pudra.com 13.10.2010

Uyku zeka gelişimini ne kadar etkiliyor?

Stanford Araştırma Enstitüsü, küçük çocukların ileriki yıllarda matematik ve edebiyat başarısını etkileyen en önemli unsurun düzenli uyku olduğunu gösteren bir araştırma yayınladı. Sinem Olcay anlatıyor.

Kaliteli uyku, 0-3 yaş arasında çocuk gelişimini etkileyen faktörler arasında ilk sıralarda yer almaktadır. Özellikle geceleri deliksiz uyuyabilme becerisi, çocuklara hem zihinsel hem de fiziksel büyüme açısından önemli avantajlar sağlamaktadır. Örneğin, REM uykusu olarak bilinen uyku periyodunda çocukların gün içinde öğrendiği bilgi ve becerileri pekiştiren beyin bağlantıları aktive olmaktadır. Diğer yandan, çocuklarda fiziksel büyümeyi belirleyen büyüme hormonunun en çok uyku sırasında salgılandığı bilinmektedir. Yeterli uyumadığı için büyüme hormonu eksik salgılanan çocuklar pek çok organın, kas ve kemiklerin gelişimi bakımından dezavantajlı duruma düşmektedir.

Uyku zeka gelişimini ne kadar etkiliyor?

Çocuğunuzun ne kadar uyuması gerekir?

Yaşamın ilk yılında bir bebeğin, 10-12 saati gece olmak üzere toplamda günlük 13-14 saat uyku ihtiyacı var. (Bazı bebekler bu ortalamanın biraz üzerinde ya da altında seyrediyor olabilir). Yaşamın ikinci yılında toplam uyku ihtiyacı, 1 saat kadar azalsa da 4-5 yaşında bile ortalama 11-12 saatin altına düşmez.

Yetersiz uyku sonucunda neler olur?

Çocuğunuz yeterli uyumuyorsa zihinsel gelişim ve fiziksel büyümeyle ilgili önemli problemler baş gösterebilir. Yetersiz uyku sonucu büyüme hormonu dışında diğer bedensel faaliyetleri belirleyen hormonlarda da sorunlar olabilir. Örneğin, açlık duygusu ve iştahı belirleyen hormonlardaki sorun yüzünden çocuğunuz olması gerekenden fazla yiyor ve yüksek kalorili faydasız yiyeceklere eğilim gösteriyor olabilir. Uyku eksikliği ayrıca gün içinde motor beceriler ve dikkat kapasitesinde düşüşe ve bunun sonucu olarak daha fazla davranış problemi ve öğrenmede gerilik ortaya çıkabilir.

Çocuğun uyku eksikliği nasıl anlaşılır?

Çoğu çocuk ebeveyninin tahmin ettiğinden daha fazla uykuya ihtiyaç duymaktadır. Çocuğunuzun uyku eksikliği yaşadığının göstergeleri gün içinde huzursuzluk ve huysuzluk, her zaman arabada uyuyakalma gibi şeyler olabilir. Eğer çocuğunuz uyku vaktinden önce çok hareketli oluyor ya da uyku vaktinden çok önce yorgunluk belirtileri gösteriyorsa, uyku düzeninizde sorun var demektir.

Alışkanlık kazandırın

Çocuklara iyi uyku alışkanlıkları kazandırabiliriz. Bu sayede yeterli uyuduklarından ve sağlıklı büyüdüklerinden emin oluruz. Istanbul Parenting Class’ta anne babalarla yürüttüğümüz çalışmalarda yüzlerce bebeğe iyi uyku alışkanlıkları oluşturulması konusunda yardımcı olduk ve iyi uykunun çocuk gelişimindeki büyük faydalarını birebir gözlemledik. Bu tecrübeden yola çıkarak, sizlere de çocuğunuza doğru uyku alışkanlıkları kazandırmanın yöntemlerini öğrenmek için uzman desteği almanızı içtenlikle tavsiye ederim.


Sinem Olcay Kademoğlu
Uzman Psikolog (Aile ve Çocuk Gelişimi)
İstanbul Parenting Class
Zeytinoğlu Cd. Arzu 1 Apt.
No:2 Daire:27
34335 Etiler/İstanbul
T & F: 0212 351 90 01
www.istanbulparentingclass.com


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER