milliyet cadde 27.09.2010

Okul dönüşü çocuklar ne yemeli?

Okul dönüşü en büyük keyif evde bir şeyler atıştırmaktır. İyi anne olmak çocuğa yemek hazırlamak anlamına gelmiyor. Çocuğun beslenme ihtiyacı ve alışkanlıkları biraz daha fazla detay ve özen gerektiriyor.

Çocuklar, genellikle okuldan geldiklerinde, ilk iş olarak çantalarını kapının yanına bırakıp, doğruca mutfağa yiyecek bir şeyler almaya yöneliyor. Bu senaryo, tüm dünyada okul çağında çocuğu olan birçok evde, neredeyse her gün tekrarlanan bir durum gibi görünüyor. Öğle saat 12.00 de yemek yiyen bir çocuk eğer sabah da kahvaltı etmemişse ( ki sabah kahvaltısı en büyük sorun oluyor) çok uzun süreli açlıkla eve geldiğinde çok gereksiz atıştırmalıklarla akşam dengeli yemek yeme ihtimalini azaltabiliyor. Okuldan eve aç dönen çocuğu yemek konusunda sınırlamak oldukça zorlaşıyor ve akşam yemeği öncesi yapılan ara öğün, çok cazip geliyor.

Okul dönüşü çocuklar ne yemeli?

Çalışan anneler bu konuda daha fazla endişe taşıyabiliyor. Bu durumda da evde çocuğu karşılayan aile büyüğü veya bakıcıya sıkı tembihler ediliyor. Evde yapılan kek ve börekle durum telafi edilmeye çalışılıyor.

Çocuğunuzun yaşına ve okul sonrası düzenine bağlı olarak, akşam üzeri ne yediğini kontrol edemeyebilirsiniz fakat hemen pes etmeyin, çocuğunuzun ara öğününü iyileştirebilir, sağlıklı ve doyurucu hale getirebilirsiniz.

Zamanı belirleyin

Çocuğunuzun iyi beslendiğinden emin olmak için onun yemek yeme programını göz önünde bulundurmalısınız. Yaşı daha küçük olan çocukların, okul programlarında ikindi öğünü bulunabiliyor ancak yaşı daha büyük olanlarda maalesef bu şans olmuyor. Bunun için aşağıdaki şu soruların cevabını net olarak bilmemiz çok önemlidir.
  • Çocuğunuzun kahvaltısından emin misiniz?
  • Çocuğunuzun öğle yemeği saat kaçta servis ediliyor?
  • Öğle yemeğinde neler seçiyor ve ne kadar yiyor?
  • Öğle yemeğini atladığı zamanlar oluyor mu?
  • Okul sonrası programlarda ara öğün servis ediliyor mu?


Bu soruların cevabı size, çocuğunuzun eve geldiğinde ne kadar aç olabileceğini gösterecektir. Eve 15.00’de çok aç gelen çocuğunuz, büyük ihtimalle daha fazla yemek yiyecektir. Akşam yemeğiniz 17.30’daysa o saate kadar acıkmayacaktır. Aynı şekilde, anne baba eve geç geldiği için 19.30’da yenen yemeğe kadar çocuğun hiçbir şey yemeden durması da beklenemez. Bu nedenle çocuğunuzun programını iyi ayarlamalısınız.

Sağlıklı ara öğünler yaratın

Çocuğunuzla, ara öğünde neler yemek istediği hakkında konuşun. Sağlıklı seçenekleri olan bir liste hazırlayın ve taze meyveler ve sebzelerin de listede olduğundan emin olun. Zaman zaman bir dilim kek veya biraz patates de listenizde bulunsun. Ancak patatesi kızartmak yerine fırınlamayı tercih edin. Çocuklar hep aynı besinleri tüketmekten hoşlanmaz ve çabuk sıkılırlar. Ara öğünler değişik renk, tat ve çeşitte sunulmalıdır. Çocuklar günlük enerjilerinin yüzde 20’sini ara öğünlerden karşılamaktadırlar. Bu nedenle öğünlerde enerji değeri dengeli ve lif açısından yüksek besinler vermeye özen gösterin. Ancak çocuklarınızdan (hatta gençlerden), kendi sebzelerini doğramasını beklemeyin. Bu, onlar için çok sıkıcı bir durumdur, özellikle açken. Çocuklar genelde hazır yiyecekleri yemeye daha çok eğilimlidirler. İşte, tam da bu anda devreye girmeniz gerekiyor. Sağlıklı ara öğünler hazırlayıp, paketleyerek öğleden sonra veya evde görülebilir bir yere koyarak yemelerini sağlayabilirsiniz.

Onu alışverişe dahil edin

Market alışverişine çocuğunuzla giderek, yiyeceklerin üzerindeki etiketleri okuyup, karşılaştırma yapmanız, akılda kalıcılık yaratacaktır. Özellikle enerji (kalori), protein, lif, kalsiyum ve diğer besin öğelerine bakılmalı ve porsiyon miktarları hakkında konuşulmalıdır. Beraber seçim yaparken düşük şekerli, yağlı ve tuzlu olanlar tercih edilmelidir. Böylece çocuğunuz sağlıklı besin seçimleri yapmayı öğrenecektir.

Çocuklar için sağlıklı öneriler
  • Taze bir meyveyi, az yağlı sade yoğurtla karıştırıp, tam tahıllı kahvaltılık gevreklerle bir kapta dondurun.
  • Kurutulmuş meyvelerle fındık, fıstık ve bademi küçük bir kavanoz içinde karıştırıp servis yapın.
  • Ufak bir kasede tam tahıllı sade kahvaltılık gevreklerle az yağlı sütü ve biraz kuru meyveyi karıştırın.
  • İnce bir dilim meyveli kekle az yağlı süt sunun.
  • Az yağlı sade yoğurdu kuru meyveler ile karıştırıp meyveli yoğurt haline getirin.
  • Küçük boy patateslerin üzerine az yağlı kaşar koyarak fırında pişirin üstüne kuru nane ilave edin.
  • Taze mevsim meyvelerini minik küpler halinde kesip meyve salatası yapın. Üzerine taze sıkılmış portakal suyu ilave edin.
  • Az yağlı süt, çilek ve muzu üç dakika boyunca mikserden geçirip ve ona süper bir içecek hazırlayın.
  • Minik sandviçlerin yanına ton balıklı omega-3 içeriği yüksek bir salata yapın.
  • Peynirli ve sebzeli mini pizzalar hazırlayın. Yanına da bir bardak ayran ekleyin.
  • Taze marul yaprakları, az yağlı peynir, haşlanmış ve ince dilimlenmiş tavuk veya hindiden oluşan tahıllı soğuk bir sandviç hazırlayın.
  • Beyaz peynir ve domatesten oluşan kanepeler hazırlayın. Yanına da ince ince dilimlediğiniz limonlu havuçları ekleyin.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER