pudra.com 01.07.2010

Çocuklarda en sık görülen göz rahatsızlıkları

Çocuklarda en çok hangi göz hastalıklarına rastlanır? Peki nedenleri nelerdir ve nasıl tedavi edilebilir? Hepsi burada...

Yetişkinlerde görülen göz rahatsızlıklarının bir çoğu çocuklarda da görülmekle birlikte en sık rastlananları doğuştan gözyaşı kanal tıkanıklığı, konjenital (doğuştan) glokom ve katarakt, konjenital şaşılık, göz tümörleri ve miyop, hipermetrop, astigmat gibi görme kusurlarıdır. Medical Park Hastanesi'nden aldığımız bilgileri ve çocuklarda en sık görülen göz hastalıklarını sizlerle paylaşmak istedik.

Çocuklarda en sık görülen göz rahatsızlıkları

Bebeklerde gözyaşı kanal tıkanıklığı nedir?

Yeni doğan bebeğin bir y ada her iki gözünde sürekli sulanma ve çapaklanma görülür ve göz yaşı kanalı tıkalı olabileceği düşünülerek bir göz doktoruna başvurulmalıdır. Kanal tıkanıklığı enfeksiyon kontrolü altında masaj yapılarak ilk bir yaşına kadar açılabilir. Açılmazsa bir yaşından sonra narkoz verilip probla gözyaşı kanalı açılır. 18 aylıktan sonra prob ile tedavi şansı azalır ileri yaşlarda ameliyatla sorun çözümlenebilir.

Doğuştan katarakt ve göz tansiyonu (glokom) nedir?

Yenidoğanın göz bebeği beyaz ise hemen doktora başvurulmalıdır. Bu sıklıkla kataraktın belirtisidir. Nadiren göz tümörünün veya konjenital vitrens persitant hiperplazi de bu görünüme sebep olabilir. Katarakt tedavisi en kısa zamanda yapılmalı ki göz görme tembelliği önlenebilsin. Yine göz tümörü erken tanı ile tedavi edilebilmektedir.

Yeni doğanlarda önemli bir hastalıkta glokom (göz tansiyonu yüksekliği) başlangıçta bir belirti vermez zamanla göz irileşip büyüdüğü dikkat çeker ayrıca ışıktan sakınır ve sulanma sıklıkla olur. Tedavisi erken yapılmalıdır. Yapılmazsa gözün saydam tabakası (kornea) beyazlaşır. Bu durum bebeğin görmesinin kaybolmasına neden olur. Tedavisi ameliyattır.

Çocuklarda göz kayması (şaşılık) nedir?

Şaşılık gözün paralelliğinin bozulup kaymasıdır yaklaşık çocukların yüzde 4’ünde görülür. Şaşılık olduğunda bir göz düz bakarken diğer göz içe dışa yukarı veya aşağı doğru kayabilir. Bir gözde sürekli kayma olabileceği gibi zaman zaman farklı göz kayabilir. İlk aylarda burun kökü genişliği sebebiyle bebeklerde yalancı şaşılık görünümü ilk dört ayda yine görme gelişirken gözlerin arayıcı hareketleri kısa süreli kaymalara sebep olabilir. Bu durumlar normal olmamakla birlikte yine de bir göz hekiminin muayenesinden geçmesi önemlidir. İlk 5 aydan sonraki kaymalar önemlidir. Mutlaka göz hekimine göstermelidir. Ayrıca katarakt, göz tümörü, nörolojik hastalıklar, travmatik göz kası sinir felçleri gözde kayma sebebidir. Göz kırma kusurları gözlerde kaymaya sebep olur.

Şaşılık nedenleri?

Göz kaslarındaki dengesizlikler bu kasları kontrol eden beyin merkezindekileri etkileyen serebral palsi, down sendromu, hidrosefali gibi hastalıklar gözdeki katarakt glokom ve göz tümörleri ve travmatik hasarlar gözlerin paralelliğini bozarak kaymaya neden olabilir. Gözlerde kırma kusuru göz kaymasına göz tembelliğine neden olabilir. Tedavi nedene yönelik olup gözlük kapama egzersiz ile yapılabilir. Cerrahi olarak müdahale gerektiğinde yapılmalıdır.

Bebeklerde ve çocuklarda görme bozukluklarının belirtileri nelerdir?

Bebekte işçe kayma varsa genellikle hipermetropi göz tembelliği birlikte görülür. Bebekler ve çocuklar yakından TV izliyorsa kitaba deftere çok yaklaşıyorsa gözlerini sürekli kırpıştırıyorsa başına belli pozisyon vererek görmeye çalışıyorsa gözlerini kısarak görmeye çalışıyorsa mutlaka göz hekimine götürüp muayene ettirilmelidir.

Göz tembelliği nedir? Tedavisi var mıdır?

Çocuklarda göz tembelliğinin nedenleri gözde kayma (şaşılık) kırma kusuru, (iki göz arasında genellikle 2 derece üzeri fark) konjenital katarakt, göz kapağı düşüklüğü gibi nedenlerde tembel gözde görme bulanık olmaktadır. Beyin bu bulanık gelen görüntüleri supreme etmekte ve net gelen gözün görüntülerine daha fazla itibar etmekte veya şaşılılıkta çift görüntüye neden olan gözde gelen görüntüyü yine supreme eder. O gözde görme hücreleri fonsiyonlarını (görme görevlerini) unutmaları sonucu göz tembelliği oluşur. Tedavisi eğer gözde görme kusuru varsa gözlük verilir sağlam göz (tam gören göz) kapatılıp tembel göz çalışıtırılır. Şaşılık varsa önce kayma düzeltilir. Sonra tembel göz çalıştırılır. İlk 8–9 yaşlarına kadar göz tembelliğini yok etmek tedavi ile mümkünüdür. Daha sonraki yaşlarda tedavi zor veya olmamaktadır.

Bebekler görebiliyor mu?

Yeni doğan bebekte görebiliyor ancak görme erişkinlerin görme düzeyinde değildir. İlk 4 ay arayıcı görmeler sonra objeleri takip etmeleri ve 18 aylıkken görme erişkinler seviyesine ulaşır.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER