Pudra.com 04.09.2012

Çocukların bağışıklık sistemini kışa hazırlamak için ne yapmalı?

Okulların açılmasıyla birlikte, kalabalık ortamlar çoğalıyor, kış enfeksiyonu daha kolay yayılıyor. Peki, çocuklarımızı kışın karşılaşabilecekleri hastalıklara karşı nasıl hazırlamalıyız? Yanıtı Pudra.com'da.

Solunum yolları hastalıklarının kış ayları ile özdeşleştiğini, özellikle okulların açılmasıyla birlikte enfeksiyonun yaygınlaştığını belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Yonca Tabak; soğuk havaların, kapalı ortamların, nezle ve virüsten sorumlu mikroplar için uygun yaşam alanı oluşturduğuna dikkat çekiyor. Özellikle alerjik çocukların burun zarında bulunan özel bir molekülün virüsleri tuttuğunu ve barındırdığını, bu durumun alerjik kişilerin hastalanmasını kolaylaştırdığını söyleyen Prof. Dr. Tabak, kışın çocukları bekleyen hastalıkları ve bu hastalıklara karşı onların bağışıklık sistemlerini güçlendirme yöntemlerini şöyle anlatıyor:

Çocukların bağışıklık sistemini kışa hazırlamak için ne yapmalı?


"Alerjik nezle çocuklarda önce burun tıkanıklığı ile başlar, hasta olmasa bile burnu tıkalı olan çocuk ağzı açık uyur ve zaman zaman horlar. Bu durum burnun içindeki zarda oluşan alerjik ödemden, yani şişmeden kaynaklanır. Bu tabloya, virüslerle gelişen soğuk algınlığının yarattığı burun tıkanıklığı da eklendiğinde alerjik çocuğun bu hastalığı atlatması imkansız hale gelir.

Nezle, grip ve soğuk algınlığı sırasında burnun iki yanındaki sinüs boşluklarının içinde salgı birikir, burun tıkanıklığının şiddetli yaşandığı alerjik bireylerde bu salgı dışarı atılamaz. İçeri oksijen girmediği için bu ortam mikropların üremesini sağlar ve sinüzit oluşturur.

Sinüzit alerjik nezledeki önemlidir. Çocuklardaki sinüzit erişkinlerde olduğu gibi baş ağrısı belirtisi göstermez. Sadece burun tıkanıklığı, burun veya geniz akıntısı şeklinde görülür. Bu tablonun 10 günden uzun sürmesi ile çocuklarda sinüzit tanısı konulur. Alerjik çocukların kış aylarında çok sık hasta olması, enfeksiyonun göğse inmesi diye tabir edilen astım bronşit ataklarını oluşturur."

Bağışıklık sistemini güçlendirmek için yapılması gerekenler


Alerjik çocuklarda kış enfeksiyonu, 10 günde antibiyotiksiz atlatılmalı ve göğse inmeden önlem alınmalıdır. Kış gelmeden ve okullar başlamadan enfeksiyon direncini artıracak bazı önlemler alınması gerekir. İşte o önlemler:

Mikrop aşısı
Yakın zamanda tıp camiasının fikir birliğine vardığı ve kış enfeksiyonunun sinüzit oluşmadan ilerlemesini azalttığı tespit edilen mikrop aşısından yararlanılıyor. Sinüzit etkeni mikropların özlerinden oluşan “mikrop aşısı” sonbaharda uygulanır, alerjik çocukların kışı daha iyi geçirmesini sağlar.

D vitamini

Yeterince güneş görülmeyen kış aylarında ciltte D vitamini sentezi yetersiz kalır, eksikliğinde enfeksiyonlar daha zor atlatılır. D vitamini bağışıklık sistemi için mutlaka gereklidir. Bu nedenle kış aylarında D vitamini takviyesi şarttır.

Omega 3
Enfeksiyona karşı direnci artıran bir diğer madde de omega 3 yağ asitleridir. Balık ve balık yağında bol bulunan bu maddenin kış aylarında çocuklara destek olarak verilmesi bağışıklık istemini güçlendirir.

Beslenme
Beslenme bağışıklık sistemi için çok önemlidir. Bol meyve sebze, tavuk, balık, kırmızı et ve tahıldan zengin beslenme antioksidan düzeyini artırarak kışın daha iyi geçmesini sağlar.

Su
En iyi balgam söktürücünün su olduğu düşünüldüğünde çocukların meyve suyu yerine su tüketimi konusunda teşvik edilmesi de çok önemlidir.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER