırada egzersiz yapmak geliyor. Günde sizi terletecek 20 dakika kadar egzersiz yapmak bile kortizon seviyenizi düşürüyor, mutluluk hormonlarını aktive ediyor. En güzeli sevdiğiniz şarkıyı açın ve çocuğunuzla beraber dans edin. 

5. Çocuklarınıza biraz müsamaha gösterin
Çocuğunuzun yaptığı her hatada strese girmenize gerek yok. Oyun oynarken arkadaşına vurması ya da kakasını duvara sürmesi ileride sosyopat olacağı anlamına gelmiyor. Çoğu çocuksu davranış gelişimleri için gerekli. Sizin sevginize ve anlayışınıza ihtiyacı olduğunu göstermek istiyor belki de. Uygun görmediğiniz davranışlar sergilediğinde onunla iletişim kurup ve aranızdaki ilişkiyi kahkahalarla tazeleyebilirseniz sadece sizin değil, çocuğunuzun da stres seviyesi düşecektir. Saçınızı başınızı yolacakmış gibi hissettiğiniz günlerde, bebeğinizi ilk kucağınıza aldığınız anı ve ne kadar şanslı hissettiğinizi hatırlayın. Aynı şansa hala sahipsiniz ve hala aynı şekilde hissedebilirsiniz. Bu sizin seçiminiz.

6. Sevgi dışında her şeyi erteleyin
Peki ya çocuğunuza sınırları bildirmeniz gerektiği, müdahalenin şart olduğu anlarda ne yapmalısınız? İstediğinizi yapmaya devam edin. Ama şunu unutmayın, bu acil bir durum değil. Hemen şu an çocuğunuza ders vermeniz gerekmiyor. Hemen şu an yapılması gereken şey, herkesi sakin tutmak. En önemlisi kendinizi sakinleştirmeniz. Çocuğunuz, duyması gerekenleri, siz sakin ve sevgi doluyken duyarsa emin olun daha etkili olacak. Ayrıca ters bir laf söyleme ihtimali de ortadan kalktığından sonrasında çocuğunuzdan özür dileme durumu da oluşmaz. 
ebeveynler için stres atma yöntemleri
7. Mükemmeliyetçi olmayı bırakın
Evet, hayat zaman zaman kaotik olabiliyor. Ama bu sevgi ve mutluluğu uzağa itmeye değecek bir durum yaratıyor mu gerçekten? Siz olduğunuz gibi zaten yeterli olmaktan daha fazlasısınız. Mükemmel insan olmadığı gibi, mükemmel ebeveyn de yoktur. Mükemmel olmaya çalışmak bu sebeplerden sadece sizi daha çok strese sokacak. Kendinizi mükemmel olmadığınızı bilmenize rağmen gerçekten sevmeniz, belki de çocuğunuz gelişimi ve sizin stresten uzaklaşmanız için en önemli şey.
Olumlu konuşmaya gayret edin. Kendinizi besleyecek yollar arayın. Eğer illa ne kadar iyi bir ebeveyn olduğunuz ölçmek istiyorsanız, alacağınız puanlar çocuğunuz davranışlarından değil, sizin bu davranışlara gösterdiğiniz tepkiler üzerinden olmalı.Bugün sadece sevin.


8. Müteşekkir olacak çok şey var! Hep en iyiyi düşünün

Ne zaman kötü hissetmeye başlarsanız, hayatınızda olduğu için mutlu olduğunuz her şeyi düşünün ve bu şükranı hissedin. Araştırmalar bunun stres seviyesini azaltmanın yanı sıra, sağlık ve mutluluğu artırdığını gösteriyor.


9. Destek alın

Ebeveynlik en zor iş. Hepimizin desteğe ihtiyacı var. Bizi yargılamayacak veya düzeltmeye çalışmayacak birileriyle konuşmaya. Eğer böyle bir destek arıyorsanız, sizin durumunuza benzer ebeveynlerle tanışın ve arkadaşlık kurun. Sizi sakinleştirecek ve yeni şeyler öğretecek ebeveynlik videolarını izleyin. Arada görüşebileceğiniz bir ebeveynlik koçu edinin. En basit haliyle günlük tutmak bile bizi rahatsız eden durumlarla barışmak için etkili bir yöntem. 


10. Hayatınızdaki çağrıyı bulun

Bu çağrı pek çok şey olabilir. Gözlerinizi kapatın ve yaparken zaman mefhumunu kaybettiğiniz, kendinizi hafif ve mutlu hissettiğiniz o şeyi düşünün. Ne üretirken ya da ne için emek verirken mutlu oluyorsunuz? Bitkilerle uğraşmak, resim yapmak, yazı yazmak, doğada vakit geçirmek, dans etmek, ekmek pişirmek, örgü örmek, dua etmek...
Cevap tamamen kişisel ve size ait olacak. Dikkatiniz dağıtan her şeyden uzaklaşın ve bulduğunuz sessiz yerde kendinize, birikiminize kulak verin. Ve onu bulduğunuzda kıymetini bilin. Buna vakit ayırdığınızda stresinizin azaldığını ve üzerinize çöken sukünetin başta siz olmak üzere etrafınızdaki herkese iyi geleceğini göreceksiniz. 

Kaynak: psychologytoday.com

Konuyla ilgili diğer yazılarımız
Çocuklardaki stresi ve endişeyi azaltmak için 12 öneri
Çocuklar da tıpkı yetişkinler gibi zaman zaman endişelenip strese giriyor. Çocuğunuzun stresini ve endişesini azaltmanız için 12 öneri Pudra.com'da.

Narsist anne baba mısınız?
Narsist ebeveynler, yüksek beklentileri ve kurdukları baskıyla çocuk psikolojisinde derin yaralar açabiliyor. İşte bu tür anne babaların özellikleri.

Teknolojinin çocuk gelişimine etkileri
Teknolojik cihazlar, çocukların gelişimini olumsuz etkiliyor. Psikolog Yegan Sasık çocukların sağlıklı gelişimi için ebeveynlere öneriler verdi.

Çocuklarınızın önünde yapmanız gereken 5 şey
Çocuklar, ebeveynlerinde gördükleri her davranışı adeta kopyalıyorlar. İyi bir çocuk yetiştirmek istiyorsanız, onun önünde bunları mutlaka yapın.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER