hürriyet kelebek 01.12.2010

İstediği alınmadığında ortalığı yıkan çocuklar

Alışveriş sırasında çocuğunuz her şeyi istemeye başlayınca eliniz ayağınız birbirine karışıyor, ne yapacağınızı bilemez hale mi geliyorsunuz? Psikolog İlkay Gedik, çocuğunuzla alışverişi nasıl keyifli hale getirebileceğinizi anlatıyor.

Alışveriş sırasında en sıkıntılı anlardan biri, ağlayan çocuğu sakinleştirmektir. Çevredeki herkesin tanık olduğu bu an, aileler için bazen kâbusa dönüşür. Tüm bakışlar üzerlerinde toplanır, herkes ne yapacaklarını görmek ister.

İstediği alınmadığında ortalığı yıkan çocuklar

Nasıl davranması gerektiğini bilmeyenler, bağırmayı ya da çocuğu çekiştirerek olay yerinden uzaklaşmayı tercih eder. Bu durumu yaşamamak için uygulayabileceğiniz çok basit yöntemler var. Özellikle erken yaşta uygulayacağınız bu yöntemlerle çocuğunuzla alışverişi zevkli bir paylaşıma dönüştürebilirsiniz.

KURAL KOYARKEN YAŞA DİKKAT

Alışveriş kuralları koyarken, çocuğun yaşını göz önünde bulundurmak önemlidir. Kurallarınızın ne anlama geldiğini çocuğunuzun anladığına emin olun. Alışveriş sırasında uygunsuz davranmaya başlarsa, koymuş olduğunuz kuralı uygulamaktan çekinmeyin.

UNUTMAYIN
  • Alışveriş planını çocuğunuzla birlikte yapın. Eğer çocuğunuzun o günkü ruh hali alışveriş için uygun değilse, alışverişinizi erteleyebilir veya yalnız başınıza gidebilirsiniz.
  • Alışverişten önce çocuğunuzun karnı açsa veya yorgunsa öncelikle onun ihtiyaçlarını karşılayın.
  • Alışverişin ne kadar süreceğini, neler almak istediğinizi ve bütçenizi önceden belirleyin.
  • Çocuğunuzu alışverişe dahil edin. Mesela “Bana şampuan almayı unutturma” veya “Baban için alacağımız gömleğin rengine senin karar vermeni istiyorum” diyerek ona da sorumluluk verin. Bu çocuğunuza kendi fikirlerinin de önemli olduğunu hissettir.
  • Kasada ödeme yaparken kartlarınızı veya parayı görevliye çocuğunuzun uzatmasına izin verin.
  • Çocuklar alışveriş sırasında ilgilerini çeken birçok şeyi almak ister. “Hayır” dediğiniz için kendinizi suçlu hissetmeyin. Çocuğunuzun bu durumla baş etmesini öğrenmesi gerekiyor. Başka bir yol da “Çok güzel bir toka haklısın, eve gidince alışveriş listene eklersen bir sonraki alışverişte alabiliriz” demektir. Böylece çocuğunuz isteklerini ertelemeyi öğrenecektir.
  • Öfkelenmeye başladığınızı hissederseniz, bunu olumlu bir şekilde ifade etmeyi deneyin. Mesela “Her gördüğünü almak istemene sinirlenmeye başladım. Hadi gel gidip bir şeyler içelim” diyin. Birkaç dakikalığına bile kalabalıktan uzaklaşmanız ikinize de iyi gelecektir.
  • Çocuğunuz için alacağınız eşyaların seçiminde ona fikrini sorun, hatta tercih sunun.
  • Çocuğunuzla alışverişe çıkmanın birlikte zaman geçirmek için güzel bir olanak olduğunu unutmayın...


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER