09.11.2018

Doğum sonrası depresyondan şarkı söyleyerek kurtulun

İngiltere'de yapılan bir araştırmaya göre annelerin, doğum sonrasında bebekleriyle şarkı söyledikleri grup etkinlikleri postpartum semptomuna iyi geliyor.

İZLE: DOĞUM SONRASI DEPRESYON BELİRTİLERİ👇 
İngiltere'de yapılan araştırmaya göre her 8 anneden biri doğum sonrası depresyon ile mücadele ediyor. Annenin doğum sonrasında yaşadığı bu sancılı süreç sadece anneyi değil, annenin bebeği ile kurduğu ilişkiyi olumsuz etkiliyor. Ancak İngiltere'de 134 kadın üzerinde yapılan bir araştırmanın sonuçlarına göre annelerin doğum sonrasında bebekleri ile şarkı söyledikleri grup etkinliklerinin yeni annelerin semptomlarında, diğerlerine oranla daha hızlı iyileşmeye yardımcı olduğu görülmüş. 

Doğum sonrası depresyona karşı şarkı söyleyin!

Doğum sonrası depresyon genellikle lohusalık hüznünden (postpartum blues'dan) daha geç 2.-8.haftalar arası başlıyor ve en çok 1 yıl kadar sürüyor. Tedavi görmeyen kadınlarda 3 ay ile 1 yıl arasında kendiliğinden düzelebilen doğum sonrası depresyonda annenin bebeğine karşı ilgisizliği veya hostil (düşmanca) duyguları ön planda. Ancak doğum sonrası depresyonun bulgularını, doğum sonrasındaki ilk günlerde sıklıkla görülen “Postpartum Blues ya da Lohusalık Hüznü” nden ayırt edilmesi kimi zaman güç olabiliyor. 

University College London'dan Dr. Daisy Fancourt, emziren annelerin çoğunlukla depresyon tedavisi için ilaç almaktan kaçındığını, yeni anneler arasında psikolojik terapi alanların sayısının da nispeten kısıtlı olduğunu belirtiyor. Bu nedenle annelerin sadece grup etkinlikleri ile değil, bebekleri ile yalnız başlarına yapabilecekleri aktivitelerin önemi büyük. İşte bu nedenle İngiltere'de bir araştırma yapılmış.

İngiliz Psikiyatri Dergisi'nde yayımlanan araştırma için katılımcı anneler üç gruba ayrılmış. 
- Topluca şarkı söyleyen grup
- Yaratıcı oyun çalışmalarına katılan grup
- Aile desteği, antidepresan ya da farkındalık terapileri gibi yardımlardan faydalanan grup

İlk grupta yer alan ve doğum sonrası depresyonla mücadele eden anneler farklı ninni ve şarkıları öğrenerek bebekleriyle beraber söylemiş ve yaratıcı grup çalışmalarında diğer katılımcılarla birlikte annelik üzerine şarkılar bestelemişler.
  • Araştırmanın devamında görülmüş ki bu gruptaki yeni anneler, oyun grubundakilere ve rutin tedavilerden faydalanan annelere oranla çok daha hızlı iyileşme gerçekleşmiş.
  • Her üç  grupta da 10 haftadan sonra olumlu anlamda ilerleme görülürken, şarkı söyleyen yeni annelerin depresyon semptomlarının ilk 6 haftada ortalama yüzde 35 azaldığı gözlemlenmiş. 

Bu anlamda yeni doğum yapmış annelerin hayatlarının en hassas döneminde bebekleriyle beraber şarkı söylemek gibi kolayca erişebilecekleri yöntemler tedavilerin hızlanmasına yardımcı oluyor. 

Kaynak: BBC

İlgili haberlerimiz:

Doğum sonrası depresyon nedir?
Doğum sonrası depresyon, lohusalık hüznü ile karıştırılmamalı. İleride sıkıntı yaşanmaması açısından mutlaka erkenden farkına varılıp tedavi edilmesi gerekir.

Doğum sonrası depresyon kimlerde görülür?
Doğum sonrası depresyonun kadınlar arasında görülme sıklığı yüzde 10. Kimlerde daha çok doğum sonrası depresyona girme ihtimali yüksektir? Bu depresyonun risk faktörleri nelerdir? Yanıtları Pudra.com'da...

​Doğum sonrası depresyonun belirtileri
Doğum yapan her 10 kadından birinde doğum sonrası depresyon görülüyor. Hangi ruh halleri doğum sonraıs depresyon belirtisidir? Yanıtları Pudra.com'da.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER