pudra.com 30.04.2010

Astımlı çocuklarda dikkat edilmesi gerekenler

Astımlı çocuk nelerden korunmalı? Astım ile sigara dumanı, grip, evcil hayvan, spor ve ev tozu akarlarının bağlantıları… Hepsi burada!

Allerjik hastalıklara sahip çocuklarda günlük yaşamda dikkat edilmesi gereken bazı noktalar var. Hekimin önerdiği ilaç tedavisi dışında bazı özelliklerin bilinmesi ve bunlara dikkat edilmesi hayat kalitesini arttırır. Amerikan Hastanesi Pediatri Bölümü’nden Dr. Ayla Kamburoğlu Göksel pudra.com'a anlatıyor.

Astımlı çocuklarda dikkat edilmesi gerekenler

Astımlı çocuk nelerden korunmalı?
Astımlı çocuklar sigara ile temastan, hava kirliliğinden, grip ve soğuk algınlığından, solunum yolunu tahriş eden maddelerden ve en önemlisi hastalığı tetikleyen belirlenmiş bir allerjen varsa, bu allerjenlerden korunmalıdır.

Astım ve sigara dumanı
Astımlıların en önemli düşmanı sigaradır. Sigaranın başka odada içilmesi, hava filtrelerinin kullanılması sigaranın verdiği zararları önlemez. Sigaranın zararlarını önlemenin tek yolu tamamen dumansız bir ortam sağlanmasıdır.

Astım ve grip
Astımlı çocuklarda basit bir grip nefes darlığına yol açabilir. Bu nedenle astımlı çocuklar gribi olanlarla temastan kaçınmalıdır. Grip aşısı gribi tamamen engellemez ancak, enfeksiyonun neden olduğu astım atak sıklığını ve şiddetini azaltabilir. Grip aşısı ancak doktor önermişse uygulanmalıdır.

Astım ve evcil hayvanlar
Astımlı çocukların bir kısmında evcil hayvanlara karşı allerji vardır. Bu hastalarda tedavinin en önemli kısmı evcil hayvanlarla teması azaltmaktır.

Astım ve spor
Astımlı çocukların bir kısmında egzersiz sonrası kuru öksürük, hırıltı ve solunum güçlüğü gibi yakınmalar ortaya çıkabilir. Astım tedavisinin ana amaçlarından biri, çocuğun yaşıtlarından farksız fiziksel etkinlikleri yapmasını sağlamaktır. Düzenli kontrol altında olan ve yakınmalarına uygun ilaç tedavisi ile izlenen çocuklara efor kısıtlaması önerilmez. Unutulmamalı ki olimpiyat takımlarında yarışan ya da profesyonel olarak spor yapan, yani yaşamını spordan kazanan pek çok astımlı sporcu vardır. Eğer çocuk ilaçlarını düzenli olarak kullanıyorsa, ya da efordan once gerekli ilacı alıyorsa rahatlıkla spor yapabilir. Özellikle yüzme, astımlı çocuklarda önerilen spor dalıdır.

Astım ve ev tozu akarları
Solunum yolu ile vücuda giren allerjenlerin başında ev tozu akarları gelmektedir. Gözle görülemeyecek kadar küçük olan bu hayvancıklar toplumumuzda en sık astım nedeni olan allerjenlerdir. Akarlar oda ısısında ve nemli ortamda kolayca ürerler; insanların deri döküntüleri ile beslenirler. Bu nedenle evlerde özellikle yatak odaları, halılar, ev tozu, tüylü yünlü oyuncaklar, yatak takımları ve giysiler bu hayvancıkların yaşaması için son derece uygun yerlerdir. Bin ikibin metrenin üzerindeki yüksek bölgelerde akarların yaşama şansı azalmaktadır. Akarlar tüm yıl boyunca canlılıklarını sürdürdükleri için neden oldukları belirtiler de yıl boyu surer, belli bir mevsimde yoğunlaşmaz. Ev tozu akarları ile mücadelede ortamdaki nem miktarı azaltılmaya çalışılmalıdır, çünkü bu hayvanlar nem oranının %40’tan düşük olduğu ortamlarda yaşayamazlar. Ev tozu akarı duyarlılığı olan astımlı çocukların yatak odalarına halı serilmemelidir, etrafta toz tutacak yünlü – tüylü oyuncak ve eşyalar bulundurulmamalıdır. Yatak çarşafları her hafta en az 60 derecede yıkanmalıdır. Ev tozu akarına karşı alınacak en etkin önlemlerden biri de yatakların özel kılıflar ile kaplanmasıdır.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER