Pudra.com 29.05.2012

Ergenlikte çocuğun duygusal durumu nasıl olur?

Ergenlik dönemindeki çocuğunuzun duygusal durumunu anlamak için bu dönemdeki gençlerin sahip olduğu üç korkuya dikkat etmelisiniz.

Anne babalar soruyor: “Ergenlik döneminde çocuğumun duygusal durumunu anlamam için bana ipucu verir misiniz?” Bu sorudan yola çıkan Davranış Bilimleri Enstitüsü-DBE, Wendy Grant’in bu dönem için tanımladığı üç temel korkuyu akılda tutmanın, anne babaların ergenlik dönemindeki çocuklarını anlamalarına yardımcı olacağını söyleyerek bu korkuları şöyle açıklıyor:

Ergenlikte çocuğun duygusal durumu nasıl olur?

1. Alay edilme korkusu
Bu dönemdeki gencin, öncelikle bedeni değişmeye başlaıştır, bu da onda büyük bir sıkıntı yaratabilir. Kendisi bedenini taşımakta zorlanacağı gibi dışarıdan nasıl göründüğüne dair de sıkıntı yaşar. Bu durumda, bazı gençler, kaçınmayı, fazla ortalıkta görünmemeyi ya da kendilerini saklamayı tercih ederler. Bazı gençler de gerçekten arkadaşları arasında alay konusu olabilirler. Bu onları daha da çaresiz bırakır. Bazı gençler ise ortama ayak uydurmaya çalışırlar; anne-babaya komik, garip gelen türlü kıyafetler alırlar; davranışları değişir. Burada amaç gruptan dışlanmamaktır.

2. Reddedilme korkusu
Alay edilme korkusu kadar kuvvetli bir duygu olan reddedilme korkusu, gençlerin özellikle bu dönemde duydukları bir gruba ait olma ihtiyacı ile bağlantılıdır. Bu dönemde bir arkadaş grubunun olmaması, gencin benlik algısını bozabilir, kendine bakış açısını çok olumsuz hale getirebilir. Gençler, sırf bir grubun içinde kalabilmek için anne-babalarının onaylamayacağı birçok tavizi verebilirler.

3. Olumsuz düşünceler üretme korkusu
Gençlerin en büyük korkularından biri de, el attıkları işlerde başarısız olmak ve bu nedenle insanların onlar hakkında olumsuz düşünecekleri korkusudur. “Başkaları benim hakkımda ne düşünür?” sorusuna genellikle çok olumsuz senaryolar yazarak cevap verirler. Gençlerin, okul ve belki diğer sorumluluklarının yanında, arkadaş arenasında da işlerinin hiç de kolay olmadığını bilmek, kendilerini ve davranışlarını anlamayı kolaylaştıracaktır.

Dbe.com.tr


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER