@Pudra özel haberidir, izinsiz kullanılamaz. 15.01.2010

Hamileyken diyet yapılır mı?

Hamileyken diyet yapılır mı? Birkaç farklı uzmanın bu soruyla ilgili görüşlerini sizler için topladık.

Op. Dr. Nevra Topalismailoğlu düşük karbonhidratlı diyetin yeterli miktarda karbonhidrat alımına izin veriyorsa, hem anne hem de bebek için sağlıklı olduğunu belirtiyor. Ancak çok düşük karbonhidrat oranları içeren diyet yapmanız güvenli değildir. Çünkü karbonhidratlar hem enerji elde edilmesini sağlar, hem de yağ fragmanları içerir. Eğer belli oranda karbonhidrat alınmaz ise yağ alımı da normal yoldan olmaz ve keton olarak adlandırılan yağ yıkım ürünleri oluşur. Bu yağ yıkım ürünleri bebeğin beyin ve sinir gelişimine olumsuz etki yapar ve eksik olan enerji ile de sağlıklı büyüyüp gelişmesi sağlanamaz. Dr. Topalismailoğlu ekliyor: “Diyet yapmanız gerekiyorsa, doktorunuzun bilgisi ve kontrolü dahilinde, ancak bir diyetisyenin planlamasıyla yapabilirsiniz.”

Hamileyken diyet yapılır mı?

Uzm. Dyt. Dilara Koçak gebelik döneminde 9- 12 kg ağırlık kazanımının normal olduğunu; ancak gebeliğe fazla kilo ile başladıysanız 7- 8 kg ile gebeliği tamamlamanın da mümkün olabildiğini söylüyor. Eğer ikiz bebek bekliyorsanız ortalama 17- 22 kg ağırlık kazanımı normaldir. Koçak et, süt, meyve,sebze, tahıl ve ekmek besin gruplarından yeterli ve dengeli tüketmenin, hamilelik döneminde artan besin öğesi gereksinimini karşılamanın en kolay ve zahmetsiz yolu olduğunu söylüyor ve “Bebeğinizin gelişimini sağlayabilmek için günlük almanız gereken enerji miktarına 300 kalorilik bir enerji ilavesi yapmanız gerektiğini biliyorsunuz. Böylelikle gereksinimlerinizi karşılamış ve sağlıklı olan düzeyde, vücut ağırlığındaki artışı sağlamış olursunuz” diyor.

Anadolu Sağlık Merkezi uzmanları gebelikte kilo almamak amacıyla özel bir diyetin uygulanmaması gerektiğini belirtiyorlar: “Bütün anne adayları, bebeğin sağlıklı gelişimi için gebelik döneminde almaları gereken sağlıklı kiloyu almalıdırlar”. Gebe bireylerin gebe olmayan bireylere göre her gün fazladan 2 köfte büyüklüğünde et ya da 2 yumurta, ayrıca 1 bardak süt, 1 dilim ekmek ve 1–2 tane meyve (elma, armut, muz, portakal gibi) yemesi yeterli olacaktır.

Uzm. Dyt. Nesrin Artan ise gebelik döneminde protein, karbonhidrat, yağ gereksinimleri arttığını; diyetle alınan demir, kalsiyum, çinko, iyot, folikasit, B vitaminleri, A vitamini, D vitamini, C vitamini miktarlarında kişiye özel eklemeler yapılması gerekebildiğini söylüyor. Bu gereksinimlerin önemli olduğunu; bunların karşılanmazsa ölü doğum, zihinsel ve bedensel özürlü bebek doğumu, düşük doğum ağırlıklı yada premature (Erken doğum) bebek doğumu gibi hiç istenmeyen sonuçların ortaya çıkabileceğini belirtiyor.

İşte gebelikte yeterli ve dengeli beslenme kuralları
  • Hamilelik süresince çay ve kahve tüketimini azaltın. İçecek olarak ayran, süt ve taze meyve sularını tercih edin.
  • Sebze ve meyveleri tüketmeden önce çok iyi yıkayın. Mevsim dışı sebze ve meyveleri tüketmeyin.
  • Sigara ve alkol kullanmayın. Sigara içilen ortamlarda bulunmayın.
  • Tuz kısıtlaması gerektiren bir durumunuz yoksa yemeklerinizi normal tuzlu tüketin. İyotlu tuz kullanın.
  • Yemek ve salatalarınızda zeytinyağı ve diğer yağları (mısırözü, soya, ayçiçek yağı gibi) karışık olarak kullanın.
  • Hazır yiyecek ve içecekleri ( hazır çorba, meşrubat, hazır meyve suları, et su tablet ) tüketmeyin.
  • Haftada 2 gün balık, 2 gün kırmızı et geri kalan günlerde derisiz beyaz et tercih edin.
  • Her öğünde her besin grubundan (et grubu, meyve-sebze grubu, süt-yoğurt grubu, ekmek-tahıl grubu) yiyecekler tüketerek beslenmenizde çeşitlilik sağlayın.


Hamilelikle ilgili tüm haberlerimizi okumak için burayı tıklayın.

Hamilelikte kilo ile ilgili yazılarımızı okumak için tıklayın:

Hamilelikte doğru beslenme Hamileyken kaç kilo almanız, hangi bitki çaylarından uzak durmanız, bulantı ve reflü için ne yapmanız gerektiğini biliyor musunuz?

Hamilelikte kaç kilo alabilirim? Hamilelikte 9-12 kilo alınması normaldir. Ancak, alınacak kilo yaşa, hamilelik öncesi kiloya bağlı olarak değişebilir.

Hamilelikte kaç kilo alınmalı? Hamilelik döneminde tüm temel besin maddelerinden yeterince ve düzenli olarak alınması gerekiyor.

Hamilelikte 'yasak yiyecekler' Hamilelikte çiğ ve az pişmiş et, balık ve yumurta, pastörize olmayan yiyecekler bebeğin gelişimini etkiliyor.

Hamilelik öncesi beslenme Hamile kalmak isteyen kadınların, sağlıklı ve dengeli beslenmesi gebelik şansını artırıyor.

Hamilelikte vücut bakımı Hamilelikte vücudumuzda oluşan değişimlerden en az etkilenmek için vücut bakımımıza dikkat etmeliyiz.

Hamilelik sıkıntılarına pratik çözümler Mide bulantısı, kusma, bel ağrısı, yorgunluk gibi hamilelik şikayetlerini önleme yöntemleri...

Kilo vermeyi zorlaştıran düşünceler Ne yaparsanız yapın; bazı düşünceler kafanızda yer aldığı sürece kilo vermeniz mümkün olmaz. Bu cümleler neler mi?


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER