Milliyet 24.07.2012

İlk çocuklar neden başarılı?

Yapılan araştırmalarda liderlerin, Nobel ödülü alan kişilerin ve astronotların ilk çocuk oldukları ortaya çıkmış. Peki neden ilk çocuklar daha başarılı? İşte yanıtı!

Ailenin kaçıncı çocuğu olarak dünyaya geleceğini tahmin edebilmek kimsenin elinde değil. Fakat kişilerin dışında gelişen bu durum yaşam boyu ayırt edici özellikleri de beraberinde getiriyor. Yapılan araştırmalar, doğum sırasının karakterden meslek ve eş seçimine kadar hayatın kritik alanlarında etkili olduğunu gösteriyor. Avustralyalı aile danışmanı ve psikolog Michael Grose, "Neden ilk çocuklar dünyayı yönetir de sonuncular onu değiştirmek ister?" isimli son kitabında bu konunun bilimsel arka planını ele aldı.

İlk çocuklar neden başarılı?

Buna göre, insanlar doğdukları andan itibaren biyolojik olarak anne-babanın zamanı, sevgisi ve şefkati için mücadele etmeye başlıyor. Tarih ve evrim akışına bakıldığında servet veya taht gibi konularda önceliğin ilk çocukta olduğu, savaşa gönderilenlerin de çoğunlukla ailenin "yedeği" olarak görülen en küçüğü olduğu görülüyor.

İstatistiklerde de ilk çocukların bebeklik döneminde ölüm oranının daha düşük olduğu, hastalıklara karşı daha hassas ve yetişkinliklerinde daha fazla çocuk sahibi olabildikleri yer alıyor. Dolayısıyla güçlü bir karaktere sahip ve başarıya açık olmalarında ailelerinin "ilk göz ağrısı" diye gösterilen dikkat ve özenin payı çok büyük. Zira, Norveç’te 1912 ila 1975 yılları arasında yapılan bir araştırmada, başarı seviyesinin ailenin ilk çocuklarında arttığı, dünya liderlerinin çoğunun ilk çocuk olduğu ortaya konmuştu. Öte yandan, anne-babasını paylaşma duygusunu tattıkları için ilk çocuklar daha endişeli, alıngan, savunmacı, kıskanç oluyor ve daha az risk alıyorlar. Ortanca çocuklar ise, kendilerini ne çok değerli ne çok yetenekli ne de zayıf buluyorlar. Fakat, aile içindeki konumlarının kattığı daha rahat, uzlaşmacı ve sosyal bir birey olma özellikleri ilerleyen yaşlarında bunu profesyonel olarak kullanmalarına yarıyor.

Ailenin en genç bireyi olan sonuncu çocuklarda ise en sık görülen özellik, her şeyin sıralamasını sorgulamaları ve devrimci, yenilikçi karaktere sahip olmaları. Kendilerine kardeşlerinden çok daha ayrı bir yol çizen sonuncu çocuklar, bu yüzden doğrudan rekabetten uzak alanlarda profesyonelleşebiliyor. Aile için en az görevi onlar üstlendiğinden hizmet etmek yerine başkalarını yönlendirmede daha başarılı oluyorlar.

Liderlerin çoğu ilk çocuk
* İlk ve tek çocuklar: ABD başkanlarının yarısından çoğu, tüm ABD’li astronotlar, Nobel ödülü alanların büyük kısmı.
* İlk çocuklar: Bill ve Hillary Clinton, George W. Bush, Saddam Hüseyin, Benito Mussolini, Adolf Hitler, Kylie Minogue.
* Ortanca çocuklar: Stella McCartney, Prenses Diana, Cindy Crawford, Cate Blanchett.
* Sonuncu çocuklar: Mahatma Gandhi, Charles Darwin, Charlie Chaplin, Johnny Depp, Troçki.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER