milliyet cadde 03.02.2011

Okul çağı hastalıkları

Okullarda ve kreşlerde, çocukların birbirleriyle yakın temas halinde olması bulaşıcı hastalıkların yayılmasını kolaylaştırıyor. Peki onu korumak için neler yapmanız gerektiğini biliyor musunuz?

Medical Park Bursa Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Hüseyin Tatar, okul çağı hastalıklarını ve bunlardan korunma yollarını anlattı.

Okul çağı hastalıkları

Hastalıklar okul döneminde artıyor mu?

Çocuklar kreşe ya da okula başlayana kadar daha çok anne ve babaların kontrolünde oldukları için, çoğu kez hastalıklar onları pek etkilemiyor. Ancak okula başlayınca artan hastalıklar, hem onlar hem de aileleri için ciddi birer sorun haline geliyor. Her ne kadar okul döneminde çocukların hastalanması ve hatta ateşlenmesi onların bağışıklık sisteminin gelişmesi için gerekli olsa da, sık sık rahatsızlanması tehlike işareti de olabilir.

Bulaşma yolları neler?

Birçok hastalığın solunum yolu ve yakın temasla bulaştığı biliniyor. Çocuğunuz, okul ve kreşte, diğer pek çok çocukla yakın temas halindedir. Bir çocuk bulaşıcı bir hastalık taşıyorsa, diğer çocuklara kolaylıkla bu hastalığı bulaştıracaktır.

Çocukları korumak için neler yapılmalı?

Çocuğunuz bulaşıcı bir hastalık taşıdığında, hastalığın diğer çocuklara bulaşmasını önlemek için onu okula göndermeyin. Ayrıca durumu bildirerek diğer çocukların korunması ve tedbir alınması için okul idaresine hastalık hakkında bilgi verin. Eğer çocuğunuzu evde tutmanızın gerekip gerekmediğinden emin değilseniz; bu konuda hekiminden ya da okul hemşiresinden hastalığın bulaşıcı olup olmadığı, öyleyse ne kadar sürdüğü konusunda yardım alın. Çalışıyorsanız ve bakıcınız yoksa zorlanabilirsiniz ama unutmayın ki; çocuğunuzun evde bir gün geçirmesi, onun ve okul arkadaşlarının sağlığı için en iyisi olacaktır.

En sık görülen hastalıklar

Soğuk algınlığı: Aileler soğuk algınlığında bilinçsiz ilaç kullanımına başvurabiliyor. Oysa yapılan birçok çalışmada; bu ilaçların her zaman etkili olmadığı ve gereksiz kullanımın başka sağlık sorunlarına yol açtığı kanıtlandı. Soğuk algınlığı belirtilerinde (Ateş, burun tıkanıklığı ya da akıntısı, halsizlik, baş ağrısı, karın ağrısı ve bulantı) doktora başvurmak gerekir.

Solunum yolu enfeksiyonları: Bu hastalığa 100‘den fazla virüs yol açar. Mikroorganizmalar burun ve boğazda iltihaba neden olur. Üst solunum yolu enfeksiyonunun belirtileri, çocuk virüsü aldıktan 1-3 gün sonra başlar ve genellikle 1 hafta sürer. Kulak ve sinüs enfeksiyonlarıyla zatürreye neden olabilir.

Göz hastalıkları: Çocukluk çağında tedavi edilmeyen görme sorunları, ileride göz sağlığını bozabildiğinden; çocuk yaşlarda göz şikayetlerine dikkat edilmesi gerekir. Görme tembelliği, şaşılık ve renk körlüğü gibi önemli sorunların erken tanısı için düzenli göz muayenelerinin yapılmasında fayda vardır. Okul çağında en sık görülen göz hastalığı; görme kusurları, çocuklarda uzak veya yakını iyi görememe (Miyop, hipermetrop veya astigmat) şeklinde olabiliyor.

ASPiRiN KULLANMAYIN
  • Sıvı alımını artırın.
  • Sigaraya maruz kalmalarını önleyin.
  • Serum fizyolojikle burnun temizlenmesi önemli. Hafif ateş ve huzursuzluk varsa analjezik verilebilir.
  • Aspirin kesinlikle kullanılmamalı.
  • Antibiyotik sadece doktor önerisiyle kullanılmalı.
  • Vitamin C kullanımı, hastalığın sıklığını önlemez, semptomları azaltmaz.

ONLARI NASIL KORURUZ?
  • Hasta kişilerden uzak tutmaya çalışın.
  • Çocuklara sık el yıkama alışkanlığı kazandırın.
  • Elleriyle ağızlarına, gözlerine dokunmalarına izin vermeyin.
  • Oyun alanlarını ve oyuncakları uygun şekilde temizleyin.

Bitten korunmak için
  • Okul ve spor kulübü gibi yerlerde kafa kafaya temas etmekten kaçınılmalı.
  • Başkasının özel eşyası kullanılmamalı.
  • Bilmediğiniz yerlerde (komşu ya da arkadaş evinde) yatak, koltuk, halı gibi eşyaların üzerine uzanmaması hakkında mutlaka çocuklar uyarılmalı.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER