@Pudra özel haberidir, izinsiz kullanılamaz. 10.03.2014

Çocuklara menenjit aşısı yaptırmalı mı?

Menenjit nasıl bir hastalıktır? Menenjit, tedaviye rağmen vücutta kalıcı hasar bırakır mı? Menenjite karşı nasıl önlem almak gerekir? Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Demet Yardımcı Ilıkkan Pudra.com’un sorularını yanıtladı.

Menenjit nasıl bir hastalıktır?



Çocuklara menenjit aşısı yaptırmalı mı?
Menenjit, tanım olarak beyin zarı olan meninkslerin iltihabıdır. Bebek ve çocuklara menenjite yol açtığı bilinen bazı enfeksiyon ajanlarına karşı aşı uygulamaları yapılır. Bunlar tüberküloz, HiB (Hemofilus İnfluenza Tip B), pnömokok, meningokok olarak sayılabilir.

Neisseria Meningitidi, yani meningokok bakterisinin neden olduğu enfeksiyonlar, genel olarak beyin zarının tutulumu, yani menenjit veya etkenin kan yolu ile enfeksiyon yapması, bir başka deyişle meningokoksemi şeklindedir. Bakteriyel menenjit etkenleri arasında önemli bir yer tutar. Neden olduğu enfeksiyonlar oldukça ağır seyirlidir.

Menenjit ölümcül müdür?


Meningokok menenjiti veya meningokoksemi tanısı konulanların yüzde 10-15’i uygun tedaviye rağmen hayatlarını kaybeder, gene uygun şekilde tedavi edilenlerin yüzde 11-19’unda sinir sistemi hasarı, zeka geriliği, havale, felç, kol-bacak kayıpları bildirilir.

Tüm yaşlar menenjite yakalanma riski taşımakla beraber bebek, çocuk ve gençler arasında sıklık erişkinlerden çok daha yüksektir.
Herhangi bir yakınması olmayan kişilerde meningokok, taşıyıcılık denilen, hastalık yapmayan konumda bulunabilir. Sağlıklı çocuklarda burun-farenks mukozasında bu bakterinin taşıyıcılığı yüzde 2-5 iken, salgınlar sırasında askeri personelde yapılan bir çalışmada taşıyıcılık yüzde 90 bildirildi.

Menenjit belirtileri nelerdir?


Meningokok enfeksiyonları damlacık yolu ile bulaşır; öksürme, hapşırma, tükürük değen malzemelerin paylaşımı gibi. Hastalık, öncesinde sağlıklı olan bireylerde burun akıntısı, ateş, halsizlik bulguları ile başlayıp kısa sürede genel durumda kötüleşme, bilinç değişiklikleri ve nadir olmayarak da ciltte mor renkli küçük lekelerin oluşmasıyla seyreder. Bu mor noktalar kısa sürede cilt altında geniş kanama alanlarına dönüşür. Oyalanmadan bir sağlık kuruluşuna başvurmak gerekir.

Meningokok enfeksiyonunda tanının çok çabuk konması ve tedavinin gecikmeden başlanması çok önemlidir. Hastalık ister menenjit ister meningokoksemi, ne tutulumda seyrederse seyretsin, bulgularının başlaması ve ilerlemesi arasındaki süre genellikle saatler düzeyindedir.

Çocuklara menenjit aşısı ne zaman yaptırılır?


Meningokok enfeksiyonuna karşı yurdumuzda aynı alt tiplere karşı koruyuculuk sağlayan iki ayrı aşı vardır. Bunlardan bir tanesi 1 yaş üzerinde tek doz şeklinde uygulanırken, diğeri 9 aylıktan büyük çocuklarda en az 3 aylık ara ile toplam iki doz veya 24 aylıktan büyük çocuklarda tek doz kas içine enjeksiyon şeklindedir.

Aşı uygulamasının ardından olguların yaklaşık yarısında enjeksiyon yerinde kızarıklık, şişlik gibi lokal bulgular, az bir kısmında ateş bildirilir. Diğer aşı uygulamaları ile bir arada yapılmasında sakınca yoktur.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER