31.01.2019

Ovülasyon testi nasıl yapılır?

Gebe kalmak isteyen, âdet düzensizliği nedeniyle ovülasyon günlerini hesaplamakta zorlananlar için ovülasyon testi nedir, ovülasyon testi nasıl yapılır?

İZLE: YUMURTLAMA GÜNLERİNİ HESAPLAMA👇 
Yumurtlamanın ardından yumurtanın döllenebilme süresi 24-48 saat, spermin dölleyebilme süresi ise 72 saattir.  Kadınlar âdetten 14 gün önce yumurtlarlar. Gebelik olasılığının en yüksek olduğu ilişki yumurtlamadan önceki birkaç gün içinde gerçekleşendir. Âdetleriniz düzenli ise yumurtlama günlerinizi hesaplamanız kolaydır ancak düzensiz âdet görenlerin ovülasyon günlerini hesaplaması daha zor hale gelebilir. Yumurtlamayı daha hassas bir şekilde anlamanın yolu ise idrardaki LH adı verilen hormon seviyesini ölçmekle mümkündür.

Ovülasyon testi

Düzensiz âdet görenler yumurtlama günlerini nasıl hesaplayabilir?

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Tülin Gürel Kocatepe'den aldığımız bilgilere göre düzensiz âdet görenlerde yumurtlama düzensiz olduğu için âdetler de düzensizdir. Yumurtlamayı daha hassas bir şekilde anlayabilmek için eczanelerde "ovülasyon testi" adı verilen birtakım kitlerden faydalanılabilir. Bu testler idrarda LH adı verilen hormonun seviyesini ölçer. LH seviyesini ölçen bu kitleri temin ederek düzenli idrar analiziyle kendi evde de yumurtlama günlerini tespit etmeniz mümkündür. Fakat bu kitlerin de güvenilirliği %100 değildir. Bu nedenle bı kitlerin beraberinde bazal vücut ısısı ölçümünden faydalanmak, birlikte bu kitlerden yararlanmak çocuk sahibi olmak isteyen çiftlere daha büyük kolaylık sağlar.

Ovülasyon testi nedir?

Yumurtlama günlerini hesaplamakta zorlananlar, son dönemdeki âdet günlerini not almayanlar veya düzensiz âdet görenler için kadınların yumurtlama günlerini hesaplamasına yardımcı ovülasyon testleri bulunur. Bu testler vücutta yer alan LH hormonu artışını tespit ederek yumurtlamayı gösterir. LH artışı en yüksek seviyede olduğunda, 34-36 saat içinde yumurtlama gerçekleşecek demektir. Yumurtlamanın ardından LH hormon seviyesi düşüşe geçer.

Ovülasyon testi ne zaman yapılır?

Yumurtlama günlerini hesaplamak için ovülasyon testlerinin yapılışı ile ilgili de dikkat edilmesi gerekenler vardır. Örneğin 23 günde bir âdet görüyorsanız, âdetinizin 7. gününden itibaren testi yapmaya başlamanız doğru olur. 24 günde bir âdet oluyorsanız 8. gün, 25 günde bir âdet oluyorsanız, âdetinizin başladığı günden itibaren 9. günde testi yapmaya başlayabilirsiniz. 
  • Testi yapmadan 2 saat öncesinden itibaren sıvı almaya başlayın. 
  • Ovülasyon testlerinin günün herhangi bir zamanı yapılabilir olduğu söylense de, testi tercihen sabah 10.00'dan sonra veya akşam 20.00'den önce yapın. 
  • Günde iki test yapacaksanız, her test arasında 8 saat olmasına dikkat edin. 
  • Ayrıca her test, tekrarlanan gün için aynı zamanlarda yapılmalıdır. 

Ovülasyon testi nasıl yapılır?
  • Bir kaba aldığınız idrarınızdan 4-5 damla kadarını test çubuğuna koyun. 
  • Çok fazla damlatmayın. Aksi durumda test dağılık veya sonuç vermez. 
  • 5 dakika bekleyin.
  • Test çizgisi kontrol çizgisi ile aynı koyulukta veya daha koyu ise 24-48 saat için yumurtlama gerçekleşecektir. 
  • İkinci çizgi koyu renk değilse yumurtlama için uygun zaman henüz gelmemiştir.
  • Bu durumda testi ertesi gün tekrarlayın.
  • Test sonucu pozitif gösteriyorsa cinsel ilişkiye girmeniz gerekir. Sperm yumurtayı döllemek için doğru zamandadır. 
  • Ovülasyon gününden önce ve sonraki gün gebe kalma olasılığının en yüksek olduğu zamanlardır. 
  • Her testten sonra testin üzerine tarih ve saat yamanız daha sonraki kontroller için işleri kolaylaştıracaktır. 

İlgili haberlerimiz:

Hamile kalma yöntemleri
Çocuk sahibi olmaya karar verdiyseniz veya hamile kalamıyorsanız, hamile kalma yöntemleri hakkında hazırladığımız kapsamlı rehberimize mutlaka göz atın!

​Yaşlara göre hamile kalma olasılığı
Çocuk sahibi olmak istediğiniz dönemi, beden yaşınızın da desteklemesi gerekiyor. Yaşlara göre hamile kalma olasılıkları Pudra.com'da.

​Hamile kalma ihtimalinizi artırma yolları
Günümüzde anne olma yaşı ilerledi, dolayısıyla hamile kalmada da zorluklar yaşanması normal. Çünkü 35 yaş sonrası doğurganlık hızla düşüyor. Doğurganlığı artırmak için yapılması gerekenler Pudra.com'da.

​Doğurganlığı neler etkiliyor?
Amerika'da yapılan son araştırmalar kısırlık tedavisi görmeden önce çiftlerin bilmesi gereken 10 bilgiyi ortaya koydu. The New York Times gazetesinde verilen araştırma sonuçlarını Op. Dr. Halit Fırat Erden yorumladı.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER