pudra.com 23.08.2010

Bebeklerde sarılık neden olur?

Her yenidoğan bebekte sarılık görülebilir. Peki bebeklerde sarılık neden olur? Ne kadar sürer ve nasıl tedavi edilir? Yanıtları burada...

Neden bebekler sarılık olur?

Bebeklerde sarılık neden olur?

Sarılık alyuvarların yıkımı ile açığa çıkan biluribinin kanda birikmesi ile ortaya çıkar. Mikrobik bir durum olmayıp karaciğerin tam olgunlaşmamasından kaynaklanır.Bebeklerin %60’ ında görülen fizyolojik (normal) sarılık dışında kan grubu uyuşmazlığı, enzim eksiklikleri, kan hastalıkları, enfeksiyonlar, karaciğer hastalıkları da patolojik sarılığa neden olur.

Sarılığın belirtileri nelerdir?

İkinci veya üçüncü günde bebeğin renginde sararma başlar. Kanda Biluribin düzeyinin artmasıyla vücut kademeli olarak baştan ayaklara doğru sararır.

Bebeklerde sarılık ne kadar sürer?

2–3 hafta sürebilir. Bu durum bebeğe zarar vermez. Biluribin değeri her bebek için farklıdır. Bebeğin haftası beslenme şekli, kilosu, kaç saatlik olduğu bulunarak değerlendirilir.

Bu dönemde nelere dikkat etmeli?

Bebeğin iyi beslenmesi, bol kaka ve idrar yapması sarılığın ilerlememesi için gereklidir. Bebek 4 saatten uzun süre aç kalmamalıdır.

Sarılık nasıl tedavi edilir?

Kandaki biluribinin belirli düzeye ulaşması sarılığın tedavisini gerektirir. Tedavide fototerapi-cilde devamlı ışık sağlayan basit bir işlem uygulanır. Ciltteki Biluribin maddesi ışık etkisiyle parçalanır ve idrarla kolayca atılabilir hale gelir. Işığın bebeğin gözünü yormaması için işlem sırasında gözler kapatılır.

Doktorunuzu mutlaka arayın

Kadıköy Şifa Hastanesi uzmanları "Bebeğinizin rengi koyu sarı ise; günde 3–4 kezden az idrar yapıyorsa veya ilk ayın sonunda hala sarı ise doktorunuzu arayınız" diyor.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER