Milliyet 05.09.2012

Geç yaşta anne olmak için yeni yöntem: Yumurta dondurma

İş hayatı, eğitim, kariyer yapma isteği gibi süreçler, genç yaşta anne olmayı geciktiren faktörlerden. Kadınların doğurgan yıllarını uzatmak için en iyi yöntem olan yumurta dondurma işlemi ile geç yaşta anne olmak artık çok kolay.

ABD’de yayımlanan New Scientist dergisi çocuk sahibi olma yaşının gittikçe yükselmesini göz önüne alarak dünyada henüz çok fazla uygulanmayan ve geç yaşta anne olmayı sağlayan bir tedaviyi masaya yatırdı. Yumurta dondurma yöntemi ile hamile kalmak yapılması gereken hormon enjeksiyonları, tedavi masrafı ve harcanan süre açısından anne olmak isteyenleri zorluyor. Gün geçtikçe daha fazla talep edilmeye başlanan yeni bir yöntem ise bir yumurtalığın alınarak laboratuar ortamında saklanması şeklinde uygulanıyor.

Geç yaşta anne olmak için yeni yöntem: Yumurta dondurma

60 yaşına kadar ertelenebilir
ABD’nin Missouri eyaletinde yöntemi uygulayan Sherman Silber adlı cerrah uygulamanın kadınların doğurgan yıllarını uzatmak için en iyi yöntemlerden olduğunu söylüyor. Operasyon sayesinde kadınlar menapozu 60’lı yaşlarının başına kadar erteleyip çocuk sahibi olabiliyor.

1970’li yıllardan 2006’ya kadar geçen sürede ABD’de 35 yaşında anne olanların oranının 8 kat artması yöntemin gittikçe daha fazla kullanılacağına kanıt olarak gösteriliyor. Anne olma yaşı yükseldikçe yönteme talep artıyor.

Ameliyat sadece 15 dakika
Yumurta dondurma uygulamasının kadınları 2 hafta boyunca hormon ilaçları almaya ve hormon enjeksiyonları yaptırmaya mecbur kılması, uygulamanın sonunda da sadece 12 yumurta dondurulabilmesi yumurtalık aldırmayı daha mantıklı kılıyor. Yumurtalık aldırma sonucunda kısa bir ameliyat sonrasında binlerce yumurta sahibi olunması sağlanabiliyor. Ameliyat sadece 15 dakika sürüyor. Daha sonra yumurtalığın yumurta açısından zengin dış tabakası yaklaşık 6 parçaya ayrılarak antifriz benzeri bir kimyasalın içine koyuluyor. En sonunda ise sıvı nitrojen içeren bir deponun içinde istenilen süre boyunca saklanıyor. Kadın çocuk sahibi olmak istediğinde ise yumurtalık dokusu hastada kalan yumurtalığa yerleştiriliyor.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER