Pudra.com 14.03.2012

Kanser ilacı tüp bebek için umut mu?

Kanser tedavisinde kullanılan ilaçların tüp bebek tedavisinde hamile kalma şansını artırdığını biliyor musunuz? Doç. Dr. Ulun Uluğ, bunun nasıl olduğunu açıklıyor.

Meme kanseri tedavisinde kullanılan ilaçların, özelikle yumurtalık rezervi azalmış hastaların tüp bebek tedavisinde başarı şansını artırdığına dikkat çeken Bahçeci Umut Tüp Bebek Merkezi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Ulun Uluğ, Meme kanseri tedavisinde amaç yükselen östrojen hormonu değerinin düşürülmesidir. Çünkü bu hormon kanseri tetikler. Östrojen hormonu üretimi frenlendiğinde beyinde yumurtlama hormonu harekete geçer, bu da gebe kalma şansını artırır’’ diyor.

Kanser ilacı tüp bebek için umut mu?

Kanser tedavisinde kullanılan ilaçların ile tüp bebek tedavi başarısının artması arasındaki bağlantıyı Dr. Uluğ şöyle anlatıyor:

"Meme kanseri, halk arasında kadınlık hormonu olarak bilinen östrojen hormonuna hassastır. Çünkü östrojen hormonu meme kanserinin gelişimini tetikleyebilir. Bu amaçla meme kanseri tedavisinde vücuttaki östrojen hormonu azaltılmaya çalışılır.

Kadınlarda östrojen, erkeklik hormonu androjenlerden üretilir. Son 15 yılda popüler olan östrojen hormonun androjenlerden üremesini engelleyen ilaçlar meme kanseri tedavisinde de başarıyla uygulanıyor. Östrojen hormonunun bir diğer etkisi, kadında seviyesi yükseldikçe yumurtalıkların gelişmesini engellemesidir. Başka bir deyişle östrojen hormonunun üretilmesini azaltacak olursak beyinde yumurtaları uyarmak için daha fazla faktör salgılanır. Tüp bebek tedavisine başvuran hastaların yüzde 30’unda yumurtalık rezervi azalmış olduğu dikkate alındığında bu tedavi umut vericidir.

Tedavi masraflarını düşürüyor, hamilelik şansını artırıyor
Meme kanserinde kullanılan ilaçlar tüp bebek tedavisinde masrafları düşürürken başarıyı artırır. Meme kanseri menopoz çağındaki kadınlarda daha yaygın görülür. Bu tip ilaçlar menopoz çağındaki kadınlarda kullanıldığında yeniden yumurtladıkları gözlemlendi. Buradan yola çıkarak özellikle 1990’lı yılların sonunda Kanada’da tüp bebek tedavisi için meme kanseri tedavisinde kullanılan ilaçlar uygulandı ve başarılı sonuçlar alındı.

Son yıllarda gerek tedavi maliyetlerini düşürmek gerek yumurtalık rezervi azalmış hastalarda başarı şansını artırmak amacıyla tüp bebek tedavilerinde biz de bu ilaçları kullanıyoruz. İlk çocuk doğurma yaşının artığı dönemde yaşadığımız için özellikle ileri yaş ve yumurtalık rezervi azalmış kadınların tüp bebek tedavisine başvurma oranları arttı. Bu grup hastalarda alternatif tedavi olarak bu yol izlenebilir.

Bir haftadan daha kısa uygulandığı için hastalarda herhangi bir yan etki veya kanser geliştirme etkisi olmaz. Ayrıca daha önce geçirilmiş kanser hikayesi olan, örneğin, rahim veya meme kanseri geçirmiş hastalarda tüp bebek tedavisi uygulanmak istendiğinde, vücutta östrojen hormonunun yükselmemesi için bu ilaç rahatlıkla kullanılır ve hastalarda kanser tekrarlama riski ortadan kalkar."


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER