06.02.2021

Peki ya okuldayken regl olursam?

Genç Kızların Büyüme Rehberi / Regl Kitabı ile "Peki ya okuldayken regl olursam?” diye soran kızlara, okuldayken regl olma konusunda pratik yanıtlar...

İZLE: KIZINIZ İLK KEZ ÂDET GÖRDÜYSE...👇 
Ergenlik öncesindeki kızların soruları doğrultusunda hazırlanan Genç Kızların Büyüme Rehberi / Regl Kitabı, kızların regl olmaya ilk başladığında tuhaf ya da utanç verici olabilecek bir sürü şeye karşı tetikte olmalarını sağlıyor. Kitapta, “Peki ya okuldayken regl olursam?” diye soran kızlara, okuldayken regl olmayla nasıl baş edebilecekleri konusunda pratik yanıtlar sunuluyor.

Peki ya okuldayken regl olursam?

Ergenlik döneminde kız çocuklarında bedensel birçok değişiklik görülür. Hormonların değişmesine bağlı olarak âdet görme bunlardan biridir. Burada annenin çocuğa âdet dönemi öncesinde bazı bilgiler vermesi gerekir.

Memede büyüme, vücudun bazı bölgelerinde kıllanma görüldükten yaklaşık 1 yıl sonra âdet görülmeye başlanır. Çocukta âdet görülmeden önce annenin ona çok fazla kan olmayacağını, hafif bir ıslanma şeklinde regl olacağını ve bundan korkmaması gerektiğini anlatması, önceden bilgi vermesi çok önemlidir. 

Ergenlik döneminin başlarında âdette düzensizlik görülebilir. Bu nedenle, çocuğun hazırlıksız yakalanmaması için âdet dönemine girdikten sonra buna hazırlıklı olması konusunda annenin bilgilendirme yapması, âdet dönemine yaklaşırken dışarıya çıktığı zamanlarda bir küçük çanta içinde ped, temiz çamaşır gibi eşyalarını koyduğu küçük bir el çantası bulundurması, onu rahatlatacaktır.

Ancak yine de kimi zaman istenmeyen sürprizlerle karşılaşılabilir. İşte, okulda veya dışarıda âdet görmeye başlayan kız çocukları için bu durumla başa çıkma yolları:

Evi arayıp temiz iç çamaşırı iste

Tuvalete gittiğinde regl olduğunu fark edersen birkaç seçeneğin var. İç çamaşırında yalnızca ufak bir leke varsa ilkyardım odasından ped veya tampon alıp sınıfa dönebilirsin. Çok yoğun geldiyse ve aile büyüklerinden biri evdeyse onu arayıp sana temiz bir iç çamaşırı getirmesini isteyebilirsin. 
 
Tuvalete beline kazağını bağlayıp git

Bazen de regl olduğunu anladığında derste olabilirsin. Bir anda çamaşırın ıslanabilir ya da sıvının sızdığını hissedebilirsin. Böyle bir durumda elini kaldırıp izin iste. Sonra da tuvalete gidip durumu kontrol et. 
 
Sıvı, insanların görebileceği şekilde eteğine ya da pantolonunu geçerse...
 
Bu, yaşamlarının bir döneminde neredeyse herkesin (ya da en azından bundan korkan hemen herkesin) başına gelebilir. Bir kazak, kapüşonlu ya da uzun kollu gömlek giyiyorsan bunu çıkarıp o kısmı kapatacak şekilde beline bağlayabilirsin. Sonra da tuvalete gidip bir tampon ya da ped koyabilirsin. Eğer beline bağlayacak bir şeyin yoksa ve etek giyiyorsan, leke öne gelecek şekilde eteği çevirebilir ve tuvalete ulaşana kadar çantanı ya da kitaplarını önünde tutabilirsin. Ayrıca bir arkadaşından beline bağlayabilecek bir şey isteyebilirsin. Muhtemelen en yaygın çözüm, tuvalete kadar bir arkadaşının senin arkandan yürümesidir. Böylece onun dışında kimse lekeyi göremez. 
 
Tuvalet kağıdından ped yap

Ancak sıvının eteğine ya da pantolonuna geçme riski varsa bunu önlemek için bir şeyler yapman gerekecek. Tuvalet kağıdı ya da kağıt havludan kalınca bir ruloyu iç çamaşırının ağına ped gibi yerleştir. Tuvalet kağıdının kayıp düşmesinden endişe ediyorsan ağın etrafından dolayarak sar. Bu muhtemelen eve gidene kadar, ped ya da tampon alabileceğin bir yer bulana kadar seni idare edecektir.
 
Çorabını ve bandananı kullan


Tuvalet kağıdı bulamayacağın bir yerde beklenmedik bir şekilde de regl olabilirsin ya da belki de reglinin ilk günü yoğun olduğundan tuvalet kağıdı yeterli gelmeyebilir. Bu durumlarda çantanda acil durum pedi olarak kullanabileceğin bir şeyler mutlaka vardır. Yedek çorapların çok iyi iş görür. Aynı şekilde bandanalar da öyle. 
 
Kız arkadaşlarından veya kadın öğretmenlerinden ped iste

En önemlisi de yanında ped ya da tampon yoksa diğer kızlar ve kadınlardan yardım alabilirsin. Bu zorluğu mutlaka yaşadıklarından nasıl hissettiğini anlayabilirler. Pek çoğu da yanında acil durum pedi ya da tamponu taşır; hiç tanımadığın bir kadın bile ihtiyacın olduğunda memnuniyetle sana yardımcı olacaktır.
 
Okuldaki dolabında yedek etek, pantolon ve külot bulundur

Okul dolabında ya da sırt çantanda yedek bir etek ya da pantolon ve mutlaka bir külot bulundurmak iyi bir fikir olabilir. Bunlara ihtiyacın olmasa bile acil bir durumda daha rahat hissedersin. 
 
Sürprizler olabileceği için, regl olmayı beklediğin günlerin hemen öncesinde günlük ped kullanmak da işe yarayabilir. Reglin yaklaşırken ya da en azından en yoğun olduğu günlerde koyu renk etek veya pantolonlar giymeye çalış, çünkü böyle koyu renklerde belli olmaz. 
 
Genç kızların büyüme rehberi - Regl Kitabı Martı Yayınları’ndan çıkan Genç Kızların Büyüme Rehberi Regl Kitabı, eğlenceli ve bilgilendirici illüstrasyonlarıyla genç kızlara, yaşamlarının bu yeni döneminde kendilerini güvende ve rahat hissettirecek sağlıklı bilgiler veriyor.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER