@Pudra özel haberidir, izinsiz kullanılamaz. 14.12.2009

Çocuklarda ateşli havale

Yüksek ateş ne zaman tehlikeli olur? Havale geçiren bir çocuğa ne yapmak gerekir?

Çocukta yüksek ateş ne zaman tehlikelidir? Çocuğumuzun havale geçirdiğini nasıl anlarız? Havale geçiren bir çocuğa ne yapmak gerekir? Havale çocukta kalıcı hasar bırakır mı? Çocuklarda ateşli havale konusundaki sorularımızı Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Vahap Öney, pudra.com’da cevaplıyor…

Çocuklarda ateşli havale

Yüksek ateş bazı durumlarda ateşli havale yapabilir ama bu korkulacak bir hastalık değildir. Çocukların yüzde 2-4’ünde görülür. Ateşli havale çocukta yatkınlık varsa ortaya çıkabilir.

Ateşli havale neden olur?

1. Enfeksiyona bağlı havale: Genelde 3 aylık ile 6 yaş arası çocuklarda görülür ateşli havale. Santral sinir sistemi dışı, boğaz, orta kulak iltihabı gibi enfeksiyonlara bağlı havalelere ateşli havale denilir.

2. Menejite bağlı havale: Eğer beyinde bir enfeksiyon varsa, çocuk havale geçirdiyse, bu ateşli havale değildir, menejite bağlı havaledir.

3. Ailede havale varsa: Ailede ateşli havale hikayesi varsa; anne, baba, kardeşlerde, hala, teyze gibi ikinci derece akrabalarda ateşli havale geçmişi varsa ve çocuk yeni doğan döneminde uzun süre hastanede yattıysa, bu çocuklarda ateşli havale riski daha fazladır.

Çocuğunuz ateşli havale geçiriyorsa ne yapmalı?


Üstünü hemen soyun, ağzında besin varsa boğazına kaçmaması için çıkarın, çocuğu sağ yanına yatırın ki salyalarını akciğerine kaçırmasın ve en yakın acil servise başvurun.

Ateşli havale bir kez olduktan sonra çocuğun yaşına, aile hikayesine, havalenin süresine göre tekrarlama riski yüzde 60’a kadar çıkar. Koruyucu önlemler önemlidir.

Havale geçirmiş bir çocuğun ateşi yükseldiyse ne yapmalı?

Eğer çocuk daha önce ateşli havale geçirdiyse, ateşi 37,5 derecenin üzerine çıktığı zaman mutlaka ateş düşürücü ilacını verin. 38,5 derecenin üzerindeyse, ateş düşürücü ilaçla birlikte ortam ısısını azaltın, ılık duş aldırın ki çocuk havale geçirmesin. Tabii daha sonra doktoruyla görüşüp ona göre önlem almak gerekir.

Havale ileriye yönelik zarar verir mi?

Ateşli havale hiçbir zaman çocukları öldürmez, ileriye yönelik bir zarar vermez. Üç aylıkken risk vardır, 6 yaşından sonra risk biter.

Havale çocukta kalıcı hasar bırakır mı?

Basit ateşli havalede, eğer altta yatan hiçbir organik sorun yoksa, genelde çocukta hiç bir hasar kalmaz.

Havale çocuğun zekasını etkiler mi?

Ateşli havale geçiren çocuklarla geçirmeyen kardeşleri arasında okul başarısı, sosyal IQ arasında hiçbir fark olmadığı araştırmalar sonucunda kanıtlandı. Yani ateşli havale çocuğun zekasını etkilemiyor.

Havalenin tekrarlama ihtimali nedir?

Havaleyi çocuk 18 aylıktan önce geçirdiyse, 38,5 derece civarında düşük ateşte geçirdiyse, çok erken dönemde, yani ateş başladığı gibi havaleyi geçirdiyse, altta yatan organik bir problem varsa, havalenin tekrarlama riski daha yüksektir. Bu çocuklarda havale daha uzun sürer, aynı gün içinde iki-üç kez geçirdiyse risk biraz daha artar. Ama ateşli havale kalıcı hasar bırakmaz.

Havale geçirenler epilepsiye yatkın mıdır?

Genele göre ateşli havale geçirenlerde epilepsi hastası olma riski biraz daha artar ama çok yüksek değildir. Bu çocuklarda ateşli havale eğer 15 dakikayı geçmediyse, aynı enfeksiyon sırasında bir kez gerçekleştiyse ve tekrarlamadıysa, hiç risk yok denebilir.


Çocuk hastalıklarıyla ilgili tüm haberlerimizi okumak için tıklayın

Çocuklarda ateşlenmeyle ilgili diğer haberlerimiz için:


Yüksek ateş nasıl düşürülür? Ateş nasıl ölçülür ve nasıl düşürülür? Ne zaman doktora başvurmak gerekir? Sorularınızın cevabı burada...

Çocuklarda ateşlenme neden olur? Endişelenmeyin: ateş, vücudun enfeksiyonla savaşmasını, bağışıklık sisteminin daha iyi çalışmasını sağlıyor.

Çocuğunuz ateşlendiğinde ne yapmalısınız? Evde alınacağınız tedbirlerle çocuğunuzun ateşini kontrol altına alabilirsiniz…

Sağlıklı bir çocuk için olmazsa olmazlar Uzman Dr. Murat Yıldırım sağlıklı çocuk büyütmek için dikkat etmemiz gerekenleri anlatıyor.

Hava soğuyor, bebek hastalıklarına dikkat! Bebekleri nezle, grip, bronşit gibi hastalıklardan korumak için nelere dikkat etmeliyiz?


Etiket: ateş düşürmek için ne yapılır, ateş nasıl düşürülür, ateş nasıl ölçülür, ateş yapan hastalıklar, ateşi düşürmek, ateşi düşürmek için neler yapılır, ateşi düşürmek için yapılması gerekenler, devamı...
POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER