Aile.org 14.02.2012

Ergen kızınızı flört istismarından nasıl korursunuz?

Araştırmalar ergenlerin her 3 flört ilişkisinden birinde şiddet uygulandığını gösteriyor. Şiddete maruz kalan da genelde kız tarafı oluyor. Ortada bir istismar varsa ne yapmalısınız, ne yapmamalısınız? İşte yanıtları...

Ergenlikte flört birlikte ders çalışmak, el ele tutuşmak veya telefon ya da internet üzerinden saatlerce konuşmak gibi masum şeyler içerebilir. Ancak ne yazık ki işin içine kıskançlık, sahiplenme ve istismar da girebilir.


ABD'de yapılan araştırmalar ergenlerin her 3 flört ilişkisinden birinde şiddet uygulandığını gösteriyor. Duygusal, sözel ve fiziksel istismarın kurbanları ise genellikle ilişkinin kız tarafı oluyor.

KIZINIZIN FLÖRT İSTİSMARINA UĞRADIĞINI NASIL ANLAYABİLİRSİNİZ?

Kızınızın duygusal veya fiziksel bir zarar görmesini önlemek için öncelikle istismar içeren bir ilişkiye dair uyarı işaretlerine dikkat etmelisiniz.
Kızınızın istismara uğradığını gösteren bazı işaretler şunlardır:

İzolasyon
Kızınız arkadaşları ile görüşmeyi kestiyse, erkek arkadaşı kızınızı başka kişilerden soyutlamayarak izole etmeyi, onu duygusal olarak kendine bağımlı kılma yöntemi olarak kullanıyor olabilir.

Duygusal değişimler
İlişkinin "çılgınca aşık olma" aşaması bittikten sonra kızınız istismar nedeniyle kendisini üzgün ve depresif hissediyor olabilir.

Sürekli irtibat hali
Erkek arkadaşı kızınızla sürekli bir temas halindeyse, bu bağlantıları kızınızın her hareketini kontrol etmek amacıyla kullanıyor olabilir.

Kıskançlık
Erkek arkadaşı kıskanç veya sahiplenmeci biri mi? Kızınız başka bir erkekle konuştuğunda öfkeleniyor, aşırı tepkiler veriyor mu?

Yetişme ortamı
Erkek arkadaşı nasıl bir aile ortamından geliyor? Evinde sürekli birbirini kontrol etme, alkol ya da madde bağımlılığı veya öfke kaynaklı sorunlar yaşanıyor mu?

Bahaneler bulma
Kızınız erkek arkadaşının olumsuz tutumları için bahaneler buluyor ya da kendisini suçluyor mu? Kendisini sürekli aşağıladığı ya da eleştirdiği halde ondan ayrılamıyor mu?

Tam kontrol
Kızınızın erkek arkadaşı saç şekli, giyimi, makyajı ya da hayatının başka herhangi bir yönü hakkında "tavsiyelerde" bulunduğunda kızımız bunlara derhal uyuyor mu?

Fiziksel belirtiler
Kızınızda morluklar ya da yara bantları gibi fiziksel istismar işaretleri görüyor musunuz?

NE YAPMALISINIZ?
Kızınızın istismara uğradığı bir ilişki yaşadığını düşünüyorsanız:

Eleştirmeyin
Erkek arkadaşına saldırmayın veya ondan ayrılması için kızınızı zorlamayın. Böyle bir tutum sadece kızınızı o kişiye daha da yaklaştırmaya yarar. Bunun yerine aranızdaki iletişim yollarını açık tutun. İlişkiler ve gerçek aşkın ne olduğu-olmadığı konusunda sohbetler edin. Örneğin lakap takma; güvensizlik ve suçlamalar; diğer kişiyi değiştirmeye çalışma; diğer kişinin arkadaşlarından uzaklaşmasının gerekli olduğu konusunda ısrar etme; seks için zorlama ve sözel ve fiziksel istismar gibi "gerçek aşk" ile ilgisi olmayan davranışları belirtin.

Diğer arkadaşları ile ilişkisini sürdürmeye teşvik edin
Araştırmalara göre kızınızın güvenliğini sağlamanın en etkin yollarından biri güvenilir, sadık bir arkadaş çevresine sahip olması... Güçlü bir sosyal çevre flört süreci için belli standartların olmasını teşvik ediyor ve bu da genç insan için bu kurallara uymayan tüm kişilere karşı bir güvence sağlıyor.

Kızınızı sizden ve arkadaşlarından uzaklaştırmasına izin vermeyin
Erkek arkadaşının kızınızı ailesinden ve arkadaşlarından soyutlamasına izin vermeyin. Akşam yemeklerinin ailece yenmesi ve ailece yapılan gezmeler gibi, kızınızın aile bağını canlı tutacak uygulamalarınızı sürdürün. Kızınızın destek sisteminin devamı için bu gibi aile faaliyetlerine kızınızın bir ya da iki arkadaşını da davet edin.

Gerekirse hukuki yardım alın
Kızınız erkek arkadaşının kendisine zarar vermesinden korkuyorsa veya her an zarar görme tehlikesi ile karşı karşıya ise hukuki bir müdahale şart olabilir. Kızınızı istismarcı arkadaşından korumak için başvurabileceğiniz hukuki yöntemler konusunda bir avukatla görüşebilirsiniz.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER