pudra.com 18.05.2010

İnternette çocukları bekleyen tehlikeler

İnternet çocukların yeni şeyler öğrenirken eğlenebileceği bir okul ve oyun alanıdır. Peki bu alanın ne gibi riskleri ve tehlikeleri vardır?

Habertürk’ün sosyal sorumluluk projesi Guvenliinternet.org, “çocuklar koruyun”, “bilgisayarınızı koruyun”, “iş ve özel hayatınızı koruyun” şeklinde 3 farklı internet güvenliği alanında değiniyor. Bizler de pudra.com olarak çocuklarımızı internette bekleyen tehlikeler hakkında sizleri Guvenliinternet.org aracılığıyla bilgilendirmek istedik. Önce bu yazımızı okuyup ardından, çocuklar için internet güvenliği nasıl sağlanır? haberini tıklamanızı öneririz.

İnternette çocukları bekleyen tehlikeler

İNTERNET VE ÇOCUK

İnternet çocukların yeni şeyler öğrenirken eğlenebileceği bir okul ve oyun alanıdır. Büyüdükçe interneti sosyal ağlar kurmak için de kullanırlar: arkadaşlarına e-posta gönderirler, anlık mesaj yollarlar, web günlükleri tutarlar, kişisel web sayfaları oluştururlar, müzik paylaşırlar ya da oyun oynarlar.

Çocukların güvenliği her şeyden önemlidir. İnternette çocuklarınız için sakıncalı olabilecek durumları ve bu riskleri nasıl ortadan kaldırabileceğinizi öğrenmek çocuklarınızın çevrimiçinde daha güvende olmasını sağlar. Çocukların müstehcen yayın ya da şiddet içeren internet sitelerine tesadüfen ve kolaylıkla girmesi, yaşına uygun olmayan görüntülerle karşılaşması, kimliği belirsiz ve tehlikeli kişilerce kandırılma ya da taciz edilme ihtimali tüm yaşantılarını etkileyecek ve kalıcı izler bırakacak sonuçlar doğurabilir. İnternette uyuşturucu kullanımı, kumar oynama, yeme bozuklukları hatta intiharı teşvik eden topluluklarla da karşılaşabilirler. Düşünmeden verdikleri bilgilerin ileride yaşatabileceği sıkıntıyı düşünemezler.

Çocukların karşılaştıkları sakıncalı durumları ya da tehditleri ebeveynlerine bildirme konusunda isteksiz olmaları işleri daha da karmaşık hale getirebilir. Çocuklara çevrimiçi ortama girmeye başladığı andan itibaren riskli veya sorunlu durumlar ya da uygunsuz içeriklerle karşılaştıklarında ne yapmaları gerektiği ve ne zaman büyükleri ya da kurumları bilgilendireceği öğretilmelidir.

ÇOCUKLARI BEKLEYEN RİSKLER

Çocuğunuzun web sayfası hazırlaması, bir konsolda oyun oynaması veya cep telefonundan bir arkadaşına mesaj yazması olağandır. İnternet çoğunlukla çocuklarınız için olumlu ve harika bir yer olsa da uygun olmayabilecek alanlar, etkinlikler ve potansiyel riskler vardır.

Çocuklarınızla aynı düzeyde teknik bilginiz bulunmayabilir ancak öğrenebilirsiniz. Bebekliklerinden beri onlar için güvenli ortamlar oluşturuyorsunuz. Şimdi yapmanız gereken tek şey güvenlik ve emniyet hakkında bildiklerinizi dijital dünyalarına da uygulamak. Risklerin neler olduğunu öğrenmek uygun önlemler almanızı kolaylaştıracaktır.

Uygunsuz içeriklere maruz kalma

Çocuklarınız internette uygun olmayan bilgiler veya görüntülerle karşılaşabilir. Bir e-posta ya da IM’deki bağlantıyı tıklayarak ya da webde gezinirken cinsel içerikli ya da nefret dolu uygunsuz içeriklerle karşılaşabilir.

İnternet üzerinden tehdit

Arkadaş gibi görünen kötü insanlarla karşılaşabilir. Birçok insan çevrimiçinde interneti diğerlerini taciz etmek, küçük düşürmek veya tehdit etmek için kullanır. Saldırılar lakap takmaktan, fiziksel tehdide kadar değişebilir ve nadiren aileler tarafından görülür.

Bilgi paylaşımı

İnsanlar farkında olmadan ya da bilerek çocukların bilgilerini açıklayabilir. Okul ya da kulüplerin web sitelerinde genelde öğrenciler ve üyeler hakkında çok fazla kişisel bilgi paylaşılır. Arkadaşları bloguna bıraktıkları yorumlarla veya bilgi içeren fotoğraflarla çocuğunuzu riske sokabilirler. Saygın olmayan işletmeler topladıkları bilgiyi satabilir.

Uygun olmayan ve tehlikeli kişilere maruz kalma

Tacizciler bir çocuk veya güvenilir bir yetişkinmiş gibi davranarak veya çocukların macera arzularını kullanarak interneti korunmasız çocuklarla arkadaş olmak için kullanabilir ve daha sonra buluşmak için çocukları ikna edebilir.

Gizlilik ihlali ve çevrimiçi dolandırıcılık

Çocuklar oyun oynarken veya kayıt formlarında kendileri veya aileleri hakkında fotoğraf veya kişisel bilgilerini ve şifrelerini paylaşabilir. Bu da tespit edilmelerini kolaylaştırır. Bu tür bilgiler, çocukların nefret saldırıları, kimlik hırsızlığı, dolandırıcılık veya çocuk tacizi gelecek risklere karşı korunmasız kalmalarına neden olur.

Dosya paylaşımı dolandırıcılıkları

Çevrimiçinde müzik, video ve diğer dosyaları almak risklidir. Bazı insanlar video ve müzik gibi görünen dosyalar paylaşır ancak bunlar aslında pornografik içerik olabilir ya da bilgisayarınızın saldırılara açık kalmasını sağlayan virüsler olabilir. Çocuklar bilgisayarınızda depolanan verilere zarar verebilecek, bunları silebilecek ya da kopyalayabilecek zararlı yazılımların yüklenmesine neden olabilir.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER