@Pudra özel haberidir, izinsiz kullanılamaz. 14.04.2016

Hamilelikte hemoroid kabusunuz olmasın

Hamilelikte oluşan hastalıklardan biri de hemoroid. Hamilelik sırasında hemoroid neden oluyor? Kadın Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Can Şener anlatıyor.

Halk arasında basür olarak bilinen hemoroid, eğer önlem alınmaz veya tedavi edilmezse günlük yaşantımızın kalitesini düşüren bir hastalık. Hemoroid hakkında detaylı bilgiyi daha önce Hemoroidden nasıl korunulur? başlıklı yazımızda paylaşmıştık. Bu hastalık özellikle hamilelik döneminde çok sık görülüyor ve maalesef annelerin kabusu oluyor. Hamilelikte hemoroid oluşmaması için için bol lifli gıdalarla beslenmek gerekiyor. Hamilelikte hemoroid hakkında merak edilenleri Medicana Anne Çocuk Merkezi'nden Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Can Şener Pudra.com'a anlatıyor.

Hamilelikte hemoroid nedir? Nasıl geçer?
 

Hamilelikte hemoroid nasıl meydana geliyor ve neden oluyor?

Gebelik belirti veren hemoroidlerin en önde gelen nedenlerinden biridir. Gebelik ve doğum yapmış kadınların ortalama yüzde 9-35'i hemoroidlerden şikayet ediyor. Gebelikte kabızlık ihtimalinin artması, o bölgede artmış kan akımı, rahmin büyümesi sonucu toplardamarlardaki göllenme hemoroid oluşumunun en önde gelen nedenleridir. (Kabızlığa ne iyi gelir? başlıklı yazımız da ilginizi çekebilir.)
 

Hemoroid hamileliği nasıl etkiliyor? Anneye veya bebeğe bir etkisi oluyor mu?

Anne adayına verdiği rahatsızlıklar ve onun yaşamında yarattığı kısıtlamalar dışında gebeliğin seyrinde bebeğin sağlığı ve gelişiminde hiçbir olumsuz etki yapmaz. Normal doğum mekanizmasını etkileyip sezaryen ile doğumlara yol açması son derce nadir görülen bir olaydır.


Hastalığın teşhisi nasıl yapılıyor? 

Gebelikten önce var olan hemoroidlerin teşhisi genellikle genel cerrahlar tarafından konulurken gebelik esnasında oluşan veya belirginleşerek şikayet yaratan hemoroidlerin tanısı kadın doğum uzmanları tarafından konuluyor ve olup tedavi her iki branşın işbirliği ile yapılıyor.
 

Hemoroid hamilelik sonrasında da devam eder mi?

Gebelik sırasında oluşan fiziksel hasarlar lohusalık döneminde de devam ettikten sonra gerilese dahi tamamen yok olmasını beklemek aşırı iyimserlik olur.
 

Hamilelikte hemoroid tedavisi nasıl olmalı?

Hemoroidlerin güncel tedavi yöntemi olan ayaktan konservatif tedavi metodları gebelikte de tercih ediliyor. Diyet değişiklikleri ve gaitayı yumuşatan ilaçlar ile kabızlığın önlenmesi, lifli beslenme ve lokal etkili ağrı kesici ve hemoroid ilaçları çoğu zaman yeterli oluyor. Çok nadiren hemoroid içine kanama ve pıhtı oluşumu, hemoroid yüzeyinde yaralar oluşması veya çok büyük hemoroidler oluşması durumunda değişik cerrahi yöntemlere başvurulabiliyor.
 

Anneler ve anne adayları hemoroidten korunmak için nelere dikkat etmeli?

Gebelik ve öncesi dönemde hemoroid oluşumunu önlemek için alınacak tedbirler genellikle lifli beslenme ve doğru diyet ile kabızlığın önlenmesi olmalı. Ayrıca çok hareketsiz yaşamın önlenmesinde de fayda bulunuyor.


Konuyla ilgili diğer yazılarımız
Lazerle hemoroit tedavisi mümkün
Hemoroit neden olur? Hangi hastalıkların belirtisi olabilir? Nasıl tedavi edilir? Lazerle hemoroit tedavisi nasıl uygulanır?

Kanıtladı: Tuvalette yanlış oturuyormuşuz!
Klozette oturarak tuvaletinizi yapmak yerine çömelmeyi denemelisiniz. Böylece birçok hastalığı önleyebilirsiniz. Nasıl mı?

​Hemoroid ve beslenme önerileri
Birçok insanın şikayetçi olduğu rahatsızlıklardan biri olan hemoroidi olanların beslenmelerinde dikkat etmeleri gereken noktaları biliyor muydunuz?

​Hemoroitte ameliyatsız tedavi mümkün
Kanama, ağrı ve zorlanma şikayetlerine neden olan hemoroit (basür), ameliyatsız da tedavi edilebiliyor. Op. Dr. Zeynep Civelek Çaynak, hemorit tedavi yöntemlerini anlatıyor.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER