Pudra.com 06.06.2012

Hatalı sünnet çocuğun cinselliğini bitirebilir

Hatalı sünnetin peniste kalıcı hasarlara ve cinsel fonksiyon bozukluklarına neden olarak çocuğun hayatını karartabileceğini biliyor muydunuz? Sünnet hakkında merak edilenleri Dr. Timurçin Ünal açıklıyor.

Sünnetin doğru zamanda, doğru uzmana ve doğru merkezlerde yaptırılması çok önemli. Hastanede, hekim tarafından, 0-3 ya da 6-7 yaş arasında ve uyutularak yaptırılan sünnet, çocuğun hem psikolojisini hem sağlığını korur. Aksi takdirde hatalı sünnet çocuğun hayatını karartır!

Hatalı sünnet çocuğun cinselliğini bitirebilir

Medical Park Gebze Hastanesi Çocuk Cerrahisi Uzmanı Dr. Timurçin Ünal, ailelerin özellikle yaz aylarında yaptırmayı tercih ettiği sünnetle ilgili şu bilgileri veriyor:

"Sünnet, penisin uç kısmını örten derinin cerrahi bir işlemle çıkarılmasıdır. Günümüzde dünyada en çok yapılan cerrahi operasyondur. Tam olarak nerede ve ne zaman ortaya çıktığı bilinmemekle birlikte, tarihçesi yazılı tarih öncesine kadar uzanır.

Temelde dinsel bir uygulama olarak bilinse de sünnet günümüzde tıbbi yararından dolayı da yapılır. Hatta bu nedenle birçok kişi, dini inançlarında sünnetin yeri olmamasına karşın çocuklarını sünnet ettirmekte, Batı toplumlarında da sünnetin giderek yaygınlaştığı gözlemlenmekte.

Sünnet kadını da koruyor
Sünnetin tıbbi açıdan sayısız yararı olduğu birçok araştırmada gösteriliyor: Penis ucu temizliğinin sürekliliğini sağlamak yanında, sünnetli erkeklerde penis başı kanseri ve eşlerinde rahim ağzı kanseri daha az görülür.

Buna karşılık sünnet edilmemiş kişilerde birçok sağlık sorunu görülebilir: Cinsel yolla bulaşan hastalıklarda, penis başı kanser sıklığında ve eşlerinde rahim ağzı kanserlerinde artış gözlenir.

2 yaş öncesini tercih edin
Sünnet işlemi 0-3 yaş ya da 7 yaş sonrası yapılmalıdır. Yeni doğan döneminde penis damar ve sinir ağı tam olarak gelişmediğinden, lokal anestezi ile sünnet işlemi rahatlıkla uygulanabildiği için bu dönem sünnet işlemi için tercih edilebilir.

Çocuğun 2-6 yaş arası, özellikle de 4-5 yaş arası ise sünnet için tercih edilmemesi gereken yaşlardır. Bu yaşlarda yapılacak bir sünnet, çocukta psikolojik açıdan olumsuz etkiler yaratabilir. Bu nedenle çocukların bu yaşlarda sünnet edilmesini önermiyoruz. Diğer bir deyişle, sünnetin ya ilk 20 günde (yenidoğan) ya 2 yaş öncesi bir dönemde ya da 7 yaşından sonra yapılmasını tavsiye ediyoruz.

Hatalı sünnet çocuğun hayatını karartabilir
Sünnet işlemi, çocuk cerrahi uzmanları ve üroloji uzmanlarınca yapılmalıdır. Sünnet işleminin uygun olmayan koşullarda ve ehliyetsiz kişilere yaptırılması, çocuğun geleceğini karartabilecek hataların doğmasına neden olabilir.

Hatalı sünnet, peniste kalıcı hasarlara ve cinsel fonksiyon bozukluklarına neden olarak çocuğun hayatını karartabilir. Kanama, enfeksiyon (örneğin sarılık), penis başı yaralanması, işeme deliği darlıkları, yetersiz sünnet, kistik oluşumlar, penis kaybı, his kaybı ve ereksiyon sorunları hatalı sünnetin olumsuz sonuçlarından birkaçıdır.

Sünnet hastanede yaptırılmalı
Tüm bu nedenlerden dolayı sünnetin ehil ellerde ve hastane ortamında yapılması hayati önem taşır. Hastane ortamında yapılmasıyla sterilizasyon koşullarının tam olarak sağlanabilmesinden dolayı sünnet sonrası akut enfeksiyonlar dışında, hepatit B ve hepatit C gibi kötü sterilizasyon koşullarından kaynaklanabilecek kronik enfeksiyonların da önüne geçilmiş olur. Sünnet işlemi, uzman kişilerce, çocuğun psikolojik olarak en az travma göreceği şartlar sağlanarak gerçekleştirilir.

Uyuklayarak yapılan sünnet travmayı önler
Sünnet, çocukların psikolojisi için mutlaka anestezi altında yapılmalı. Sünnet operasyonu, çocuklara genel anestezi altında, yenidoğan bebeklerde ise lokal anestezi ile uyutma, uyuşturma işlemi uygulanarak yapılmalı.

Çocuklarda lokal anestezi uygulaması ile ağrı duyusu ortadan kaldırılsa bile çocuk dokunma ve çekme hareketlerini hisseder, buna karşı psikolojik olarak olumsuz tepki verebilir. Bu nedenle lokal değil, genel anestezi tercih edilmeli.

Uyanınca hatırlamıyor
Uygulanan anestezi, gerçek anlamda bir ameliyat anestezisi olmayıp ‘sedo anestezi’ işlemidir. Çocuklarda tercih edilen ‘sedo anestezi’ yöntemiyle, bir anlamda uyuklar haldeki çocuklar yapılan işlemleri hatırlamaz, acısız ve uyku halinde sünnet işlemi gerçekleştirilir. Ayrıca genel anestezi altında yapılan işlemde erişkin yaşlarda erken boşalmayı önleyecek freniloplasti işlemi sünnet esnasında yapılabilir.

Sünnet sonrası iyileşme süresi kişiye göre değişmekle birlikte, 24-48 saat içinde hasta günlük yaşamına dönebilir.

Yenidoğan sünnetinin yararları
  • Penis damar ve sinir ağı bu dönemde tam olarak gelişmemiş olduğundan, işlem rahatlıkla lokal olarak uygulanabilir.
  • Kanama komplikasyonunu çok az gözlenir.
  • Çocuk psikolojik olarak etkilenmez.
  • İşlem sonrası bakım kolay ve iyileşme hızlıdır."


Dr. Timurçin Ünal
Çocuk Cerrahisi Uzmanı


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER