Pudra.com 10.10.2011

Diyabetli çocuklar için yapılması gerekenler

"Okulda Diyabet Programı" konulu toplantı için eğitimcilerle bir araya gelen sağlık uzmanları, Türkiye’de 15–20 bin civarında diyabetli çocuk olduğunu söyleyerek, bu çocuklar için okulda sağlanması gereken kolaylıkları anlattı.

Türkiye'nin tüm illerinden öğretmenlerin, sağlık uzmanlarının, Sağlık Bakanlığı ve MEB yetkililerinin bir araya geldiği, “Çocukluk çağında diyabetin önlenmesi, bakım ve tedavisinin geliştirilmesini” amaçlayan “Okulda Diyabet Programı” konulu toplantıda konuşan Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Endokrinoloji ve Diyabet Bilim Dalı Başkanı ve aynı zamanda ODP Proje Koordinatörü Prof. Dr. Şükrü Hatun, Türkiye’de çocuklarda diyabet ve obezitenin çok önemli birer sorun haline geldiğini ancak bununla ilgili farkındalık seviyesinin oldukça düşük olduğunu söyledi.

Diyabetli çocuklar için yapılması gerekenler

“Türkiye’de 6–16 yaş grubunda obezite sıklığı son 8 yılda yüzde 5’ten yüzde 10’a yükseldi. Bu oran ekonomik durumu iyi olan kesimde yüzde 16’larda seyrediyor. Bu çocukların en az üçte biri erişkin dönemde obezite ve diyabet riski taşımaktadır. Zira Türkiye’de bugün 15–20 bin civarında diyabetli çocuk var ve bu sayıya her yıl bin 700 civarında yeni vaka ekleniyor. Bu çocukların çoğu eğitim ortamlarında sorunlar yaşıyorlar" diyen Dr. Hatun, diyabetli çocuklara sağlanması gereken olanakları şöyle sıraladı:
  • Diyabetli çocukların ders sırasında ara öğün almalarına ve tuvalete gitmelerine izin verilmelidir.
  • Okullarda kan şekeri ölçümü ve insülin yapılması için mekanlar oluşturulmalıdır.
  • Yatılı okullarda diyabete uygun beslenme için kolaylık sağlanmalıdır.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER