Pudra.com 19.12.2012

Sezaryen olan anneler dikkat!

Prof. Dr. Ateş Karateke, günümüzde en sık karşılaşılan anne ölüm nedeni konusunda uyarıyor: İlk hamileliğinde sezaryenle doğum yapan annenin plasentası önde geliyorsa, sezaryen sırasında hayatı tehdit eden şiddetli kanamalara neden olur.

Halk arasında bebeğin eşi olarak bilinen plasentanın önde gelmesinin anne adayları için ölümcül bir risk olduğunu belirten Jinekolojik Onkoloji Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Ateş Karateke, bir önceki gebeliğinde sezaryenle doğum yapan anneleri uyarıyor:

Sezaryen olan anneler dikkat!

İlk hamileliğinde sezaryenle doğum yapan annenin plasentası önde geliyorsa, büyük olasılıkla rahim duvarına yapışıktır. Bu durum, günümüzde en sık karşılaşılan anne ölüm nedenidir. Bu konuda uzman hekimlere danışın ve plasentanızın önde olup olmadığını öğrenin.”

12. ve 16. hafta kontrollerinde doktorunuza sorun
"Plasenta previa" olarak tanımlanan plasentanın bebeğin doğum yolu üzerine rahim ağzına yerleşmesi, günümüzde çok sık rastlanan durumlardan biri. “İlk doğumunu sezaryen yöntemiyle yapan anne adaylarının plasentasının, ikinci gebelikte önde gelmesi ve büyük damarlara yapışık olma ihtimalinin yüksek olması, sezaryen sırasında hayatı tehdit eden şiddetli kanamalara neden olur” diyen Prof. Dr. Karateke, plasentanın öne olup olmadığının 12. ve 16. hafta muayenelerinde öğrenilebileceğini söylüyor.

Daha önce sezaryenle doğum yapan anne adaylarının plasentanın önde gelmesi durumunda konunun uzmanı jinekolojik onkoloji cerrahisi uzmanlarınca ameliyat yapılmasının önemine vurgu yapan Prof. Dr. Karateke “Ameliyat plasentaya dokunulmadan yapılır. Bebek çıkarıldıktan sonra hasta kanatılmadan eşle birlikte rahim ve hatta idrar torbasının bir kısmı alınır. Bu operasyon anne adayını riske atmayan bir tedavi yaklaşımıdır” diyor.

"En gelişmiş ülkelerde dahi sık görülen bir anne ölüm nedeni olan plasentanın önde gelmesi, ancak konusunun uzmanı hekimlerce yapılan dikkatli bir takiple risk olmaktan çıkarılabilir" diyen Prof. Dr. Karateke, "Ciddi bir operasyon gerektiren bu durum, yakın takibe alınmazsa anne adaylarını böbrek ve akciğer yetmezliği, yoğun bakım ve maternal ölüm bekler” diye uyarıyor.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER