yegan sasik psikolog
@Pudra özel haberidir, izinsiz kullanılamaz.

Çocuğum yemek yemiyor, ne yapmalıyım?

Siz de çocuğuna yemek yedirmek için köşe kapmaca oynamaktan sıkılanlardan mısınız? Evet dediğinizi duyar gibiyiz. Uzman Psikolog Yegan Sasık, çocuklara kolay yemek yedirmenin 15 yolunu Pudra.com’a açıklıyor.

Çocuğu olanlar bilir. Ne zordur bazı çocuklara yemek yedirmek… Bir lokma daha fazla yedirebilmek için yapılmadık oyunlar kalmaz. Ama bazen hiçbir çaba kar etmez. Öyleyse bir dakika! Bir yerlerde yanlış yapıyor olabilir miyiz?

Çocuğum yemek yemiyor, ne yapmalıyım?

Galiba çocukların yemek yememe sorunlarından söz ederken anne babaların önce kendilerine bakmaları gerekiyor. Sorun çocukta değil, büyük ihtimalle ebeveyndedir zira.

Uzman Psikolog Yegan Sasık, anne babaların çocuklarıyla yaşadıkları yemek yedirme köşe kapmacalarına çare olacak öneriler sunuyor Pudra.com sayfalarında. Çocuklara kolay yemek yedirmek için her anne babanın bilmesi gerekenleri şöyle açıklıyor:

“Çocukların erken yaşlar itibari ile anne ve babaları üzerinde güç ve otorite sahibi olduklarını keşfettikleri iki alan yemek ve tuvalet alışkanlıklarıdır. Anne ve babaların bu konular ile ilgili göstermekte oldukları hassasiyet ve belki kimi zaman agresif tutumlar, çocukların yemek yiyerek veya yemeyerek ilgi çekebileceklerini ya da ceza verebileceklerini düşünmelerine ve bu doğrultuda hareket etmelerine neden olur.

Dünyaya gelen çocuklarına ‘iyi’ birer anne baba olma arzusu ile yanıp tutuşan ebeveynin ilk hedefi çocuklarının sağlıklı gelişim gösterebilmesi için ellerinden geleni yapmaktır. Söz konusu da ‘büyümek’ olunca yemek yedirme güdüsünün alevlenmemesi mümkün değildir tabii.

Ancak birçok çocuk, özellikle yemek yedirme konusunda hassasiyeti olan ebeveyne sahip çocuk, yemek yeme ile ilgili zorluklar yaşamakta ve yaşatmaktadır. Yemeği reddetme, yemek seçme, kendi kendine yememe, ancak istediği yerde yeme gibi davranımlar ile sıklıkla karşılaşılır.

Yemek yeme sorunu olan çocuklar için pratik önerilere değinmeden evvel, mutlaka bir çocuk doktoru gözetiminde olunmasının önemini vurgulamak isterim.

İşte, anne babalar için çocuklarına kolay yemek yedirme taktikleri:

1. Öncelikli olarak evde çocuk ile yaşayan diğer bireylerin yemek yeme düzen ve alışkanlıklarını gözden geçirin. Değişim istiyorsanız, önce kendinizden başlamanız gerektiğini unutmayın.

2. Evinizde tüketilmesini sağlıklı bulmadığınız ve tüketimi halinde ana öğünlerde verdiği tokluk hissi nedeniyle yemeği reddetme davranımını kaçınılmaz kılan atıştırmalıkları evinizde bulundurmayın. Bu gibi besinler hafta sonu, SİZ UYGUN GÖRDÜĞÜNÜZDE ev dışında ya da evde fakat, tek kullanımda bitecek miktarda tüketilebilir.

3. Atıştırmalık-ara öğünlerden ve ana öğün öncesi yoğun sıvı tüketiminden kaçının.

4. Çocuğunuz elbette acıkacaktır. Sürekli sormayı bırakın ve aç olduğunu dile getirmesini bekleyin. Bu sayede inatlaşma sürecinden de kaçınmış olacaksınız.

5. Aç olduğunu dile getiren çocuğa yemeği hazırlayın; hem sevdiği hem de sağlıklı olduğunu düşündüğünüz besinler sunun.

6. Yemeği reddeden çocukla tartışmayın. Sinirlenseniz dahi belli etmeyin. Tabağını alın ve kaldırıp, sofradaki diğer kimselerle keyifli sohbete devam edin. Daha sonra acıkırsa tekrar aynı yemeği sunun.

7. Porsiyonları kendisinin ayarlamasına izin verin.

8. Seçim şansı olacak sayıda yemek varsa menünüzde, seçmesine izin verin. Seçtiği takdirde mutsuz olacağınız yemekleri hazırlamayın.

9. Yemek saatinde evde değilseniz çocuğunuzla ilk karşılaştığınızda sorduğunuz soru ‘Yemeğini yedin mi?’ olmasın.

10. Başkalarının yanında çocuğunuzla ilgili yaşadığınız sorunlardan söz etmeyin ‘Hiç yemek yemez!’ gibi.

11. Çocuğunuzla pazarlıktan kaçının ve tüm yetkinin size ait olduğunu unutmayın. Ancak sofra düzeni, kullanılacak tabak-bardak gibi süslemeye dair konularda fikrini alın ve katkıda bulunmasından mutlu olduğunuzu ona hissettirin.

12. Beraber geçirdiğiniz bir zaman diliminde çocuğunuzdan ailenizdeki her kişi için (anne-baba-kardeşler ve kendisi) birer resim yapmasını isteyin (resim kağıdına), sonra bu kağıtları bir kırtasiyeye götürün ve PVC ile kaplatın. Bir sonraki öğünde çocuğunuza sürpriz yapıp sofrada Amerikan servis olarak onun resimlerini kullanın. Herkesin keyif aldığını çocuğunuza hissettirin.

13. Çocuğunuzu diğerleriyle hiçbir konu dahilinde mukayese etmeyin. Her bireyin gelişim hızının ve seyrinin farklı olduğunu unutmayın.

14. Çocukların gelişimleri için çok yemesi değil, sağlıklı ve dengeli beslenmesi yeterlidir. Sizin yoğun kaygınız veya çocuğunuzun doğum sonrası geçirmiş olduğu bir rahatsızlık söz konusuysa, bir uzmandan çocuğunuzun günde kaç kalori almasının gerekli olduğunu ve hangi besin kaç kalori gibi bilgileri edinebilirsiniz. Belki bunları edinmiş olmak, belirsizliği ortadan kaldırır ve daha sakin davranmanızı sağlayabilir.

15. Çocukların sağlıklı gelişimleri için tek ihtiyaçlarının yemek yemek olmadığını sevgi ve alakanın da besleyici etkilerinin yadsınamaz olduğunu unutmayın.”

Yegan Sasık
Uzman Psikolog


 
POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER