@Pudra özel haberidir, izinsiz kullanılamaz. 30.08.2017

Hamileyken emzirmek sakıncalı mı?

Anne emzirirken yeni bir bebeğe hamile kalırsa, emzirmeye devam etmeli mi? Hamileyken emzirmek anneye ve bebeğe zarar verebilir mi?

Emzirme dönemindeki anneler için halk arasında ‘süt korur’ diye yaygın bir inanış var, ancak bu durum bilimsel olarak kanıtlanmış değil. Bu inanış nedeniyle birçok kadın korunmadığından emzirirken hamile kalabiliyor. Anne ve baba yenidoğan bebeğe bakmak ve büyütmek zorunda olduğundan bu gebeliklerin bir kısmı sonlandırılıyor. Diğer taraftan aile bebeği dünyaya getirmeye karar verirse, anne yeni bir gebeliğin ve emmeye devam eden bir bebeğin zorluklarını aynı anda yaşayabiliyor. Peki, böyle bir durumda anne, yeni bir bebeğe hamileyken emzirmeye devam edebilir mi? Bu durumun hem anne hem de gebe olduğu bebeğe zararı var mı?

Hamileyken emzirmek sakıncalı mı?

Süt miktarı ve kıvamı değişebilir
Eskiden hekimlerin bir kısmı bu durumda hamilelikte düşük riskinin fazla olduğunu düşünüyordu ancak yeni yapılan araştırmalarla hamileyken emzirmenin tehlikeli olmadığı ortaya çıktı. Hamileyken emzirmek tehlikeli değil ancak ne yediğinize dikkat etmeniz, yeterli sıvı tükettiğinizden emin olmanız gerekiyor. Emziren anne nasıl beslenmeli? yazımızdan hamilelikte beslenme ile ilgili öneriler bulabilirsiniz. Hamileyken emzirecekseniz, sütünüzün miktarının ve kıvamının değişeceğini bilmelisiniz. Emzirmekte olduğunuz bebeğiniz de sütünüzdeki değişikliği fark edecektir. Hamileliğe bağlı olarak süt üretiminiz azalabileceğinden emmekte olan bebeğinizi daha erken sütten kesmeniz gerekebilir. Böyle bir durumda doktorunuzun da kararıyla bebeğinizin ek gıdaya başlaması doğru olur.

Düşük ihtimali yok
Genellikle emzirmeye bağlı olarak hamileliğin düşük veya erken doğumla sonuçlanabileceği düşünülse de, araştırmalara göre bu olası değil. Anne, bebeğini bu riskler olmadan emzirmeye devam edebilir. Ancak emzirme sırasında salgılanan oksitoksin hormonu rahim kasılmalarına sebep olabilir. Bu kasılmalar genellikle hafif olur ve doğum başlatacak güçte olmaz. Eğer riskli bir hamilelik yaşıyorsanız, doktorunuz size göğüs ucuyla oynamayı yasaklayabilir veya yatak istirahati önerebilir.

Aşırı yorgunluk olabilir
Annenin hamileyken emzirmeye devam etmesi aşırı yorgunluğa sebep olabilir. Böyle bir duruma karşı önlem almak gerekir. Ayrıca yine emzirirken bir de hamilelik eklenince aşırı meme ucu hassasiyeti ortaya çıkabilir. Buna karşı da anne önlem aldığı sürece emzirmeye devam edebilir.

Konuyla ilgili yazılarımız

Anne sütünün yararları
Anne sütünün bebeğe yararları nelerdir? Emzirmek anne için de faydalı mı? Anne sütü bebekleri hangi hastalıklardan korur? Sorularımızın yanıtını Prof. Dr. Gülbin Gökçay veriyor...

Anne sütü pompayla nasıl sağılır?
Sütü olduğu halde bebeğinden ayrı kalması gereken, çalışan ya da herhangi bir nedenle bebeğini emziremeyen annelerin sütünün sağılarak bebeğe verilmesi gerekebilir. İşte, pompayla süt sağma hakkında bilinmesi gerekenler...

Bebeği sütten kesme yöntemleri
Bebeği ne kadar süre emzirmek doğrudur? Bebeği memeden kesme zamanı ne olmalıdır? Sütten kesmek için en doğru yol hangisidir? Emzirmeyle sakinleşen bebek, sütten kesildiğinde nasıl sakinleştirilir? Yanıtları Pudra.com’da…

Sezaryenden sonra normal doğum olur mu?
İlk bebeğini sezaryen ile dünyaya getiren bir anne ikinci bebeğini normal doğumla kucağına alabilir mi? Pudra.com’un sorularını Cankat Kadın Sağlığı Merkezi’nden Op. Dr. Cihan Erdoğdu yanıtlıyor.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER