17.01.2023

Doğurganlığı artırmak için anne adayları nasıl beslenmeli?

Tüp bebek tedavisinde doğurganlığı artıran besinler ve uzak durulması gereken besin grupları hakkında detaylı bilgi için Pudra.com'daki yazımıza göz atın!

Tüp bebek tedavisinde başarıyı artıran en önemli etkenlerden biri ideal kiloda olmaktır. Aşırı kilolu olanlarda tüp bebekte başarı şansı azalır. İdeal kiloda olmayanlar tedaviye başlamadan önce diyetisyene görünmelidir. Ayrıca beslenmede de dikkat edilmesi gereken bazı konular vardır. Biz de sizler için tüp bebek tedavisi sürecinde beslenmenizde dikkat etmeniz gereken en önemli 11 noktaya değindik. 

Tüp bebek tedavisinde doğurganlığı artırmak için anne adayları nasıl beslenmeli?

Tüp bebek tedavisi sürecinde beslenmede dikkat edilmesi gerekenlerin başında her gün yeterince su içmek geliyor. Pek çok kişi aslında yeterince su içmediğinin farkında değil. Çünkü çoğu zaman ancak çok susadığı zaman içer. Ancak susamak, vücuttaki dehidrasyonun son noktasıdır ve susamayı beklemeden su içmek gerekir. Günlük içilmesi gereken su miktarı kişinin kilosuna bağlı değişmekle beraber günde en az 10-12 bardak su içilmesi öneriliyor. Bu miktar yaz aylarında 1 litre daha fazla. Su içmek hamile kalmaya da yardımcı olur. Çünkü yeterli su içmek kanı seyreltir, tüm organlara ve rahme giden kan akımını artırır ve vücuttan toksinlerin uzaklaştırılmasını kolaylaştırır.

Günlük su içme miktarınızın ne kadar olduğunu nasıl hesaplayabilirsiniz?
 
Su içme

Kilonuzu 30 ml ile çarparsanız günlük su ihtiyacınızı mililitre cinsinden hesaplamış olursunuz. Bu miktara çay, kahve, meyve suyu gibi sıvılardan aldığımız su dahil değil. Buna göre, örneğin, 55 kg bir kadının günlük alması gereken su miktarı en az 1.65 lt. 80 kg bir insanın günlük içmesi gereken su miktarı 2.4 lt.

TEMEL KURALLAR
  • Tüm gıdalar doğal ve organik olmalıdır.
  • Sebze ve meyveler taze olmalı, çeşitli tür ve renktekiler tüketilmeli, tek yanlı beslenme olmamalıdır.
  • Günde en az 5 porsiyon sebze ve meyve tüketilmelidir.
  • 12 saatten uzun süre bekleyen yemekler güvenli ve sağlıklı olmadığı için tüketilmemelidir.
  • GDO’lu gıdalar, rafine edilmiş-işlenmiş, paketlenmiş ürünler tüketilmemelidir.
  • Gıdalar tarım ilacı, hormon, antibiyotik gibi maddeleri içermemelidir. Tüm bunların hormonal sistem dolayısıyla üreme sistemi üzerine olumsuz etkileri vardır.

1. PROTEİNDEN YANA ZENGİN BESLENİN

Tüp bebek tedavisi sürecinde özellikle hayvansal proteinler; yumurta, balık, yağsız kırmızı et, süt ve süt ürünleri tüketilmelidir. Vejeteryan olan ya da etle arası iyi olmayan hastalar bitkisel kaynaklı proteinlere ağırlık vermeli ve beraberinde mutlaka hayvansal kaynaklı vitaminleri içeren vitamin ilaçları kullanmalıdır.

2. KOMPLEKS KARBONHİDRATLARLA BESLENİN

Karbonhidratlar da sağlıklı diyetin bir parçasıdır. Karbonhidratlardan kompleks karbonhidratlar (doğal lifli gıdalar) tüketilmelidir. Yani meyve, tam tahıllar, bal tüketilmelidir. Rafine karbonhidratlar, doğal olmayan şekerler yani saf şeker, çay şekeri, suni tatlandırıcılar özellikle sakkarin içeren gıdalar, işlenmiş ve paketlenmiş ürünlerden uzak durulmalıdır.

3. ÇİNKODAN YANA ZENGİN BESLENİN (DOĞURGANLIĞI ARTIRIR)

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Yücel Karaman, "çinkodan zengin gıdaların doğurganlık üzerine olumlu etkileri olabileceği düşünülmektedir" diyor. Bu nedenle çinkodan yana zengin gıdaların tüketilmesine dikkat edilmelidir. Kabuklu kuruyemişler, tam tahıllar, baklagiller, patates ve süt ürünleri çinko açısından zengindir.

4. DOYMUŞ YAĞLARDAN (MARGARİNLERDEN) UZAK DURUN!

Prof. Dr. Yücel Karaman, doymuş yağ tüketimi fazla olan kadınlarda daha az olgun yumurta elde edildiğinin araştırmalarla gösterildiğini belirtiyor. Bu nedenle doymuş yağ veya trans yağ içeren gıdalar, özellikle margarin, katı yağlar, fast-food türü yiyecek ve içecek tüketimi azaltılmalı ya da kesilmelidir. Doymamış yağ asitleri vücudumuz için faydalıdır. Doymamış yağ asitleri sıvı yağlarda özellikle zeytinyağında, kabuklu kuruyemişlerde ve balık türlerinde bulunur.

5. PASTÖRİZE OLMAYAN SÜT ÜRÜNLERİNİ TÜKETMEYİN!

Yeterince pastörize edilmemiş sütlerde, tüberküloz, brucella ve listeria enfeksiyonu bulaşma riski vardır.

6. SUCUK, SALAM GİBİ ŞARKÜTERİLERDEN VE AĞIR METAL İÇEREN DENİZ ÜRÜNLERİNDEN UZAK DURUN!

Çiğ etten yapılan salam, sosis, pastırma, etli çiğ köfte, suşi tüketilmemelidir. Kızartma, ızgara gibi pişirme yöntemleri yerine; haşlama, buğulama, fırında pişirme yöntemleri tercih edilmelidir. Kabuklu deniz ürünleri; midye, ıstakoz, derin su balıkları ağır metal içermesi nedeniyle tüketilmemelidir.

7. KAFEİNİ AZALTIN

Bu dönemde kahve, çay, gazlı içecekler ve çikolata tüketimi azaltılmalıdır. Kahve içilecekse, Türk kahvesi granül kahveye (hazır kahveler), bitter çikolata ise normal çikolataya tercih edilmelidir. 

8. YUMURTANIN ÇİĞ OLARAK KULLANILDIĞI BESİNLERİ TÜKETMEYİN

Çiğ yumurta ve çiğ yumurtadan yapılan şeyler, salmonella enfeksiyonu riski nedeniyle tüketilmemelidir. 

9. SOYA İÇEREN BESİNLERDEN UZAK DURUN

Soya ya da bitkisel östrojen (fitoöstrojen) içeren gıdalar tüp bebek tedavisi süresince tüketilmemelidir. 

10. EMBRİYO KALİTESİNİ ARTIRMAK İÇİN SİGARAYI BIRAKIN, ALKOLDEN UZAK DURUN

Gebe kalmak istenen dönemde sigara ve alkol kesinlikle bırakılmalıdır. Bunlar hem embriyo kalitesini düşürür hem de embriyonun rahme tutunması zorlaştırır. Gebelik oluştuğu takdirde düşük, erken doğum riskine, gelişme geriliğine, erken doğuma ve bazı anormalliklere neden olabilir.

11. DOĞURGANLIĞI ARTIRDIĞI DÜŞÜNÜLEN İLAÇ VE TAKVİYELERİ DOKTORUNUZA DANIŞMADAN ALMAYIN!

Doğurganlığa faydası olduğu düşünülen bazı gıdalar, bitkisel ilaçlar, besin takviyelerinin tedavi sürecinde tam tersine olumsuz etkileri olabilir. Tüp bebek tedavisinde kullanılan ilaçların etkinliğini azaltabilir. Bu nedenle doktora danışılmadan bu tip ilaçlar ya da besin takviyeleri kesinlikle kullanılmamalıdır.

BU HABERLER İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:

Kiloya göre günde ne kadar su içmeli?
Sağlığınız için her gün mutlaka su içmeniz gerekiyor. İçmeniz gereken su miktarıysa kilonuzla orantılı. Kilonuza göre günlük içmeniz gereken su miktarı Pudra.com'da.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER