@Pudra özel haberidir, izinsiz kullanılamaz. 10.07.2014

Bebeklerin dil gelişimi için neler yapılmalı?

Bebeğinizin konuşmasını desteklemeniz ve onu sizinle iletişime geçmesi için cesaretlendirmeniz mümkün. Bebeğinin ağzından çıkacak ilk heceleri heyecanla bekleyen anne-babalara işte Pudra.com'un önerileri...

Bebeğiniz doğduğu andan itibaren sizinle iletişime geçmeye çalışır, sizinle ilk olarak ağlayarak iletişim kurar. Sadece ağlamakla başlayan iletişim dili bir süre sonra yanına gülümsemeyi ve farklı sesler çıkarmayı da katarak devam eder. Sonrasında bu farklı sesler hecelere ve kelimelere, nihayetinde de birleşip anlamlı söz öbeklerine dönüşür. Heyecanla ilk sözcüğünü beklersiniz, sonra konuşarak kendisini ifade etmesini... Peki bebeğinizin dil gelişimine önemli oranda etkiniz ve katkınız olabileceğini biliyor musunuz?

Bebeklerin dil gelişimi için neler yapılmalı?

Onun çıkardığı seslere eşlik ederek, onunla konuşup birlikte müzik dinleyerek, bebeğinizin adını sık sık tekrarlayarak, ona şarkılar söyleyerek, masallar anlatarak ve yumuşak bir tonda göz teması kurup konuşarak, bebeğinizin zamanında ve doğru bir şekilde kendisini ifade etmesine yardımcı olabilirsiniz.

Bebeğinizin dil gelişimine katkıda bulunmak için neler yapabilirsiniz?
  • Doğduğu andan itibaren bebeğinizle gözlerinin içine bakarak, gülümseyerek ve yumuşak bir sesle konuşun.
  • Bebeğinize sık sık ismi ile seslenin. Onunla çocuksu konuşmak yerine doğal ama yumuşak bir tonla konuşun.
  • Bebeğinizin yatağının üzerine renkli, hareketli ve farklı sesler çıkaran oyuncaklar asın. Bebeğinizin seslere yönelmesi ve oyuncağın hareketlerini izlemesi dil gelişimi için önemli. Özelllik 4. aydan itibaren oyuncağa ulaşmaya çalışması için teşvik edebilirsiniz.
  • Bebeğinizin altını değiştirirken onunla yumuşak bir sesle konuşup şarkılar söyleyebilirsiniz. Hatta günlük hayatınızdaki olayları, sürekli gördüğü baba, abla, abi, büyükanne ve dede gibi kişilerin neler yaptığını şarkı söyleyerek anlatabilirsiniz.
  • Bebeğinize masal, ninni, klasik müzik dinletin. Hatta mümkünse hamileyken de bebeğinize bol bol müzik dinletin ve onunla henüz anne karnındayken konuşmaya başlayın.
  • Bebeğiniz 3. ayını devirdikten sonra onunla ayna karşısında konuşmaya, ismi ile seslenmeye ve onun çıkardığı sesleri taklit etmeye başlayabilirsiniz.
  • Bebeğinizi özellikle ilk iki yıl televizyondan uzak tutun. Onun yerine radyoyu açıp farklı sesleri duymasını ve dinlemesini sağlayın. Müzik ve haber dinlemek bebeğinizin farklı tondaki sesleri ve ritimleri duymasına ve bir süre sonra duyduklarına tepki vermesine yardımcı olacak.
  • Bebeğinizin çıkardığı sesleri hemen arkasından taklit edin. Arka arkaya söylediği heceleri kelimeye dönüştürün. Örneğin ba-ba-ba-ba diye tekrarladığı sesleri taklit ederek "ba-ba geldi" gibi cümle içinde kullanın.
  • Bebeğinizi bir yaşından itibaren çevresini tanıması ve çevresindekilerle vakit geçirmesi için teşvik edin. Sosyalleşebilmesi için etrafındaki çocuklarla ve aile üyeleriyle bol bol bir araya gelin.
  • Bebeğinizle birlikte 1,5 yaşından itibaren resim yapmaya ve müzik eşliğinde dans etmeye başlayın. Farklı ritimlere eşlik ederek dans edin.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER