Milliyet Cadde 21.07.2010

Çocuklarda ayak sağlığı

Bebeklerin ayaklarının sağlıklı gelişmesi için yalın ayak ve çorapla yürümesi gerekiyor. Düztabanlık, erken yaşta farkedilirse tedavi ediliyor.

Çocuğunuzun atacağı ilk adım, söyleyeceği ilk kelime kadar önemlidir. Çünkü, sevimli bir gülücük ve heyecanla atılan bu minik adımlarla başlar hayat yolculuğu.


İsveç Ayak Sağlığı’ndan Kiropodist Özgül İşgör, çocukların geleceğe sağlıklı adımlarla yürüyebilmesi için dikkat edilmesi gerekenleri anlattı:

Bırakın bebeğiniz hareket etsin
Bebeklerin ayakları anormal bir basınçla karşılaştığında şekil bozukluklarına uğrayacak kadar esnektir. Bu yüzden onları iyi takip etmeniz gerekir.

Öncelikle bebeklerin ayakları serbest olmalı ve rahatlıkla hareket edebilmeli. Hareket sayesinde bacaklar güçlenir ve ilk adımı atmaya hazır hale gelir.

İlk adımdan sonra mutlaka ayakkabı giymesine gerek yoktur. Hatta yalın ayak ve çorapla yürümesi, ayak kaslarının normal gelişmesi açısından daha yararlıdır. Birkaç hafta bu şekilde yürüdükten sonra çocuğunuza ayakkabı alabilirsiniz. Elbette alacağınız ayakkabının ayak sağlığı açısından uygun olmasına dikkat edin.

Bebeklerde ayak sorunları
Ayak sorunları iki farklı kategoriye ayrılabilir. Çocukların yüzde 60-70’inde hafif düz tabanlık ve içe basma sorunu gözleniyor. Bu durum, hastalık olarak görülmüyor. İkinci grup, doğuştan çarpık ayak denilen rahatsızlık. Bu bebekler, ayakları içe dönük olarak doğar. Erken yaşlarda alçıyla tedaviye başlanması gerekiyor.

Siğil ve mantar ayakları tehdit ediyor

Siğil: Okul çağındaki çocuklarda bulaşma riski en yüksek rahatsızlıkların başında siğiller geliyor. Cildin değişik bölgelerinde oluşabiliyor. Siğiller ağrıya yol açarak yürümeyi zorlaştırabiliyor. Siğilleri kesmemek, kanatmamak gerekiyor. Şüpheli durumlarda cilt doktoruna muayene olmak en doğrusu.

Mantar: Mantar enfeksiyonu daha çok ayak parmak arasına yerleşiyor. Duş, sauna, yüzme havuzu gibi nemli ortamlar bulaşma yollarıdır. Parmak aralarında pullanma, soyulma ve yarılmalar görülebilir. Ayağın sık yıkanması ve nemli kalması, dar ayakkabı giyilmesi, sıcak, aşırı terleme mantar rahatsızlığının ilerlemesine yol açıyor. Ayak tırnaklarındaysa el tırnaklarına göre daha sık görülüyor. Mantar uzman tarafından tedavi edilmesi gereken bir hastalık.

Bebeğiniz düztaban mı?
Bebeklerin büyük kısmında üç yaşına kadar düztabanlık görülebilir. Çocuğun ayağını basarken düz, otururken veya parmak uçlarındayken normal, ayak içi girintisinin görülmesi durumunda esnek düztabanlıktan bahsedebiliriz. Esnek düztabanlık, zaman içinde cerrahi müdahale veya tedaviye ihtiyaç duymadan düzelir. Ancak, ergenlik dönemine kadar devam ederse ayak tabanında ağrı oluşmaya başlar.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER