@Pudra özel haberidir, izinsiz kullanılamaz. 25.11.2010

Çocuklarda ortopedik rahatsızlıklar

Çocuklarda görülen ayak sağlığı sorunları nelerdir? Bu konuda anne-babalar nelere dikkat etmelidir? Çocuklar için ayakkabı seçiminde dikkat edilecek noktalar nelerdir? Hepsi pudra.com'da!

Anadolu Sağlık Merkezi Ayak Sağlığı Merkezi’nden Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü Uzmanı Dr. Yener Erken, çocuklarda görülen gelişimsel düztabanlık, içe basma ve doğuştan çarpık ayak sorunları hakkında bilgiler verdi. Dr. Yener Erken ayrıca çocuklar için ayakkabı seçiminde dikkat edilecek noktaları da anlattı. Biz de pudra.com olarajk bu önemli bilgileri sizlerle paylaşmak istedik.

Çocuklarda ortopedik rahatsızlıklar

Çocuklarda görülen ayak sağlığı sorunları doğumsal olanlar ve doğumsal olmayanlar olmak üzere iki gruba ayrılıyor. Yaşanan en yaygın sorunların başında da gelişimsel düztabanlık, içe basma ve doğuştan çarpık ayak sorunları yer alıyor. Anadolu Sağlık Merkezi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü Uzmanı Dr. Yener Erken, bu sorunlar hakkında önemli bilgiler veriyor.

Düztabanlık

Araştırmaların, çocukların yaklaşık yüzde 60-70’inde gelişimsel düztabanlığın gözlenebildiğini gösterdiğini belirten Dr. Yener Erken, gelişimsel düztabanlığın genellikle hafif derecede içe basma ile birlikte görüldüğünü ve bu durumun herhangi bir tedavi gerektirmeden zamanla kendiliğinden düzeldiğini ifade ediyor.

İçe basma

Çocuklarda sıklıkla görülen bir diğer sorunun içe basma olduğunu söyleyen Dr. Yener Erken;“Eğer çocukta içe basma sorunu varsa sorun genellikle iki yaşına kadar kendiliğinden düzelir. Özel ayakkabılara, egzersizlere ihtiyaç duyulmaz. İki yaşına kadar içe basması düzelmeyen çocuklarda bunun nedenini bulmaya yönelik ayrıntılı muayene yapılması gerekir” diyor.

Çarpık ayak

Doğumsal olarak en sık görülen ayak sorununun çarpık ayak (Pes ekinovarus) hastalığı olduğunu ifade eden Dr. Yener Erken; “Doğuştan çarpık ayak hastalığında, bebekler ayakları içe dönük olarak doğar. Ciddi bir sorundur, erken tedavi edilmesi büyük önem taşır. Yenidoğan döneminde dokular hala esnekken alçı tedavisine başlanması gerekir. Alçı tedavisinin başarı oranı yüzde 90’ın üzerindedir. Başarısız olduğu, yetersiz kaldığı veya geç kalınmış ağır vakalarda cerrahi tedavi uygulanmaktadır” diyor.

Anne-babalar nelere dikkat etmelidir?

Çocukluk dönemi ayak sorunlarının erken tespiti çok önemlidir. Dolayısıyla ailelere bu konuda büyük bir görev düşüyor. Anne ve babalar, çocuklarında düztabanlık veya içe basma gibi bir sorun olduğunu fark ettiklerinde, erken dönemde ortopedi uzmanı bir hekime başvurmalıdırlar.

Çocuklar için ayakkabı seçiminde dikkat edilecek noktalar nelerdir?
  • Çocuklara alınan ayakkabılar rahat, hafif, esnek ve kolay giyilip çıkarılabilir olmalıdır.
  • Ayakkabı, topuğu tam olarak sararak desteklemeli, ayakların tarak kısmının genişliği ile uyumlu olmalı ve ayağı sıkmamalıdır.
  • Ayakkabının iç kısmı ayağın iç kavisini destekleyici özelliğe sahip olmalıdır.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER