@Pudra özel haberidir, izinsiz kullanılamaz. 08.10.2015

Duyu Bütünleme Bozukluğu (SPD) nasıl anlaşılır?

Çocuklarda beyindeki duyu merkezlerinden doğru sinyal alınamaması sebebiyle yaşanan Duyu Bütünleme Bozukluğu hakkında merak edilenleri Pudra.com yazdı.

Yaşıtları gürültülü parklarda oynarken, onlara katılamayan ve uyum sağlayamayan özel çocuklar var. SPD (Sensory Processing Disorder) denilen Duyu Bütünleme Bozukluğu, çocuğun duyma, görme, dokunma, tatma ve koku alma olarak tanımlanan beş duyusundan gelen sinyallerin doğru şekilde işlenip ulaşamaması sebebiyle ortaya çıkan bir hastalık. Bu hastalık, otizm ile çok karıştırılıyor ve teşhisinin konması zor olabiliyor. Duyu Bütünleme Bozukluğu henüz dünyada çok bilinen bir hastalık değil. SPD'li bir çocuğun eline vurduğunuzda, çocuk kendisine çok sert şekilde vurulduğunu düşünüyor, korkuyor ve ağlıyor. Bazı durumlarda ise tam tersi şekilde hiçbir şey hissetmeyebiliyor. Yazının başında verdiğimiz park örneği gibi, bazı SPD’li çocuklar gürültülü parklardan korkarken, bazıları buradaki gürültüyü tam olarak algılamakta güçlük çekiyor.

Duyu Bütünleme Bozukluğu (SPD) nedir?

Beyne sürekli karışık sinyaller gittiği için SPD’li bir çocuk günlük hayatında zorlanabilir. Örneğin, bir yerde merdiven çıkması gerekirken adımlarını atamıyormuş gibi düşünüp agresifleşebilir. Bu durum dışarıdan farklı görülebilir. Bu hastalığın kolay tespit edilememesinin sebeplerinden biri de tıp dünyasında iki sene öncesine kadar çok derinlemesine bir çalışma olmaması. Hastalık otizmle olduğu kadar dikkat dağınıklığı ve hiperaktivite ile de sıkça karıştırılıyordu. Semptomları doğru öğrenmek istiyorsanız otizm ile ilgili Çocuğun otistik olduğu nasıl anlaşılır? başlıklı yazımızı, dikkat dağınıklığı ve hiperaktivite ile ilgili de Dikkat dağınıklığı ve hiperaktivite bozukluğu nedir? başlıklı yazımızı okumanızı tavsiye ediyoruz.
 

Duyu Bütünleme Bozukluğu’nun belirtileri

Hastalığın semptomlarını tanımak doğru teşhis için oldukça önemli. SPD’li bir çocukta şu belirtiler görülebiliyor:
  • Çocuğun sessiz ve pasif olması, söylenenlere geç tepki vermesi.
  • Denge kabiliyetinin az olması, sıkça düşmesi.
  • Diğer insanlara fazla rahatsız edici gelmeyen seslerin (sifon, çatal bıçak sesi vb) SPD’li bir çocuk için aşırı rahatsız edici gelmesi ve buna agresif tepkiler vermesi.
  • Beklenmedik vücut teması ve sarılmalara karşı rahatsız olması, tepki vermesi.
  • Bazı yüzeylere dokunmanın aşırı rahatsız edici gelmesi. Örneğin çıplak ayakla yürümek bazı SPD’li çocuklar için tahammül edilemez olabilir.
  • Gücünün sınırlarını bilmediği için beraber oynadığı çocukların istemeden canını acıtabilmesi.
  • Bir aktiviteden diğerine çok seri geçememek.
  • Kalabalığın çok olduğu ortamlarda rahat edememek.
  • Oyun oynarken bazen aşırı temkinli bazen de riskli hareketler yapmak.  


Duyu Bütünleme Bozukluğu’nun tedavisi mümkün mü?

SPD’li çocuklar bir terapi ile tedavi görebiliyor. Bu tedaviye "Duyu Bütünleme Terapisi" deniyor. Terapistler, çocuğun ihtiyacına göre bu terapiyi sağlayabiliyor. Uzmanlar, Duyu Bütünleme Bozukluğu olan çocuklarda genellikle aynı anda iki duyunun problemli olduğunu belirtiyor. Bu terapilerde de çocuklar ebeveynleriyle birlikte oynadıkları oyunlar aracılığıyla bu duyularını geliştirmeyi amaçlıyorlar. Duyu bütünleme terapileri ülkemizde çeşitli terapi merkezleri tarafından veriliyor.

Konuyla ilgili diğer yazılarımız
Küçük çocuklarda otizmin belirtileri neler?
Otizmde erken teşhis oldukça önemli. Otizmin belirtilerini ve anne-babaların çocukların gelişiminde nelere dikkat etmesi gerektiğini Psk. Yegan Sasık Pudra.com'da yazdı.

Her 20 çocuktan biri hiperaktif
Dr. Özden Şükran Üneri, Türkiye’de her 20 çocuktan birinde dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu görüldüğünü söylüyor.

"Çocuğum yaramaz" deyip geçmeyin!
Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, çocuğun ileride akademik ve sosyal hayatında ciddi problemler yaşamasına yol açabiliyor. “Çocuğum yaramaz" diye hafife almamanız gereken 10 işaret Pudra.com'da.

Çocuğunuz üstün zekalı mı?
Çocuğunuz üstün zekalı olabilir mi? Üstün zekalı çocuklar nasıl sinyaller verir? Bunu anlamak için hangi testler yapılır?


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER