@Pudra özel haberidir, izinsiz kullanılamaz. 23.12.2009

Hamilelere ve yeni annelere cilt bakım önerileri

Cildimizde hamileyken başlayan değişim emzirme döneminde de devam ediyor.

Hamilelikteki hormonal değişimler cilt, saç, tırnak, damarları etkiliyor. Gebelikte ellerde kuruma, tüylenme, saç dökülmesi, sivilcelenme, cilt lekeleri ve çatlakları görülüyor. Doğum sonrası yani lohusalık döneminde cildimizdeki değişimleri normal karşılayıp, onları bebeğe zarar vermeyecek yollarla iyileştirmeliyiz.

Hamilelere ve yeni annelere cilt bakım önerileri

Medical Park Bahçelievler Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Gökhan Okan’ın açıklamalarına göre hamilelik ve lohusalık döneminde cilt problemlerini çözerken nelere dikkat etmemiz gerektiğine bakalım:

1. Ellerinizi nemlendirin!

Dermatoloji Uzmanı Dr. Gökhan Okan, hamilelikteki hormonal değişimin cilt, saç, tırnak, damarlar, yağ bezleri ve ter bezlerini de etkilediğini belirtiyor. Ciltte gebelik süresince görülen hassasiyetten dolayı kimyasal maddelere karşı duyarlılık artıyor. Bu cilt hassasiyeti lohusalık döneminde de devam ediyor.

Dolayısıyla hem hamilelik hem de lohusalık döneminde cildi bakımı yaparken cildi tahriş etmeyen ürünler kullanmak gerekiyor. Şayet, hamileyken veya lohusalıkta ellerinizde kızarıklık, çatlaklar ve kaşıntı varsa ellerini kurutmayan, yumuşatıcı özelliği olan sabunları tercih edin. Her yıkama sonrası ellerinizi nemlendirmeyi unutmayın.

2. Saç dökülmesine kozmetikle müdahale etmeyin!

Hamilelik sırasında artan hormonlar sayesinde saçlar gürleşir. Doğumdan sonra ise saçta iki ya da üç ay sürecek olan bir dinlenme dönemine girilir. Bu dönemde saç dökülmesi sorunu yaşayabilirsiniz. Bu durum normaldir. Saç dökülmesi 1 aydan 6 aya kadar sürebilir.

Dolayısıyla lohusalıkta, saç dökülmesine karşı kendi kendinize kozmetik ürün kullanmamalısınız. Saçlarınızı mümkün olduğu kadar az boyatmanız, boyatacaksanız da bitkisel boyaları tercih etmeniz gerekiyor.

Emzirme süresince annede gelişebilecek vitamin ve mineral eksiklikleri de saç dökülmesini artırabiliyor. Eğer saç dökülmesi tedavisi uygulanacaksa mutlaka bir cilt doktoruna danışmak gerekiyor.

3. Sivilcelerinizi kendiniz tedavi etmeyin

Yüzde bulunan yağ salgısı hamilelik süresince arttığından, hem hamilelikte hem de doğum sonrasında sivilceli bir cilt, annelerin sorunu olabiliyor. Yağlı ciltler için uygun olan temizleyici ve toniklerle yağlanmayı kontrol edebilirsiniz. Eğer iltihabi akneler varsa ilaç tedavisi uygulanması gerekir. Bunun için de mutlaka bir cilt doktoruna danışmak gerekir.

Annelerin emzirme ve loğusa döneminde cilt sorunlarına kendi kendilerine tedavi uygulamaları doğru olmaz.

Vücudunuza peeling yapmak isterseniz kullanacağınız ürünlerin geniş yüzeye temas edip kana geçme ihtimali bulunduğunu göz ardı etmeyin.

4. Göğüs uçlarını ılık suyla temizleyin

Emziren kadınlar için en önemli konu, meme bakımıdır. Hijyenin çok önemli… Emzirmeden önce meme başlarının ılık temiz su veya karbonatlı suyla (1 bardak kaynamış soğumuş suya bir çay kaşığı karbonat) temizlenmesi gerekir. Temizlemek için kullanılacak pamuk veya gazlı bez suya batırılmaz, su temiz şişeden pamuğa dökülür.

Emzirme işi bittikten sonra da meme başını suyla silmek gerekir. Meme başlarına E vitaminli meme başı için özel hazırlanmış kremler sürülebilir. Göğsü kapatmadan önce meme başlarının iyice kuruduğundan emin olun. Çünkü nemli ortamlarda çatlak oluşabilir ve mikroplar daha kolay çoğalır.

5. Ayaklarınız nemli kalmasın

Emzirma döneminde ter bezlerinin sayısında artma görüldüğünden, ayaklardaki terleme görülebilir. Bu da mantar gibi hastalıklara neden olabilir. Eğer ayaklarınız terliyorsa, ayaklarınızın ıslak kalmamasına dikkat edin. Ayaklarınızı çok iyi kurulayın…

6. Botoksu unutun

Botoks, dolgu ve peeling gibi işlemler, lohusalık döneminde uzak durmanız gereken kozmetik uygulamalar. Uzmanlar, bu uygulamaların emzirme dönemi sona erdikten sonra yapılabileceğini söylüyor.

7. Cilt lekelerine önce vitamin sonra peeling

Cilt lekeleri esmerlerde daha belirgindir. Gebeliğin erken dönemlerinde başlar ve lohusalık döneminde de şiddeti hafifler. Hormonal değişim ve genetik faktörler lekelere zemin hazırlar.

Dermatoloji Uzmanı Dr. Gökhan Okan, lekelerin gebelik ve lohusalık döneminde C vitamini ve fitik asit gibi bitkisel içerikli doğal ürünlerle tedavi edildiğini, güneş koruyucularının tedavinin en önemli parçası olduğunu belirtiyor. Ayrıca lohusalık bitiminde, kimyasal içerikli renk açıcılar ve peeling yöntemi ile lekelerde belirgin derecede azalma oluyor. Peeling ile aynı zamanda ciltte parlaklık, sağlıklı bir görünüm de oluşuyor.

8. Çatlaklara karşı A vitamini

Cilt çatlakları özellikle karın, kalça ve göğüs uçlarında görülür. Başlangıçta pembe-mor renkte olan çatlaklar, ilerlediği zaman sedef ve gümüş rengine dönüşür. Kullanılacak ürünlerle başlangıç aşamasında olan çatlaklar hafifletilebilir.

Dr. Okan’a göre çatlakların önlenmesinde alınacak en önemli önlem, cildi nemlendirmektir. Cildin nemli tutulması, ani gerilmeye karşı dayanıklılığı artırır. Özellikle meyve asidi içeren ürünler, çatlakların hafiflemesine yardımcı olur. Emzirme sonrası A vitamini içeren ürünlerle çatlak tedavisi yapılır.

9. Varislere lazer tedavisi

Damarlar gebelikte genişleme gösterdiğinden, kılcal damar genişlemeleri ve varislere sık rastlanıldığını belirten Dr. Okan, emzirme bitiminde yüzdeki kılcal damar genişlemeleri için lazer, varisler için de skleroterapi yöntemine başvurulabileceğini söylüyor.

10. Tüylenme normal, ancak lazeri erteleyin!

Hamilelikte ve lohusalıkta hormonlardaki değişimler nedeniyle tüylenme artıyor. Hamilelik sırasında lazer epilasyonun güvenliğini kanıtlayan bir çalışma mevcut değil. Bu yüzden uzmanlar hamilelik döneminde lazer epilasyon yönteminden de uzak durulmasını tavsiye ediyorlar.

Artan tüylenme sorunu için doğumdan sonra lazer yaptırabilirsiniz Ancak, lazer tedavisini emzirme sonrası bırakmakta yarar bulunuyor.


Doğum sonrası dönemle ilgili yazılarımızı okumak için tıklayın…

Gülben Ergen'in lohusa diyeti Haziran ayında ikizlerini dünyaya getiren Gülben Ergen, üç ayda 10 cm incelmeyi başardı. Doktoru Mustafa Karataş, Ergen'in nasıl inceldiğini anlattı.

Doğum sonrası depresyonuna dikkat Yeni anne olan kadınların karşılaştığı en önemli sorunlardan biri doğum sonrası depresyonu.

Emzirirken yaşanan problemler Bebeğinizi emzirmeye başladığınız dönemde şişme, sızıntı, ağrı ve mastisis gibi sorunlarla başa çıkmanın yolları…

Doğumdan sonra karın germe estetiği Doğumdan sonra hayatınıza sarkık bir karınla devam etmek istemiyorsanız, karın germe ameliyatları ile yepyeni bir görünüme sahip olabilirsiniz.

Doğum sonrası nasıl forma girilir? Hamilelik sonrası kilo vermek ve kısa sürede forma girmek için uygulayabileceğiniz basit egzersizler...


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER