pudra.com 28.04.2010

Özgüvenli çocuk yetiştirmenin yolları

Kendine güvenen bir çocuk yetiştirmek için anne-babanın temel ihtiyaçları karşılaması, karşılıklı saygı beslemesi ve sağlıklı ev ortamını koruması gerekir.

Her anne-baba çocuğunun kendine has kimliğinin olmasını ve özgüveninin gelişmesini ister. Duygusal ve sosyal olgunluğunun gelişmiş olması kendisin ve başkalarının sınırlarını bile, iletişim becerilerinin yeterli ve uyum becerisinin yüksek olması, eleştirilere açık ve çözümler üretebilecek gelişmişliği sağlamak için birçok noktaya özen göstermek gerekir. Amerikan Hastanesi Pediatri Bölümü’nden Pedagog Güzide Soyak, birçok anne-babanın sınırsızlığı davranış kontrolünde zorlanmayı özgüven ile karıştırdığını belirtiyor.

Özgüvenli çocuk yetiştirmenin yolları

Temel ihtiyaçların karşılanması önemli

İlk bebeklik döneminden itibaren temel güven duygusunun oluşturulması için anne ve babalara birçok görevler düşmektedir. Temel ihtiyaçlarının zamanında karşılanması, koşulsuz sevgi ve kabul etme güçlü ebeveyn-çocuk ilişkisinin ilk adımlarını oluşturmaktadır. Sevildiğini hisseden ve ihtiyaçları zamanında görülen bir bebek aynı zamanda saygıda gördüğünü anlayacaktır. Sezgilerinin çok güçlü olduğu bu dönemde duygularınızı dokunarak hissettirmek kelimelerden daha güçlü olacaktır.

Ona saygı gösterdiğinizi belli edin

Her çocuk birciktir ve bir çocuk diğerine benzemez, bu kardeş bile olsalar geçerli bir kuraldır. Farklılıklara saygı göstermek, karşılaştırma yapmamak, onların kendi yetenekleri ile ilgili doğru bilinçlenmelerini sağlayacaktır. İletişim kurarken göz teması kurmak, yaşına uygun kelimelerle konuşmak, onunda kendini ifade etmesine izin vermek, duyguların ifadesini önemsemek iletişimi güçlendirecektir.

Anne-baba tutumlarının tutarlı ve dürüst olması da önem taşır. Tutarsız rol model olmak çocuğun kendi yeterliliği ile ilgili olumsuz mesajlar olmasına neden olacaktır. Nasıl göründüklerini, davranışlarının kabul görülüp görülmediği ile ilgili düşünceleri ilk olarak ebeveynlerinden duyacak olan çocukların kafalarının karışması da son derece normaldir. Karşılıklı saygı ilişkinin temelinde olması gereken bir unsurdur. Onun birey olduğunu kabul etmek. Haklarını görmek ve bunları önemsemek ona kendisini değerli olduğunu hissettirecektir.

Ev ve sosyal ortamın etkisi çok

Sağlıklı ev ortamının, korumacı yaklaşımın olmadığı ilişkilerde özgüvenin gelişimine olanak sağlandığını söyleyebiliriz. Aile ile birlikte ilerleyen yıllarda değişen çevre şartlarının, içinde bulunduğu sosyal ortamın da çocuğun özgüveninde etkisi olmaktadır. Olabilecek bütün olumsuz etkilere rağmen sağlıklı ebeveyn-çocuk ilişkisi özgüvenin gelişmesindeki en önemli unsurdur.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER