@Pudra özel haberidir, izinsiz kullanılamaz. 29.12.2014

Hamilelikte su çiçeği hastalığı

Su çiçeği, hamilelik döneminde riskli boyutlarda yaşanabiliyor. Op. Dr. Cihan Erdoğdu, hamileleri kolayca bulaşan su çiçeğine karşı dikkatli olmaları konusunda uyarıyor ve su çiçeğinin belirtilerini, tedavi yöntemlertini anlatıyor.

Çocukluk dönemi hastalığı olarak bilinen su çiçeği, erişkinlerde ve hatta hamilelik döneminde de görülebiliyor. Hamilelik döneminde oldukça ağır geçirilen su çiçeği binde 5-7 civarında görülebiliyor. Cankat Kadın Sağlığı Merkezi'nden Op. Dr. Cihan Erdoğdu hamilelikte su çiçeğiyle ilgili sorularımızı yanıtladı.

Hamilelikte su çiçeği hastalığı

Su çiçeği nasıl bir hastalık?


Su çiçeği, aynı adı taşıyan virüsün (varicella) yol açtığı, genellikle döküntü ve ateş ile seyreden bir hastalıktır.

Hamilelikte su çiçeği nasıl bulaşır?


Hastalık, virüsü taşıyan yani hasta olan kişiyle temas veya aynı ortamda bulunulması sonucu bulaşır. Çok bulaşıcı olduğundan, kapalı bir alanda, hasta kimsenin öksürmesi veya hapşırması sonucunda o mekanda bulunan herkes etkilenebilir.

Hamilelikte su çiçeğinin belirtileri neler?


Virüsle temastan sonra, 4 gün ile 21 gün arasında değişen bir kuluçka süreci olur. Vücutta döküntü başlar, beraberinde ateş yüksekliği de olabilir. Döküntünün genel özelliği hem içi su dolu keseciklerin (vezikül) hem de kabuklanmış döküntünün aynı anda görülmesidir.

Hamilelikte su çiçeği hangi sıklıkla görülür?


Su çiçeği yaklaşık %80 döküntülü deri hastalığı olarak geçer. Ancak erişkin hastaların %20'sinde ciddi akciğer, böbrek rahatsızlığı yapar. Akciğer hastalığı çok ciddi boyutta yaşanabilir, yaklaşık %40''ı ölümle sonuçlanabilir. Bu, kişilerin bağışıklık sistemi ile doğrudan ilgilidir.

Hamilelikte su çiçeği nasıl tedavi edilir?


Su çiçeği tanısı, döküntülerin ortaya çıkması ile fizik muayene sayesinde ya da şüpheli ile temas sonucu yapılan kan testlerinde virüsün varlığının ispatı ile konur.

Hamilelikte su çiçeği anne veya bebek için tehlikeli mi? Ne gibi riskler var?


Ülkemizde çocukluk çağında su çiçeğinin yaygın olarak geçirilmiş olduğu düşünülür. Ayrıca, çocukların aşılama programı içinde su çiçeği aşısı yer alıyor. Bu nedenle çoğu kadının hamile kalmadan bu hastalığa karşı bağışıklık kazandığı düşünülür. Ancak bağışıklık kazanmak bu hastalığın bir daha geçirilmeyeceği anlamına gelmez. Bağışıklığın önemi, yeniden virüsle karşılaşıldığında hastanın akciğer ve böbreklerinin etkilenme riskinin yok veya çok düşük olmasıdır. Hamilelikte binde 5 ile 7 arasında rastlanan bu hastalık için, rutin gebelik testleri içinde tarama yapılmıyor. Gebelikte ilk üç ayda anneye aktif enfeksiyon tanısı konursa bebekte anormallik yapma ihtimali %2 civarındadır. Son dönemde, özellikle doğuma yakın dönemde geçirilirse yenidoğan enfeksiyonu yapma ihtimali de kuvvetli.

Su çiçeği için batıda hamilelik öncesi tarama testleri yapılıp hastalığı geçirmeyenler aşılanıyor. Ülkemizde rutin taraması yapılmıyor. Hastalık şüphesi olanlara immünglobulin tedavisi yapılıyor. Tanı konulan hastalara ise ilaç tedavisi uygulanıyor.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER