@Pudra özel haberidir, izinsiz kullanılamaz. 10.06.2011

Hamilelikte ultrasonla nelere bakılır?

Hamilelik döneminde yapılan ultrasonlarda bebekte nelere bakılır? Üç boyutlu ultrason bebekteki hangi sorunları gösterir? Dr. Alp Nuhoğlu'nun açıklamaları anneler için önemli bilgiler içeriyor.

Hamilelikte ultrasonla hangi sorunlar tespit edilir? Üç boyutlu ultrason nedir, neleri gösterir? Doppler ultrason nedir? Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Alp Nuhoğlu, hamilelikte (gebelikte) ultrason hakkında açıklamaları pudra.com’da…

Hamilelikte ultrasonla nelere bakılır?

Hamileliğin ilk üç ayında ultrasonla hangi sorunlar tespit edilir?
İlk üçüncü ayın sonunda artık bebek oluşum aşamasını tamamladığı için, kafa ve vücut bütünlüğünü; kollar, eller, bacaklar ve ayakları olduğu gibi görebiliyoruz. Dolayısıyla bunlarda olabilecek herhangi bir bozukluk kolayca tespit edilebiliyor.

Kalp için erken olduğundan, kalp sorunlarını tespit etmek çok zordur bu dönemde. Ama bazı damarsal anomalileri tespit edebiliyoruz. Kafa içindeki oluşumlardan bazıları, böbreğe, mesaneye ait olan sorunlar ile el, kol ve bacağa ait sorunlar çok rahat ekarte edilebiliyor. Özellikle kafa içi oluşumlar, kafa kemiğinin oluşmaması, kafa kemiğinin oluşup kafanın içinin tamamen suyla toplanmış olması ya da beynin dışarıda olması gibi durumlar hayatla bağdaşmayacak anomaliler olduğu için hamileliği sonlandırmak gerekiyor. Diğer karın içi organlarda anomaliler görülürse takip etmek gerekiyor, çünkü bazıları geçici olabiliyor. Mesela idrar torbasının genişlemesi bir ay sonra tamamen normale dönebiliyor.

Üç boyutlu ultrason ile bebekte nelere bakılır?
Son günlerde revaçta olan üç boyutlu ultrasonla, altıncı aydan sonra bebeğin şekillenmiş halini, yüzünü görebiliyor, kime benzediğini anlayabiliyoruz. Ama bunun dışında pek çok anomaliler bu ultrason sayesinde ekarte edilebiliyor.

Dış yüzey anomalileri, omur kemiğindeki bozukluklar, el, ayak ve bacaktaki şekil bozuklukları rahatlıkla ekarte edilebiliyor. Teknolojinin ilerlemesiyle birlikte son geliştirilen ultrasonlarda beyni incelemek, kalpte herhangi bir sorun olup olmadığını anlamak mümkün hale geldi.

Doppler ultrasonla bebekte nelere bakılır?
Doppler ultrason, geçen kan akımını ölçerek yapılan bir çalışma türü. Gebeliğin ilk aylarında doppler ultrasonuyla kalp kapakçığından geçen kan akımına bakarak down sendromu olup olmadığı tespit edilebilir.

İlerleyen gebelik haftasında gebelik zehirlenmesi olup olmadığının tespit edilmesinin yanı sıra bebekte bir büyüme problemi varsa kan akımı ölçülerek bebeğin doğurtulup doğurtulmaması gerektiği kararı alınabilir.

Doppler ultrasonun en fazla kullanım amacı, plasentadan bebeğe giden kan akımına bakılarak bebeğin gelişiminin iyi ya da kötü olduğunun anlaşılması. Geçen kan akımı giderek kötüleşiyorsa artık o bebeği anne karnında tutmamak lazımdır, ölüme sebep olabilir. Bebeği dışarı çıkartıp dış ortamda büyütmek gerekir.

Ayrıntılı ultrason ile bebekte hangi sorunlara bakılır?
Tecrübeli bir gözle hemen hemen bütün anomalileri görmek mümkündür. Beyin içinde tümör olup olmadığını görüp bunu ekarte edebiliyoruz. Beynin arka kısmındaki boşlukları ölçüp kafasının içinde su toplama olup olmadığını, beyinciğin normal pozisyonunda olup olmadığını görebiliyoruz. Beyinciğin normal olmaması, omurda bir açıklık olması, bebekte sakatlığa sebep olabilir. Orta beynin düzgün bir şekilde oluşup oluşmadığını görebiliriz.

Kalbi çok iyi incelemek gerekir ama her zaman bir şey atlanabilir. Örneğin kalp deliklerini tespit etmek her zaman çok kolay değildir. Bir iki milimetrelik delikler çok önemli değildir, kendiliğinden kapanabilir. Daha büyük delikler görülmeyebilir ama bunların ameliyat edilmesi gerekir.

Ayrıntılı ultrason ile diyaframın sağlam olup olmadığına bakarız. Çünkü bazen doğuştan göğüste fıtıklar olabilir. Mide ve bağırsakların göğüs kafesine gelmesi hayatla bağdaşan bir durum değildir. Midenin sağda ya da solda olup olmadığını inceleriz. Böbreklerde genişleme, çıkışlarında darlık olup olmadığına bakarız. Eller, kollar, bacaklar, ayaklar ve parmakların sayısı, bazı kromozomal anomalilere ait olan parmak bulgularını inceleyerek bebekte bir sorun olup olmadığını ortaya çıkarabiliriz.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER